Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2008 14:04 - Съдът забрани следенето в Интернет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 424 Коментари: 0 Гласове:
0Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на тричленен състав на съда, с което бе отхвърлена жалбата на Фондация „Програма за достъп до информация” за следенето в интернет, съобщиха от пресцентъра на съда.
   
Съдът отмени чл. 5 от атакувана наредба. Решението подлежи на обнародване в „Държавен вестник” и в отменената част влиза в сила от деня на обнародването. Според наредбата за нуждите на оперативно-издирвателната дейност, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, осигуряват на дирекция „Оперативно-техническа информация” при МВР пасивен технически достъп чрез компютърен терминал до съхраняваните от тях данни.

Съдът приема, че нормата не поставя никакви ограничения по отношение данните, до които се разрешава достъпът чрез компютърен терминал, а изразът „за нуждите на оперативно-издирвателната дейност” е много общ и не дава гаранции, че личният живот на гражданите е неприкосновен. Не е установен способ за съблюдаване на конституционния принцип по отношение правото на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния живот на отделната личност, както и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Така формулираният текст не поставя условия, препятстващи злоупотреба с възможността да се нарушават конституционно гарантирани права на гражданите.

Не е предвидено препращане към специалните закони - НПК, Закон за специалните разузнавателни средства, Закон за защита на личните данни, в които са конкретизирани предпоставките за допускане достъп до определени данни, свързани с личния живот и личните данни на отделната личност.

Наредбата противоречи на правото на всеки гражданин на зачитане на неговия личен и семеен живот, на неговото жилище и тайната на неговата кореспонденция, а намесата на държавните власти в ползването на това право е недопустима.

Съдът е категоричен, че националните правни норми следва да съблюдават това правило и да въвеждат разбираеми и ясно формулирани основания, както за достъпа до данни от личния живот на гражданите, така и за процедурата за тяхното получаване. /БГНЕСГласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13272289
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031