Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2008 08:49 - Протестите на металурзи продължават
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
0



Последното обещание на правителството пред работниците от "Кремиковци" е, че ще получат забавените заплати за август и септември до идния вторник.

В четвъртък лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа” в металургичния комбинат – Васил Яначков и Людмил Павлов бяха поканени в Министерски съвет, където са разговаряли с неназован икономически съветник на премиера Сергей Станишев, зам.-министъра на икономиката Нина Радева и шефа на Държавния резерв.

По повод на искането да се гарантира съществуването на комбината е било казано, че освен украинската компания “Смарт груп”, която е заявила интерес да бъде оператор на "Кремиковци", имало още една фирма, но името й не било споменато. Според синдикалисти става дума за бизнесмена и бивш собственик на комбината Валентин Захариев, който дължи огромни суми на "Кремиковци".

Първият транш от 1 млн. лв., предназначени за заплатите на кремиковските работници, вече са преведени по сметките на комбината.

Яначков обясни, че средствата са осигурени от реализирането на около 3000 тона готова продукция на предприятието, които Държавният резерв изкупува по 480 евро на тон.

Според него обаче държавата ограбвала предприятието, тъй като изкупувала продукцията му на по-ниски от пазарните цени. Сметките показвали, че придобитите сега метали са на цена поне 30-40 на сто по-ниска от тази, на която ще бъдат продадени след два месеца.

Протестиращите пред МС посрещнаха новината със скандирания "Оставка" и “Червени боклуци”.

В същото време част от работниците са заявили, че вече нямат доверие на синдикалните лидери в комбината и настояват незабавно да се премине към гражданско неподчинение.

Към момента все още няма яснота дали работниците ще получат заплатите си за октомври и ноември.Те ще продължат протестните си и в петък, тъй като не получили отговор от премиера дали се приема предложението им продукцията да бъде купена изцяло от държавата на територията на комбината, с което би се ускорил процесът на изплащане на заплатите.

След като тройната коалиция не ни обръща внимание, се замисляме дали да не призовем за подкрепа други политически сили, каза Васил Яначков, според когото досега протестът не е обвързан с никоя политическа сила.

Задълбочаването на кризата с комбината стана повод за поредната словесна престрелка между правителството и столичния кмет Бойко Борисов, след като той заяви, че държавата дотира "Кремиковци".

От правителствената информационна служба излязоха със съобщение, в което се казва, че подобна изявления от страна на Борисов "освен, че са абсолютно безотговорни, са и напълно некомпетентни".

"През последните седмици правителството полага всички възможни законови усилия, за да могат работещите в металургичния комбинат "Кремиковци" да получат възнагражденията си за положения от тях труд, като предлага изцяло законосъобразна схема за изкупуването на произведена продукция", се казва в съобщението.

За изкупуването на готова продукция от "Кремиковци", с приходите от която комбинатът да се разплати с металурзите, преди седмица правителството одобри близо 25 млн. лв. бюджетни пари. Тогава обаче премиерът и министърът на икономиката обвиниха съда, че заради отстраняването на посочения от държавата синдик се блокират всякакви решения на заплатите на хората в комбината, който е обявен в несъстоятелност.

Съюзът на съдиите обяви, че тези изявления са опит на манипулация на общественото мнение.



Тагове:   металурзи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998631
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031