Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2008 08:55 - Текстилния бранш свит наполовина
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1083 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.11.2008 09:03


С 50 на сто от капацитета си работи текстилната индустрия спрямо същия период на миналата година, това стана ясно вчера по време на дискусията за бъдещето на българската текстилна индустрия, организирано от Икономическия и социален съвет. Вече има престой на техниката и е започнало освобождаване на работници от бранша, съобщи Георги Топчиев, председател на браншовия Съюз на производителите на текстил. В момента от България се изтегля най-модерното предприятие, което беше изградено в Първомай през последните години. Дайте ни работа - това поискаха представителите на текстилната и шивашката индустрия от вицепремиера Ивайло Калфин, който взе участие в дискусията. С незначителни промени в Закона за държавните поръчки те може да получат индиректна подкрепа от правителството. Шефовете на най-големите шивашки предприятия настояват при кандидатстването за обществена поръчка само реалните производители да имат право да я изпълняват. Сега се получава парадокса фирми с 10 човека или без мощности да изпълняват поръчки на стойност, която надхвърля годишните им обороти. Схемата за тяхната работа е проста - печелят с ниска цена, а след това възлагат на други производители да изработят поръчката срещу символични пари. Едновременно с това започва и бурна кореспонденция с Агенцията за обществените поръчки за повишаване на цената за изпълнение на поръчката. Вицепремиерът обеща да се потърсят начини до конкурсите да не достигат фирми, които само гастролират в бранша.
Пазарът за шивашката продукция е изключително стеснен и няма работа, каза Хилда Славчева, която през миналата седмица е била на най-голямото изложение за ишлеме в Европа. И китайците плачат, дори за тях няма работа, каза тя. Ние обаче трудно ще устоим на натиска, защото не сме подготвени и нямаме собствено производство на текстил, което е гръб за всяка шивашка индустрия. Парадокс е, но сега румънци ни дават да работим за тях на ишлеме, каза Славчева. В пика на сезона нашите компании не получават поръчки, ще оцелеят само малки заявки за бързо производство със суперкачество. Браншът не може да се запази в този вид, категорични са всички участници в дискусията. Турското карго, което влиза ежедневно в нашата страна, е една от причините да се унищожава родното производство, каза Стефан Колев, председател на браншовата организация в текстила.
Шивашките ни фирми да изработват чаршафи и друго спално бельо за болниците. Да шият униформи за чиновници, за армията, за БДЖ, като изпълняват държавни обществени поръчки. Това са само част от краткосрочните мерки за спасяване на закъсалия в кризата сектор. Те бяха поискани вчера от браншовици на дискусия по проблемите на българската текстилна индустрия, организирана от Икономическия и социален съвет.
     Външните пазари се свиват и поръчките за шивашките ни фирми намаляват. Това ще доведе до спад в производството и значителни съкращения. Заплатите в сектора са ниски, условията на труд - лоши, вложенията в нови технологии - малки, а някои външни инвеститори вече се оттеглят от България, оплакаха се браншовици. Те прогнозират, че вследствие на кризата от 4700 предприятия ще оцелеят едва половината. А колко от 160-те хиляди работници в тях ще останат на улицата, още никой не смее да прогнозира. За да бъде понесен ударът, държавата трябвало да се намеси спешно с данъчни преференции за сектора и помощ при намирането на нови пазари за продукцията му. Изграждането на технически център по текстилна промишленост щяло да помогне за модернизиране на отрасъла.


Тагове:   наполовина,   бранш,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041703
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930