Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2008 10:09 - Ла Скала откри сезона със скандал
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0



Скандал и освирквания помрачиха в неделя вечерта премиерата на Ла Скала, с която по стара традиция световноизвестният оперен театър открива всяка година своя нов сезон в деня на патрона на Милано свети Амброзий.
За големия празник на индустриалната и финансовата столица на Италия тази година бе избрана операта „Дон Карлос", но часове преди вдигането на завесата изпълнителят на главната роля Джузепе Филианоти бе изгонен от диригента Даниеле Гати. Неговото място зае „дубльор" - американският тенор Стюарт Нели, който обаче и според публиката, и според музикалните критици бил прекалено шишкав, за да се въплъти в образа на наследника на испанската корона.
Официалната версия на ръководството на „Ла Скала" за отстраняването на италианския оперен певец е, че той бил настинал и позагубил глас. Това проличало особено на предпремиерата завчера пред студенти, когато на няколко пъти Филианоти едва успявал да се справи с високите тонове. Самият певец обаче отрече пред медиите да има някакви здравословни проблеми и обясни, че не се бил изявил във върховата си форма само защото се пазел за премиерата.
Този факт вбесил диригента на спектакъла Даниеле Гати, който имал панически страх от негативните реакции на публиката и не можел да си представи да бъде освиркан в своя роден град. „Отнесоха се с мен точно както Филип II с Дон Карлос и ми забиха нож в гърба" - обясни изпадането си в немилост Джузепе Филианоти, позовавайки се на сюжета на избраната за премиерата опера.
Но празникът на храма на лиричната музика снощи бе помрачен и от един друг скандал - за пръв път той не бе уважен нито от президента на Италия, нито от премиера. И Джорджо Наполитано, и Силвио Берлускони мотивираха отсъствието си с ангажименти, но според промъкнала се в медиите информация и двамата не желаели да демонстрират съпричастност към лъскави прояви в сегашната тежка икономическа криза. Местата им в ложите за високопоставени гости бяха заети от държавните глави на Албания, Того, Руанда, Словакия и някои други страни.


Тагове:   скала,   скандал,   откри,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039884
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930