Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2008 11:37 - Олигарх ли е Георги Гергов и защо ще става член на ВС на БСП и депутат?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2008 12:09


image Георги Гергов


Градската организация на БСП в Пловдив избра бизнесмена Георги Гергов за делегат на 47-ия конгрес на БСП. Влиза ли големият бизнес в политиката и какво да очаква страната ни на фона на световната финансова и икономическа криза – мнението на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. 


Г-н Гергов, вие сте делегат на 47-ия конгрес на БСП, избран от пловдивската градска партийна организация. Включвате ли се в политиката и защо?

Бизнесът все повече и повече се слага в ъгъла. Това се случва на базата на големия стрес, който изживя българският народ в последните 20 години. Моето мнение е, че социализмът може да беше всякакъв, но в него този стрес не съществуваше на базата на това, че човек знаеше – кога ще почива, кога ще работи, кога ще яде, кога ще пие. В 20-те години преход българският народ е в един постоянен стрес. И отдушникът през тези 20 години бяха успелите, богатите хора. Голямото наслояване на омразата към успелите и богатите хора води до това, че ние оставаме в една изолирана ситуация и обираме целия негатив на това, което се случва в политическия живот.

Не искам да говоря за всичко, което се случва, защото всичко това се плаща от народа; най-малко съм адвокат на народа. Но смятам, че бизнесът застана на своето място. Вече не се крие под сурдинка, а е готов да си каже реално това, което мисли. И ако е готов да помогне за осъществяването на реални цели в държавата – това няма да е зле в този момент. Това е момент - в края на мандата на БСП и Тройната коалиция - и в един период, в който е много важно какво се случва оттук насетне за държавата на базата на това, че сме в началото на една сериозна криза. Това е само един от аргументите ми за моето желание да участвам в политическия живот. Но моето присъствие на 47-ия конгрес на БСП не означава, че аз влизам тотално в политиката. Имам ясна визия за това, което трябва да се случи в Пловдив и в региона и искам да работя в тази посока, тъй като имам възможности и желание. Не съм човек, който крие това, че съм успял. Мисля, че в политиката има много хора, които са лидери на големи партии и не смеят да кажат ясно това, че са успели и че са богати хора. Аз нямам за какво да се крия и тръгвам ясно с мисълта, че мога да направя нещо, въпреки че не сме добре желани в политиката от всички страни: и от дясно, и от ляво, и от центъра. Май за нас, бизнеса няма място. 

Вярно е това. Политиците не посрещат много положително навлизането на бизнеса в „тяхната” територия. Страх ли ги е от вас? 

Не ни искат... Не смеят да ни го кажат в очите, но смятат, че не трябва да влизаме, че ще имаме проблеми, че хората ще кажат нещо, че ще им изиграе негативна роля на самите тях... Ние от малко разбираме и се сещаме за какво става въпрос. Но в крайна сметка – зад нас стоят много хора, които на 22-ро число чакат да си получат заплатите. Зад нас стои цялата икономика на държавата. Защото те взимат решенията в парламента и в партийните централи, но целият негатив или цялата положителна тяхна страна – се изпълнява от бизнеса. Въпреки че никой не го казва на висок глас. Политиците никога не казват: „Да, ние, политиците решаваме, но ние сме в един отбор, ние сме в един тим с бизнеса. Няма значение ляв ли е, десен ли е”. И в политическото пространство вече трудно се разбира кое е ляво, кое е дясно. Ние сме европейска държава, чиято стратегическа задача е – да се присъедини успешно към нормалния живот на европейците. Това се декларира от политиците, убеждават хората, че е така, но нас не ни питат какво мислим по въпроса... Затова мисля, че всички, които смятат, че имат възможности на този етап да се намесят в това, което се случва в нашата държава, ще бъде от полза. 

Казахте, че имате конкретни виждания – какво да се случи в Пловдив. Знам, че бяхте кандидат за кмет преди една година, после не участвахте в изборите. Представете някои неща, които трябва да се случат в Пловдив.

Това, което трябва да се случи в Пловдив, е свързано с това, което се случва в цялата ни държава. Никой не е очаквал това, което сега се случва. И в Пловдив, както и в цялата страна се вижда едно и също – кипи строителство, хвърлят се милиони левове, строят недовършени строежи... Какво ще стане утре с това строителство? То не може да се спре, защото е започнато. Изход сигурно има, но никой не се наема да даде отговор.
Регионът на Пловдив е бил интензивен селскостопански регион, за производство на плодове, зеленчуци – нещо, което винаги е било традиция в Пловдивско. 

Имаше консервни комбинати навремето...

Да, които днес са затворени и дори не ги помнят къде бяха. Тези традиции днес са загърбени. Дори и хората да произвеждат, няма правилен регламент по отношение на това – какво се случва с тази продукция. Виждате, че по улиците хората са изкарали сергиите и чакат – някой да мине и да вземе един килограм домати. Но това не е начинът, по който може да решим въпроса с нашето селско стопанство. Какво се случва със самите програми за земеделието – хората не знаят. Никой не знае сега, че има сто милиона евро за усвояване за лозята, да кажем. В България има огромно строителство на предприятия от преработвателната промишленост в последните пет години. Както се очертава обаче – тя ще преработва турски и македонски чушки и домати, защото ние нямаме стратегия – как да се развива селското стопанство. Структурите на общините в пловдивски регион също би трябвало да претърпят промени. На базата на политически, административни и други причини, около Пловдив има 17 общини. Самият Пловдив е капсулован от общини около него. Той няма въздух. Затова нашият град се развива отвън навътре. Къде са ни детските площадки, къде са парковете, къде са местата, където пловдивчани може да вземат глътка въздух...

