Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2008 20:12 - Столичната община забърка Юрген Рот в гигантска манипулация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Германският разследващ журналист Юрген Рот, нашумял у нас с книгата си “Новите български демони”, бе забъркан в гигантска манипулация, часове преди да си замине от България и на практика лишен от възможността да се защити.

В петък следобед от пресцентъра на Столичната община бе разпространено съобщение, според което след среща със столичния кмет Бойко Борисов, Юрген Рот не само е ревизирал изцяло позицията си за него и съмнителното му минало, но и е напуснал кметството като негов политически привърженик.

Според съобщението двамата са обсъдили "последната книга на Юрген Рот, политическите процеси в България, както и борбата с корупцията и организираната престъпност.”

В сряда Рот представи пред български медии книгата си, посветена на генезиса на организираната престъпност в България, корупцията по високите етажи на властта и срастването й с престъпността. Книгата бе посрещната остро, а повечето от представителите на медиите обсипаха писателя с примери “за неточности и фактологически грешки”, някои си позволиха да го обвинят в лъжи и манипулации, а един от основните герои на Рот – бившият вътрешен министър Румен Петков, се закани да го съди за клевета, след като го нарече "лъжец" и "безгръбначно мекотело".

В книгата на Бойко Борисов е посветена отделна глава, като се проследява израстването му от пожарникар до главен секретар на МВР. Описана е кариерата му като бодиград, съдружник на знакова фигура от силовата групировка СИК и дейността му като шеф на охранителна фирма. Рот разказва и за срещата си с Борисов, когато е събирал материала за книгата, и за начина, по който кметът е избегнал да потвърди за последната си среща с Маджо в наши дни.

В многобройните си изяви пред медиите германският журналист се въздържа да дава оценки за политическата същност на Борисов, като се ограничи да се позовава само на това, което е написал в книгата си.

В съобщението от общината обаче става ясно, че след петъчната среща Юрген Рот “коренно” е преобърнал оценката си не само за Борисов, но и за ролята му в борбата с организираната престъпност в България.

На Юрген Рот са приписани следните думи:“Разговорът беше открит и сърдечен и аз съм изключително доволен от него. От кмета на София научих много ценни неща, нова информация, която ще ми е полезна в моята работа.”

“Ролята на Бойко Борисов в борбата с организираната престъпност по времето, когато беше главен секретар на МВР, е много по-голяма, отколкото аз предполагах, свършил е много повече неща, отколкото си мислех”, продължава “цитатът”.

Така се стига до основното послание: “Той (Борисов - бел.ред.) и партията му желаят да продължат тази борба с корупцията и организираната престъпност и от днес аз съм негов поддръжник. Ако имах възможност, щях да гласувам за партията, на която г-н Борисов е лидер”, заявява Юрген Рот след срещата си с кмета на София, според съобщението от общината.

То завършва с твърдението, че “в следващото издание на книгата си писателят ще редактира главата, отнасяща се до Борисов, както и че ще добави получената днес нова информация.”

Потърсен от сътрудника на Mediapool в Берлин Милен Радев, Юрген Рот, който бе на път за софийското летище, изрази изумлението си от съобщението на общината, като каза, че то не отговаря нито на съдържанието на проведения разговор, нито на неговите думи след края на срещата.

“По време на тридневното си посещение в България се сблъсках с похвати, каквито едва ли има в друга европейска държава, но последното засенчва всичко”, каза той.

“В тази си форма съобщението е абсурдно и предава недопустимо произволно оценката ми за проведената среща”, заяви Рот.

“Приписаните ми думи не отговарят на стила ми, с който характеризирам партии и личности в други страни”, продължи той и допълни, че не е негова работа да призовава да се гласува за една или друга партия.

“Истина е, че когато Борисов ми разказа за трагичната история на своите баба и дядо, които са били репресирани, по човешки разбрах неговата позиция към БСП. Действително Борисов ми даде информация за борбата с организираната престъпност, която аз ще имам предвид, когато пиша следващите си книги”, добави той.

Линк към съобщението на Столична община

Медиапул



Тагове:   община,   манипулация,   Юрген,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995978
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031