Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2008 22:21 - Най-после тръгна европрограмата "Рибарство"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
0



Три от общо 19 мерки по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" (ОПРСР) вече са отворени за прием на проекти от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към Министерство на земеделието и храните (МЗХ).планираните средства по тези три мерки е максимум 52 млн. евро,. Това обявиха на пресконференция, посветена на началото на програмата, земеделският министър Валери Цветанов и шефът на ИАРА Пламен Камбуров.

Близо година отне на всички институции с отношение към рибарския отрасъл у нас да се организират и да започнат реална работа по ОПРСР. Тя получи одобрението на ЕК през декември 2007 г., но бе пред провал заради недостатъчни капацитет на агенцията, неуредици със собствеността на рибарските пристанища и неразбирателство между браншовите организации по прилагането й.

Цветанов е наредил на чиновниците в ИАРА и земеделското министерство да работят без почивка до началото на декември, за да може агенцията да започне прием на проектни предложения по трите стартирали мерки. Те са за инвестиции на борда на риболовните кораби и селективност, инвестиции в производството на аквакултури и мярката за техническа помощ. През декември броят на обнародваните в Държавен вестник мерки трябва да достигне 8 или половината от всички предвидени по програмата. Стойността й възлиза на близо 107 млн. евро, като 75% от финансирането ще дойде от Европейския фонд за рибарство.

Най-проблемна беше мярка 3.3 от ОПРСР "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки", по която се отпускат около 18 млн. евро. Причината е, че за да кандидатстват за средства от програмата, собствениците на рибарски пристанища трябва да ги регистрират като такива. Това беше направено само от община Несебър, където е единственият регистриран порт.

За да се изчисти този проблем, Валери Цветанов се е разбрал с министрите на транспорта и на отбраната Петър Мутафчиев и Николай Цонев да прехвърлят от техните към ведомството на Цветанов собствеността на созополското и балчишкото пристанища. Едва след това съоръженията ще бъдат регистрирани като рибарски и ще кандидатстват за средства за модернизация. Те са едно от най-важните места за отрасъла, защото там се регистрира най-големият улов.

Все още не е отпаднала идеята за концесиониране на пристанището в Созопол, където местната администрация иска да развива яхтен туризъм. "Има място и за яхти и за рибарски порт", беше коментарът на Пламен Камбуров.

Междувременно браншови организации алармираха, че в наредба по стартиралите вече мерки пише, че по програмата не може да се кандидатства с проект за извършени инвестиции в периода между одобрението на програмата от Европейския съюз и реалното отваряне на мерки нея. Това означава, че лица, които са теглили банкови кредити и са вложили лични средства в проекти за развитие на рибарската дейност, няма да могат да си ги възстановят от европейските фондове, както им е било обещано.

Според Пламен Камбуров обаче това тепърва предстои да се уточнява между София и Брюксел и ИАРА ще направи всичко възможно проектите, реализирани след 1 януари 2007 г. да бъдат разплатени.



Тагове:   най,   рибарство,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045526
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930