Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2008 00:51 - Заведения ограбват музикантите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
0



Музикалният и туристическият бранш кръстосаха шпаги по повод изплащането на авторски права на представителите на българския и западния шоубизнес.

“Всяко новооткриващо се заведение у нас преди да започне да функционира трябва да сключи договор за авторски права с агенцията”, заяви пред “Всеки ден” изпълнителният директор на Музикаутор Цеца Ефтимова. Според нея не може да се пеят на живо хитове на български и световноизвестни музиканти или да се пускат техни записи и авторите да не получават нищо.

В писмо, изпратено в понеделник, до председателя на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев агенциите за защита на авторските права - Музикаутор, ПРОФОН, БАМП протестират, че всеки ден в ресторанти, барове и дискотеки се излъчва незаконна музика, като не се зачита авторското право и сродните му права от туристическия бранш. Агенциите настояват договорите за уреждане на авторски и сродни права да станат задължителна част от документацията за категоризиране на туристическите обекти и заведения. Те се аргументират с подобни практики в европейските страни. Музикаутор, ПРОФОН и БАМП са против оттеглянето на текстовете, уреждащи авторските и сродните права от Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма.

“Няма защо да се набърква туризмът в тези неща, нито да се обвързва този проблем с категоризацията”, отсече пред “Всеки ден” шефът на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Според него с исканията си музикантите и техните продуценти демонстрират сила.

Вече са направени проверки в над 300 заведения в страната, половината от които са сключили договори с Музикаутор и ПРОФОН, но останалите категорично отказвали. “Трудно се работи с тази група от потребители, но трябва да намерим някакво решение”, обясни Ефтимова.

Певецът Орлин Павлов пък недоумява как може само у нас този проблем още да не е решен. ”Периодично получавам пари от Русия, Германия и други точки на света, в които е въртяно мое парче и това не се дискутира- просто парите се превеждат на сметката ми “, обясни за “Всеки ден” той. Музикантът е шокиран от смешните суми, които получава тук. “Така е, като живеем в пълен хаос. Как може по цял свят да се плащат права на изпълнители и продуценти, а тук всички да се правят на луди”, възмущава се екс вокалистът на “Каффе”.

“Няма начин да се контролира излъчването на незаконна музика по заведенията”, смята обаче Благой Рагин. Той обясни, че предстои среща с туристическите и музикалните браншови организации и ще се дебатира тарифата на стол в заведение. ”Музикалните организации искат по 7 лв. на стол, но повече от 1-2 лева няма как да им дадем”, каза Рагин. “В България има общо 500 000 стола и умножени по 2 лв. компаниите ще получат един милион на година,” изчисли той. Според него е безсмислено текстовете, уреждащи авторските права да присъстват в Закона за туризма, тъй като те са част от Закона за авторските права. /Всеки ден




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047222
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930