Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2008 13:02 - 4000 полицаи пушиха пред МВР. Миков: Вредно е да се пуши
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2008 15:27


image




      image Снимка: Иван Григоров 

Около 4000 полицаи пушиха в градинката пред сградата на МВР в столицата по обяд днес. Те се събраха на символичен протест в знак на несъгласие с политиката на държавата. Полицаите нямат право да протестират ефективно, така че взеха решение да пушат, предаде агенция БЛИЦ.
Пушещите полицаи са облечени цивилно. Към тях се присъедини и генералният комисар на МВР Павлин Димитров, който бе посрещнат с бурни овации. Димитров подчерта, че протестът е социален. Според него полицията трябва да покаже, че работи и това може да бъде постигнато чрез диалог.
Полицаи в провинцията също се присъединиха. В много градове в страната пред районните управления се събраха за по цигара служители на реда.
15 са основните искания на участниците в голямото пушене. Сред тях е създаването на нов истински синдикат, подобрение на условията на работа в Районните управления и на полицаите, които работят на улицата, защита от страна на държавата, увеличение на заплатите, коледни добавки, по-голям лимит на полицейските коли, както и промяна в Наказателния кодекс за бързо и безкомпромисно наказание за всички, които нападат полицаи.

Премиерът Сергей Станишев коментира, че протестът на полицаите е политизиран. Според него това показвали и изявленията по този въпрос на лидера на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов.  Станишев изтъкна, че в последните години правителството е правило всичко възможно за увеличаване на заплащането на служителите в МВР. "В крайна сметка трябва да се мисли и за учителите, и за медицинските сестри", добави той. 

Днешният протест полицаите не бива да се политизира. Тези хора трябва да имат по-високи заплати, след като изискваме толкова много от тях, каза от своя страна Бойко Борисов.

Павлин Димитров  подчерта, че протестът е социален. Според него полицията трябва да покаже, че работи и това може да бъде постигнато чрез диалог.
Полицаи в провинцията също се присъединиха към протеста. В много от градовете в страната се събраха служители на реда, които пушиха пред районните управления.

15 са основните искания на участниците в голямото пушене. Сред тях е създаването на нов истински синдикат, подобрение на условията на работа в Районните управления и на полицаите, които работят на улицата, защита от страна на държавата, увеличение на заплатите, коледни добавки, по-голям лимит на полицейските коли, както и промяна в Наказателния кодекс за бързо и безкомпромисно наказание за всички, които нападат полицаи.

Повечето от полицаите събрали се в градинката не искаха да говорят пред микрофоните и диктофоните на журналистите. Единствено демонстрираха голямото пушене с пури. Може би от страх, защото всяка информация в МВР трябва да мине през пресцентъра на министерството. В даден момент бе освиркан и председателят на националния синдикат на полицията Емил Рашев. Осмелилият се да говори Олег Захаринов от Четвърти сектор охранителна полиция обясни това така: "Него никой не го обича, като отидеш и му се оплачеш от ръководството, той пита вие някакви междуличностни конфликти ли имате". 
Според Захаринов в тази система има проблеми и трябва да се решават, а изходът от създалата се вече ситуация  трябва да го видят политиците. "Политиците не трябва да забравят, че 1997 година ние бяхме с лице срещу роднините си и утре, ако трябва пак ще бъдем. Мен не ме е назначил нито Бойко Борисов, нито Сергей Станишев", каза Захаринов.  Той сподели, че има много хора, които са напуснали МВР през последните една-две години. В момента цели взводове се готвели да сторят същото.  След този протест той предполага, че ще им се търси някаква отговорност, "защото без разрешението на пресцентъра на МВР няма как да говориш".

Олег Захаринов каза, че негодуванието не опира само до 13-та заплата, която те са си изработили. "Не искаме някакви дарения да ни плащат, а да имаме нормални условия на труд. Къде са кубинките, дрехите на хората от МВР", попита той и уточни, че не са получили работното облекло, което е трябвало да стане до края на годината. "Попитайте министрите, които сключваха договорите за работното облекло. До края на годината трябва да получим кубинки дрехи, нищо няма", негодуваше Захаринов. Според него никой не може да каже докога ще продължи голямото пушене,  но се надява да има трезвомислещи хора. "Проблемът не сме ние полицаите нито на правителството, нито на държавата, проблемът е в хората, които са назначени по целенасоченост. Защото тези хора, които ги сложиха по партийна и икономическа целенасоченост, са зависими от някои, те търгуват със служебно положение. В интерес на истината в тази система хората работят, това, че някой отгоре не иска това, е друг въпрос. И никой няма сметка тази полиция да върви в тази посока, а в една друга посока, защото сме държава членка на ЕС", заключи Захаринов. 

Става дума за социални проблеми, смята генералният секретар на МВР Павлин Димитров.

Те са известни на обществото. В същото време аз съм тук за да демонстрирам уважението към техния труд към тяхната всеотдайност, но искам да декларирам и нещо друго обществото разчита на нас, обществото очаква от нас повечето от това, което правим. На въпрос на БЛИЦ дали има разнобой между вижданията на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, който заявява, че протестът се политизира и вижданията на Димитров, генералният комисар на МВР каза: "Имам чудесна комуникация, това е човек, който уважава моите качества и мен като личност, това ми стига да бъда обективен и спокоен и да поставям точно нещата както ги виждам и това не го казвам от куртоазия. Г-н Миков е един честен, морален човек, аз мисля, че такива хора са в състояние да променят нещата, в крайна сметка има мандат, има следващ мандат, но трябва да има и премственост, за да може да се стабилизира тази институция. Това е визията на полицая от ЕС, той се гордее, че принадлежи и на институцията иска страшно много от него. Колегите нека да разберат, че имаме много пропуски в професионалната дейност. Ние сме длъжници на хората. Реформата в МВР се прави за добро.

