Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2008 09:12 - САЩ избират нов стопанин на Белия дом
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.11.2008 09:55


На 4 ноември американците избират следващия си президент. На финалната права за Белия дом останаха двама кандидати – републиканецът Джон Маккейн и демократът Барак Обама.

На 28 август сенаторът от Илинойс Барак Обама стана първият афроамериканец в историята на САЩ, който беше номиниран за кандидат за президентския пост. На конгреса на Демократическата партия в Денвър, щата Колорадо, Обама получи номинацията от делегатите. Демократите си харесаха и Джоузеф Байдън от щата Делауер, който в двойка с Обама ще се бори за вицепрезидентското място.

Делегатите на Изборния конгрес на Републиканската партия в Сейнт Пол, Минесота, одобриха на 4 септември сенаторът от Аризона Джон Маккейн за кандидат-президент, както и избраната от него за вицепрезидент 44-годишна губернаторка на Аляска Сара Пейлин. Америка ще реши, кой ще сложи края на ерата „Буш” – дали това ще е най-старият президент на САЩ или първият афроамериканец – ще стане ясно на 4 ноември.

Изборите за президент са общи и непреки. Те се свикват на четири години, в първия вторник след първия понеделник на ноември. Гласоподавателите избират членовете на избирателната колегия – общо 538. Техният брой е равен на сбора от членовете на Камарата на представителите и на Сената, 435 конгресмени + 100 сенатори, плюс трима от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи 270 гласа в избирателната колегия.

 Изборните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 19.00 часа местно време. Първите прогнозни резултати ще бъдат съобщени на телевизиите около полунощ българско време. 

Междувременно стана ясно, че Барак Обама победи в президентските избори в малкото градче Диксвил Ноч, в щата Ню Хемпшър, където рано тази сутрин вече приключи гласуването за президент на САЩ.

По традиция, датираща от 1948 г. жителите на това градче имат право да гласуват преди всички други в Щатите - веднага след полунощ местно време, около 7 часа българско време.

Избирателната активност е била 100 процента. Обама е спечелил пред Джон Маккейн с 15 на 6 гласа. Независимият кандидат Ралф Нейдър, който също е бил кандидат в този район, не е получил нито един глас.

Според последните проучвания шансовете на демократа Барак Обама да спечели Изборите за президент на САЩ са се покачили с два процента и вече са 90,6 на сто, сочат данните на американските букмейкъри. Шансовете на републиканеца Джон Маккейн са спаднали и сега са едва 10,4 на сто. Букмейкърите започнаха да събират залози още миналата година. Тогава обаче шансовете на демократа бяха близки до нула процента. 

 Гласуването в деня на изборите не е национално, защото общият резултат няма значение, а вотът щат по щат за делегати в Избирателната колегия. Избраните на 4 ноември щатски делегати се събират в средата на декември (в случая - 15-о число, или третия понеделник на месеца, фиксира точно американската конституция), за да изберат президента.
     
Вотът на делегатите е чисто формален, защото те са задължени да подкрепят победителя в своя щат. При колегия от 538 делегати заветното мнозинство, гарантиращо избирането на следващия президент, е 270. Веднага след като победителят стане де факто известен на сутринта след изборния ден, екипът на новоизбрания и на отиващия си президент съставят комисия по плавното предаване на властта. Бъдещият президент започва да сформира своя управленски екип измежду съратници, конгресмени, губернатори и активисти от своята партия. В някои случаи той може да привлече и независими или непартийни експерти.
     
Предаването на властта става на 20 януари, те. над 2 месеца след изборния ден, с тържествена церемония пред Капитолия - сградата на американския парламент. Новият президент встъпва в длъжност от момента на клетвата си пред шефа на Върховния съд, след което се настанява заедно със съпругата си в президентската резиденция - Белия дом, на другия край на Пенсилвания авеню във Вашингтон.



Тагове:   дом,   нов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046030
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930