Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2008 23:52 - Кризата удари и дърводобива
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0



От месец горските стопанства не продават дървесина поради липсата на търсене. Никога досега пазарът не е реагирал толкова остро на кризата, като фирмите по веригата прекратиха доставките си. Това съобщи зам.-председателят на държавната агенция по горите Йордан Радославов по повод искането на агенцията да се вдигне забраната върху износа за държави извън Европейския съюз.

Предложението беше обявено от вицепремиера Меглена Плугчиева с мотива, че в условията на криза, когато всяка държава търси нови пазарни ниши, България би трябвало да премахне изкуствените регулации. Промяната ще стане едва след като парламентът коригира закона за горите в частта за ветото, но при претоварената програма в края на годината експертите няма изгледи това да стане до коледната ваканция, предвиждат експерти.

След преструктурирането на сектора през лятото на т.г. горските предприятия минаха на самоиздръжка, в резултат на което дърводобивът стана основно перо в приходите им. Въпреки забавянето на регистрацията им те са наваксали с продажбите.

За тази година секторът ще отчете добри продажби, натрупани от повишеното търсене на дървесина от началото на годината. Ако през 2007 г. са реализирани 3.7 млн. куб.м дървесина, очакванията за тази година са те да достигнат 4 млн. куб.м, обясни още Радославов. За следващата година обаче той изрази сериозни опасения, защото сривът в продажбите ще се отрази на бюджета на стопанствата през следващата година. Строителството, мебелната и хартиената индустрия бяха основни потребители, но и трите бранша се затвориха, обясни още Радославов. Той не се ангажира с прогнози за бъдещото отваряне на пазара заради мащабността на кризата и нейната непредсказуемост.

Според хора от бранша сериозен резерв в условията на криза е сивият сектор, който при желание от страна на контролните органи би могъл да бъде пресечен. Неотдавна депутатът от БСП Олег Попов съобщи в интервю пред столичен вестник, че нелегалната сеч взема застрашителни размери. Той припомни, че годишният план на агенцията по горите за миналата година беше добивът от дървесина да достигне 5 млн. куб.м, вместо това отчетите показаха добив от 3.7 млн. кубика. Хора от бранша поясниха, че останалият дърводобив задължително минава през фирми от ДПС, които не отчитат отсечената дървесина и това става със съдействието на местните контролни органи. Нелегалните канали си действат, само временно прекратяват дейността си, ако нарушенията се разкрият и се разшумява в печата. /Дневник



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042487
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930