Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2008 19:18 - Юрген Рот: Българите се страхуват
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0



Това, което ми прави най-силно впечатление в България, е страхът на хората да застанат зад определени твърдения. Никъде не съм се сблъсквал с толкова страх, колкото у вас. С тези думи германският разследващ журналист и писател Юрген Рот охарактеризира атмосферата, в която е събирал информация и коментари за документалната си книга “Новите български демони”.

image

Книгата излезе на български език преди дни и е посветена на генезиса на организираната престъпност в България, съвременната политическа корупция и връзките на властта с престъпността. В нея са намерили място “портрети” през призмата на темата на Държавна сигурност, Ахмед Доган, Бойко Борисов, Румен Петков, ТИМ, Майкъл Чорни и други публични формации и лица от съвремието ни.

Бил съм в много страни в Европа, където съм правил разследващи материали, но никъде не съм се сблъсквал с толкова страх, допълни Юрген Рот на пресконференцията си в сряда. Той има обяснение за страха – последиците за тези, които си отворят устатата или се противопоставят на организираната престъпност, могат да са много сериозни в личен и професионален план, а в отделни случаи може да се стигне и до физическа разправа, както вече се е случвало с писатели и журналисти.

Още преди да излезе книгата, тя бе атакувана изключително остро от бившия вътрешен министър Румен Петков, който е един от “героите” в нея. Петков се закани да съди журналиста “до откат” заради “недоказаните твърдения” за негови връзки с с организираната престъпност.

Бившият министър, който сега е редови депутат в БСП, нарече Юрген Рот "лъжец", "циник", "безгръбначно мекотело" и се закани да го "ликвидира" съдебно.

“Ако такова нещо го казва бивш вътрешен министър, то показва какво духовно наследство е оставено във вашата страна”, коментира кратко Рот.

Страхът е този, който е оставил повечето от цитираните твърдения в книгата анонимни, отговори писателят на отправените към него многобройни нападки на пресконференцията, че се крие зад анонимността на източниците и няма нито едно доказателство за изнесените твърдения.

Според Рот дори да има неверни твърдения или неточни факти, въпросът е защо хората в България са убедени в срастването на властта с престъпността и за ненаказаността на престъпленията.

“Опитал съм се да направя “репортаж по подозрение”, да дам общ поглед върху обществените нрави в България”, обясни той как е създадена книгата и защо в нея могат да се намерят фактологически грешки. Принципно обаче картината на организираната престъпност и връзката й с властта е тази, която излагам, посочи той.

Пред Mediapool Рот обясни, че не е изненадан от острите публични нападки към него от страна на журналисти от водещи медии. “Познавам вашите медии и знам каква е тяхната зависимост”, каза той.

“Знам и за зависимостта на отделни журналисти от миналото им и от принадлежността им към бившите тайни служби”, допълни немският журналист.

“Картината на зависимостта на медии и на отделни журналисти, допълнена със страха, ми обяснява защо ми се задават агресивни въпроси за дребни неточности в изнесените от мен факти, но никой не коментира общия извод, който книгата прави”, каза още Юрген Рот.

Според писателя реакцията на неприемане на болезнените истини за България, посочени от външен за страната човек, говори за липсата на гражданско общество.

“За съжаление, трябва да мине поне още едно поколение, за да се укрепи и развие гражданското общество у вас, общество, където хората не ги е страх да сочат проблемите, да се борят с тях и да отстояват позициите си”, каза Рот пред Mediapool.

Според него Европа може до помогне на България само по едни начин – като подпомага да се развива гражданското общество, включително и финансово.

“Останалото, за съжаление, трябва сами да си го направите”, заключи той.



Тагове:   Юрген,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001830
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031