Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 17:40 - Наредба задължава да си монтираме дистанционни топломери
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1268 Коментари: 0 Гласове:
0



Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) подготвя наредба за дистационно отчитане на сметките за парно, което би бръкнало средно с по 300 лева от джоба на всеки абонат, обитаващ статистическия за страната двустаен апартамент, показа проверка на Mediapool. По време на парламентарния контрол в петък министър Петър Димитров обясни, че проектът трябва да бъде реализиран през 2009 г.

Действията на МИЕ бяха предприети след заплахата на Европейската комисия, че ще открие през януари наказателна процедура срещу България заради неразбираемите сметки за парно и нередовното отчитане на индивидуалните топломери (веднъж годишно). Изискванията за ясни сметки, редовно отчитане и за възможността потребителите да осъществяват контрол върху консумацията си, са разписани в директива 13 на ЕК от 2006 г.

Заради множеството жалби, постъпващи от България, еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева започна проверка на ситуацията в страната.

Търсете първо в Интернет

Петър Димитров заяви в петък от парламентарната трибуна, че МИЕ са подготвили нов образец за фактура за парно.

"В следващите няколко дни ще я пуснем в Интернет, за да може хората да я видят. Ще обсъдим дали върши работа, ясна ли е или не", заяви министърът. Той изрази "съгласие", че фактурите за парно, които сега се издават, са "толкова завоалирани, че хората не могат да ги разберат."

При въвеждането на сегашната система за отчитане с уреди за дялово разпределение върху всеки радиатор, потребителите бяха задължени да си ги купят. Те се водят тяхна собственост. Дистанционното отчитане на потреблението означава задължителна смяна на сегашните топломери с нови.

Разходите

По информация на Mediapool от Асоциацията на топлинните счетоводители, цената варира между 50 и 70 лв. за един уред, в зависимост от начина на отчитане. По-евтините дистанционни топломери отчитат показанията в събирателна кутия, до която има достъп инкасаторът. Тази кутия, която може да отчита данни на до 500 абоната, струва около 5 хил. лв., и колкото по-малко клиенти са свързани, толкова по-висока е цената, която трябва да разпределят потребителите помежду си. По-скъпи са радиоуредите, които предават данните на честоти, улавяни от преносимите компютри на инкасаторите.

Дистанционното отчитате в сградите ново строителство, където постъпващата топлоенергия се засича от един апартаментен топломер, ще натовари собствениците между 400 и 500 лв. според вида на уреда.

Стандартното жилище е с 3 топломера и водомер, който в момента няма монтиран уред за дялово разпределение, но при новата система ще трябва да има. Някои от апартаментите имат топломери на лирите в банята, други – не. Така средно собствениците на двустаен апартамент ще трябва да платят за подмяна на уредите в жилището грубо около 250 лева.

С разходите за разпределителната кутия сумата скача на 300 лв., ако се кооперират входове и дори блокове. Само в София абонатите на топлофикация са 405 000.

Системата е по-добра, но не е панацея

"По принцип системата за дистанционно отчитане е по-удобна за фирмите за дялово разпределение и е по-добра, защото по-лесно могат да се проследят кражбите. Тя обаче не е панацея за решаване на този тип проблеми", коментира пред Mediapool шефът на Асоциацията на топлинните счетоводители Тодор Кузманов.

"Държавата трябва да спре да командва клиента какво да прави. Единствено той трябва да решава какви уреди да ползва. Дали да запази сегашните и да пуска инкасатори в дома си, или да купи скъпи уреди и да не се занимава с дати за отчитане, си е негов проблем, а не грижа на държавата. Да го задължиш да си купи скъпите уреди е все едно да го задължиш да си купи плазмен телевизор", допълни той.

Според него новата идея на МИЕ ще доведе до засилване на напрежението в сектора, а клиентите може и да заподозрат, че "фирмите за дялово разпределение са купили министъра, за да им се натресат скъпите уреди." Той посочи, че продажбата на топломерите е съпътстваща дейност на фирмите, за да обезпечават услугата по отчитане, която става по собствено ноу-хау и технология на всеки от топлинните счетоводители.

Ситуацията в сектора е накарала най-голямата фирма за дялово разпределение в столицата да обмисли пускане на нова услуга за клиентите на "Топлофикация – София". При желание на потребителя, той може да снабди жилището си със системи за дистанционно отчитане под наем, което е по-евтиният вариант, отколкото парите да бъдат дадени наведнъж. Грижата за поддръжката ще е на компанията, като таксата за наема ще зависи от срока на отчитане на уреда.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997196
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031