Трябва да се кажат проблемите, да се комуникира между ръководството на министерството с представигтели на синдикалните организации.

Призовавам цялата българска общественост и колегите да запазим самообладание, самочувствие, защото ние имаме много сериозни отговорности. А тези отговорности са част от държавността. В никакъв случай аз не омаловажам проблемите, които съществуват в МВР и в частност, които касаят служителите, но в същото време оценявам ангажиментите, които имаме и държа това да го кажа на колегите. Факт е, че има проблем, но това са решими неща, трябва да има комуникация, да се говори и да си сътрудничим, защото обществото очаква от нас по-добри резултати. Всички проблеми са известни и на професионалното и на политическото ръководсто. Ако някой смята, че днес и сега ще се решат проблемите на българската полиция той жестоко се лъже. Аз смятам, че трябва да има диалог, да се осъзнават възможностите на държавата и да вървим напред. По тези теми коментирахме във Франция, това са неща, които са се случвали и там. Това са неща, които са решавани и там и мисля, че имаме шанс да направим по-добър и привлекателен труда на българския полицай чрез комуникацията чрез познаване на проблемите. Но все още има служители, които не заслужават да бъдат служители на това министерство, каза Димитров.

На въпрос на БЛИЦ какво все пак ще обещае на негодуващите, Димитров каза:
Аз като полицай искам да им обещая, че ще решаваме заедно проблемите. Аз искам да бъда част от този състав, но този състав трябва да знае, че има отговорности към обществото и към българските граждани. Не бива да упрекваме политическото ръководство, защото притиснати от един натиск реформата в МВР няма да върви в правилната посока и аз не искам това да се случва и искам този проблем да не се политизира. Получавал по 30 долара заплата и това не ми е попречило да остана в тази система. Човек трябва да има хъс, трябва да има отговорност и морал. В такива периоди са минали почти всички европейски структури. Проблемите ще се решат, но ние не сме магьосници и не могат да се решат проблемите натрупани за 20 години.

Не съм се колебал, че трябва да сляза и министърът на вътрешните работи ме подкрепи.

Притеснен съм от този протест, трябва да работим за изчистването на проблема. По-голямата част от полицаите са прекрасни хора, но много малка част от тях са днес тук, защото те разбират своето място, не всичко минава през заплатата. МВР е имало и ще го има. Димитров заяви, че протестът не го притеснява. Има необходимост от промяна, необходимост от подобряване на социалния статус и необходимост от подобряване на полицейската работа, смята Димитров. Запитан дали престъпният свят ще се възползва от полицейския протест, Димитров заяви: "Напротив вижда, че има образовани, млади служители на това министерство".

В АБВ-то на всички политици, когато стане нещо, е те да го обявят първо за политическо, а след това и за незаконно. Това заяви за БЛИЦ заместник председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по повод изявлението на министърът на вътрешните работи Михаил Миков, че протестът е политизиран и незаконен.

Манолов добави:  "Това мен не ме смущава. Аз това го гледам около 20 години. Не знам какво политическо има в това, че хората работят без  работно облекло, че работят за твърде скромни заплати, че работят  в отвратителни метеорологични условия, в жеги, в студ на улицата, аз не намирам в това нищо политическо".

Протестът на полицаите не е прецедент, 1994 година имаше нещо подобно, каза Манолов.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков заяви в предаването "Панорама" на БНТ снощи, че пушенето е вредно.
"Въпросът с пушенето се употребява повече за политическа игра, отколкото за социална. Пушенето е вредно за здравето, но когато един човек реши да вреди на здравето си, не бива никой да го спира", коментира Миков. Той допълни още, че всеки един държавен служител, избирайки държавната служба, избира и възможностите на държавата за заплащане. Според него всички искания от страна на служителите на МВР могат да бъдат окачествени като „справедливи”, но въпросът се състои в реализма. Министър Миков призна, че парите в МВР не стигат, трудът е тежък, технологията е стара, но от тази година се правят инвестиции – строителни и технологични. 
Миков каза още, че никога не е обещавал  13-а заплата, но се е постарал да има диференцирано заплащане. Вътрешният министър каза, че не е вярно, че се е опитал да осуети „пушенето” в събота, като отмени акцията за проверка по нощните заведения. 

Начинът, по който се провежда протеста на полицаите, противоречи на законовия ред и начина на водене на разговорите, каза Михаил Миков днес пред Дарик радио. Вътрешният министър беше категоричен, че ръководството на МВР не е в състояние да удовлетвори искането на полицаите за 13-та заплата. Миков добави, че се търсят възможности за коледни добавки, но дали такива ще има, ще стане ясно в края на годината. „Изразходването на фонда работна заплата е определящото по отношение на възможността да бъдат предоставени коледни добавки”, заяви още министърът.



Тагове:   МВР,   Миков,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000360
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031