Няма ги. Или ги застроиха, или пустеят.

Точно така. Това е точно на тази база – разширяване на Пловдив отвън навътре. Поради тази причина Пловдив ще има големи проблеми по отношение на това, че няма къде да има отдих за пловдивчани. Вярно е, че веднага ще ме апострофират, че Родопите са на пет минути път. Това е така, но вътре в самия град – къде човек може да си изкара детето, да го разходи с количка, да седне в градинка? Не всеки може да си позволи да отиде до Родопите. Това е голям проблем в Пловдив и това е една от причините много от големите инвеститори да се оттеглят от инвестиции в нашия град; не само поради това, че София е близо. Ние имаме летище, което на практика не работи. Това означава, че затваряме достъпа на Пловдив за нещо по-сериозно. Да, имаме Панаир, но без летището, без инфраструктурата вътре в града, той не може да привлече нито конгресен туризъм, нито друг вид туризъм, който да съживява града. В крайна сметка в Пловдив имаме историята, паметниците на културата и туризма, на практика.

Използват ли политиците бизнесмените в политиката? Как ще се предпазите от това?

Всъщност, ние винаги сме употребявани – точната дума е употребявани, не използвани. Бизнесът винаги е употребяван, и нищо чудно пак да бъдем употребени на базата на това: тези, богатите, успелите, те са виновни. Те са лошите. Сивият бизнес, сивата икономика, не сме я направили ние. Тази икономика я направиха точно хората в политиката, които или допуснаха редица грешки, или го направиха умишлено. Но трябва да си дадем ясна сметка, че този период в държавата е приключил. Всеки един може да бъде омаскарен, посочен с пръст, очернен... Но въпросът е – това ли е нужно днес на България? 

Защо избрахте точно БСП? Има и други политически сили?


Не съм членувал в друга партия. Бил съм член на БКП и след 10 ноември съм член на БСП. Не съм го демонстрирал. Наистина съм чакал да дойде момент, в който да кажа – БСП наистина е една от най-демократичните и най-масовите парламентарни сили, на която може да се разчита. Колкото и да не искат да го признаят нейните опоненти, много от това, което БСП прави, те самите биха желали да го направят, но нямат възможности, на базата на това, че техните партии са моментни партии, те нямат тези основи и възможности да направят това, което трябва да се случи в България.

В последната седмица всички бяха много впечатлени от това, което се случи с Христо Ковачки... Вашето мнение?

Не съм запознат в детайли за какво става въпрос и това е трудно да се коментира. Нека да изчакаме, да видим проверката как ще мине и тогава да го коментираме. Нито мога да бъда адвокат на Христо Ковачки, нито мога да бъда обвинител. Той е колега от бранша, но си има органи, които да проверят, и тогава бих го коментирал.

Ще вземете ли думата другата седмица на конгреса на БСП и какво ще кажете на вашите колеги?

Не съм го решил. Но нямам нужда да се подготвям и да пиша речи – на самия форум ще реша дали ще взема думата или ще замълча. Но аз отивам там, за да чуя ясно какво ще прави БСП оттук – насетне. Защото мисля, че няма друга отговорна партия, която може да направи това, което трябва да се случи в България. Не съм субективен – аз съм човек от бизнеса и виждам как са нещата: с много приказки, с много популизъм, с много комбинации, схеми, не се получава това, което трябва да се получи.
Трябва да се работи за икономиката на държавата и оттам самата икономика ще направи това, което трябва за хората. 

Какво се случва с нашата икономика, за да може предприятията да работят, и да направят така, че хората да не са гладни и да не ходят по улиците. Този конгрес е важен – е моето виждане. БСП е партия, която е отговорна към българския народ и го е доказала в годините на своето демократично развитие. 

Икономическата ситуация в света притеснява ли големия български бизнес?

Няма голям, няма малък. Всички ще бъдем засегнати от рецесията. Никой не може да каже – какво ще се случи утре. Това пак ще се използва политически, разбира се. Но като икономика трябва да сме подготвени за всичко. Много голяма част от бизнеса ще бъде засегнат. Очакват се много фалити. Няма нищо розово в това, което се случва в Европа и света, за да ни подмине нас. Както в Европа фалират и затварят фирми, това ще дойде и до нашия двор, няма как да ни подмине. Всеки един от нас трябва да си дава сметка – по какъв начин ще живее и какво се случва с неговото семейство, неговата фирма, неговата корпорация и накрая – с икономиката на държавата. /Фокус


image 

Президентът Георги Първанов е чест гост на Георги Гергов, с когото са лични приятели. Първанов и съпругата му уважиха  празненството за 50-годишния юбилей на бизнесмена преди 2 години.Тагове:   БСП,   член,   депутат,   олигарх,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13272289
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031