Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2008 19:31 - Металурзи протестират пред МИЕ, министърът е в Мексико
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0



Докато министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров укрепва отношенията с Аржентина, Мексико и Бразилия, за където отлетя в неделя с президента и ще се прибере на 21 ноември, напрежението около съдбата на “Кремиковци“ ескалира.

Над 2000 работници от комбината се събраха в понеделник пред Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) с искане да им се изплатят обещаните още миналата седмица от правителството заплати за август и септември.

image

След като блокираха за известно време движението пред ведомството, замеряха сградата със сурови яйца, скандираха “Оставка!" и побеседваха безрезултатно със заместничката на Димитров Нина Радева, протестиращите се заканиха да се върнат и във вторник. Очаква се да бъдат подсилени с подкрепления от други синдикални организации, основно на работниците от отраслите, пряко свързани с дейността на металургичния комбинат като БДЖ, пристанищата и др.

Металурзите искат оставката на министъра – екскурзиант, който им обещаваше различни "спасителни" опции за просъществуването на комбината. Синдикалистите заплашиха, че ако до сряда не се изплатят парите на работниците, ще искат оставката на цялото правителство.

Преди седмица и половина Димитров и премиерът Сергей Станишев обещаха да съдействат за продажбата на продукцията в завода и с парите от сделките да се платят заплатите, като краен вариант бе изкупуване на стоката с бюджетни пари за Държавния резерв. За целта миналия четвъртък кабинетът гласува близо 25 млн. лв.

Преди това обаче съдът постанови, че въпросната продукция е собственост на оператора на завода – украинската “Ворскла сийл", а не на "Кремиковци".

В петък Димитров прехвърли вината за безизходицата на съда, отстранил синдика на държавата в комбината Анна Миленкова, защото назначаването на двама разпоредители с имуществото на завода не е станало с подкрепата на необходимия брой кредитори. Същото стори през уикенда и премиерът Сергей Станишев, като и двамата посочиха, че по този начин не могат да се вземат никакви решения и намесиха прокуратурата, сигнализирайки я да проверява решението на Софийския апелативен съд. От там обаче твърдят, че другият синдик има правото да взема решения в дружеството.

И от оперативното ръководство на комбината, и от МИЕ, предпочитат да пасуват и да не правят излишни движения, докато министърът обикаля Северна и Южна Америка, а времето, в което може да се реанимира производството в комбината, изтича.

На пресконференция миналия понеделник шефовете на завода казаха, че ако до дни не се намери оператор или инвеститор, то до края на ноември “Кремиковци“ спира работа окончателно.

В декларацията си работниците изразяват опасение, че има готов сценарий за затваряне на комбината. Отстраняването на синдика Анна Миленкова доказва, че изкуствено се създават административни пречки пред това работниците да получат заплатите си, а интересите на държавата да не бъдат защитени, се посочва в документа.

Синдикатите в "Кремиковци" АД ще поискат съдействие от премиера, прокуратурата и ДАНС да започнат незабавно разследване на случая с комбината. Договори на “Кремиковци“ са били предадени на прокуратурата за разследване на злоупотреби в комбината.

За сряда се очаква "Смарт груп", за която се твърди, че е част от групата на украинския милиардер Ринат Ахметов, да потвърди интереса си към "Кремиковци" или да се откаже от инвестиции.

Бившият собственик на завода Валентин Захариев в понеделник заяви пред Дарик радио, че ако бъде избран за стратегически инвеститор, ще вложи 80 млн. евро.

"Трябва време да се проучи, да се започне възстановяване на първа доменна пещ и едва тогава може да се каже: при единия случай са повече пари, при другия случай са по-малко пари”, каза Захариев.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995362
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031