Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 17:47 - И догодина няма да тръгнат проектите за модернизация на армията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
0



В бюджета за 2009 г. не са осигурени средства за стартирането на нито един от големите проекти за модернизацията на армията. Това стана ясно в петък, когато министърът на отбраната Николай Цонев обясни, че вече се подготвят две такива процедури - за комуникационно-информационната система и за доставка на многоцелеви изтребители.

"Една процедура обаче не може да бъде стартирана, при положение, че не са осигурени средства от бюджета за следващата година. За нито един от двата проекта не са предвидени такива средства", посочи Цонев.

Пропада ли сделката за френските корвети?

Освен за тези два проекта, които са спешни за армията, Цонев съобщи пред Mediappool, че няма отделени пари и за купуването на нови корвети от френската компания "Армарис". Макар да има политическо решение за договора, към момента все още не е ясно дали той изобщо ще бъде сключен.

Френският президент Никола Саркози постави въпроса за закупуването на четири корвети през есента на миналата година, когато бе посрещнат триумфално в София като "освободител" на българските медици в Либия. Разговорите продължиха в началото на юли т.г. при посещението на премиера Сергей Станишев в Париж, когато броят на заявените корвети бе сведен до две по финансови съображения.

Оттогава се водят експертни разговори по конкретните параметри на договора, като до момента са уточнени само техническите страни. Ако се стигне до сключване на контракта, той ще бъде за две плюс още две корвети. Цената на двете корвети ще бъде близо 1 милиард лева.

Сделката за комуникационно-информационната система на армията ще е на стойност около 220 млн. евро. Преди две седмици лично премиерът Сергей Станишев настоя проектът да се задвижи по-бързо, но това негово желание явно не е било отразено в бюджета на военното министерство.

Бившият министър на отбраната Веселин Близнаков имаше намерение да стартира конкурса още тази година.

Цонев опроверга и информацията, че има политическо решение в началото на следващата година да тръгне процедурата за закупуване на нови многоцелеви изтребители, която бе подадена от Военновъздушните сили. В зависимост от броя на изтребителите, които МО ще реши да закупи, и фирмата, която ще избере за доставчик, сумата по сделката ще варира, но при всички положения се очаква да стигне 1 млрд. долара.

Бюджетът за отбрана за следващата година ще е 1.9% от БВП и е най-ниският като процент от много години насам. Дълго време министерство на отбраната твърдеше, че има поет ангажимент пред НАТО делът за отбрана да е около 2.6% от БВП.

"Процентът е нормален, не съм имал претенции. В този бюджет с мениджърския подход на цялото МО ще изпълним всички задачи, които стоят пред българската армия", посочи Цонев.

Новите бронирани машини не са дооборудвани

Неволите пред модернизацията на армията обаче не свършват дотук.

Шестте бронирани колесни машини М1117, които МО придоби по договора с американската фирма "Текстрон Марин & Ленд" и са доставени в Афганистан за нуждите на българския контингент там, все още не се използват, защото не е монтирано необходимото им въоръжение от фирмата подизпълнител.

Сделката с "Текстрон" бе подписана от бившия министър Близнаков в края на м.г. с отпуснати целево средства от правителството. Една от причините за избор на американската фирма бе именно декларираната възможност да достави машините веднага. Близнаков заяви тогава, че ще държи строго за спазването на срока до края на 2007 г. машините да бъдат на разположение на контингента ни в състава на ИСАФ в района на афганистанската столица Кабул. Бронираните коли обаче пристигнаха едва през април 2008 г.

Договорът бе на стойност 14 млн. лева за седем машини, като една от тях остана в България.

Цонев потвърди, че министерството при всички случаи ще получи неустойка от американската фирма за забавянето на доставката на машините, като преди време каза, че ще е около 200 000 евро.

Наскоро Цонев заяви, че техническото задание на търга за закупуването на седем бронирани колесни машини е било променяно четири пъти, докато не са били “нацелени” параметрите, които да отговарят на определена фирма доставчик.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995347
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031