Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 10:01 - Празници по време на криза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0



Хърватското правителство забрани коледните и новогодишните партита в публичния сектор заради глобалната криза, предаде Би Би Си. Държавните фирми и организации също няма да могат да отделят от своите средства пари за коледни подаръци. Забраната последва предложение за замразяване на заплатите в публичния сектор следващата седмица.
     
Премиерът Иво Санадер каза на сънародниците си, че няма причина да се изпада в паника, но... нещата са сериозни.
     
“За тази цел ние забраняваме купуването на подаръци за Коледа и Нова година, както и организиране на коледни и новогодишни приеми”, каза Санадер.
     
Дали и нашето правителство мисли така? До момента няма индикация, че някой ще последва примера на хърватите. Но може би все пак е нужно някои разходи на министри, зам.-министри и редови чиновници по Коледа да се “усмирят”. Защото в края на годината се трошат стотици хиляди левове за междуведомствени подаръчета.
     
Днес в. “Труд” започва дискусия - редно ли е, когато целият свят “стяга коланите”, в България да се държим така, сякаш кризата не се отнася за нас.
     
Или пък е твърде прибързано и сме даже наивни да смятаме, че от спестени пари от рекламни офис материали и картички, които ведомствата традиционно си разменят по Коледа, ще има някакъв смисъл?(Телефонът и електронният адрес, където ще приемаме вашите мнения, виж по-долу.)
     
Проверка на “Труд” установи, че ресторантите за коледните партита, които министрите са запазили за своите чиновници, отдавна вече са уточнени и предплатени.
     
Печатниците и рекламните агенции вече се задъхват от поръчките на държавните ведомства - парламент, министерства, агенции, комисии и прочие институции на бюджетна издръжка са дали заявки за календари, тефтери, визитници и всякакви офис аксесоари, естествено с фирмените им лога, лепнати отгоре. И нали се сещате - платени с нашите пари!
     
Защото става дума именно за нас, на които постоянно се казва, че трябва да сме по-пестеливи в харчовете си, понеже нали е криза...
     
Бюджетът на всяко ведомство за по-горе изброените дребни коледни подаръчета, които обаче се възприемат като задължителни празнични жестове, е между 20 000 и 100 000 лева!!! Всяка година по празниците такива суми хвръкват за календари и тефтери, които обикновено никой не използва. За картичките е ясно - ден-два на библиотеката в офиса и после... в коша! А всяка една (забележете, купена на едро) струва лев, лев и двайсет. С надписването на плика (и неговата стойност) всяка празнична честитка излиза минимум 2 лева, а понякога и отгоре.
     
При това изхарчваните по Коледа пари, за които говорим, изобщо не включват марковите писалки, запалки, кошници с отлежало вино, кафе, пури и френски сирена, които също традиционно се разменят, само че на по-високо ниво - между самите депутати, министри, шефове на агенции и заместниците им.
     
Приблизителната сметка показва, че дори да се откажат само от поздравителните картички и да минат на електронни честитки по интернет, държавните институции могат да спестят. И то много! Ако всеки министър праща средно 500 честитки за Коледа - сами сметнете. Това са 1000 лева. 50 ведомства да се откажат дори само от този напразен харчлък и няколко дома за изоставени деца или възрастни хора могат дълго да се радват на топла храна, удобни дрехи и интересни книги.
     
А картичките - те могат и да са електронни. Едва ли има държавно учреждение, което да не ползва интернет. Хем “важните хора” ще са поздравени, хем всички ще направят по едно добро.
     
Разбира се, има и друг вариант за благотворителност. Ако някой чиновник особено много държи на Дядо Коледа, еленчета и елха, нарисувани върху хартия, може да изпрати специални картички. От онези на УНИЦЕФ, например. Те също отиват за добра кауза - пълната стойност на честитките е за детския фонд на ООН.
     
Така че - нека спестим! И да зарадваме ничиите деца и възрастни, които ще са най-потърпевшите от финансовата криза. Общините също могат да помогнат. Да спестят пари, а и да определят точните социални домове, които се нуждаят от жест.
     
И нека не забравяме - сигурно не е случайно, че в китайския език думата “криза” се изписва със съчетание на 2 йероглифа - “опасност” и “шанс”. И от всички нас, а не само от държавниците, зависи под знака на кое значение ще мине тази Коледа.



Тагове:   празници,   криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997372
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031