Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 23:32 - Съмнителни сделки на Георги Гергов дадени на прокуратурата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
0



Сигнал за крупни закононарушения и скандални сделки, извършени от пловдивския бизнесмен и отскоро член на ръководството на БСП Георги Гергов, връчват на прокуратурата независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев.

Двамата обявиха в четвъртък пред журналисти в парламента, че сигналът е подплатен с документи, уличаващи сериозно бизнесмена. Те са предадени и на члена на парламентарната антикорупционна комисия Елеонора Николова.

Според двамата депутати чрез схема с прехвърляния между фирми на Гергов “Международният пловдивски панаир АД” придобива пловдивската кабелна телевизия с национално разпространение “Евроком България”. 51 процента от панаира е собственост на държавата, а останалите се поделят между Пловдивската община и Гергов, който е изпълнителен директор на дружеството.

Двамата депутати разполагат с документи за апортиране на 1300 кв. м общински имот в Стария Пловдив в смесено дружество между фирми на Гергов. Впоследствие имотът се прехвърля на дружество “Гама медия”, собственик на “Евроком БГ – Пловдив”. По-късно “Гама медия” прехвърля телевизията на “Международен панаир Пловдив” АД. Според схемата панаирът, а реално – Гергов, става собственик на медията, без да е дал стотинка. В нотариалните документи няма упомената никаква сума.

Яне Янев каза пред Mediapool, че апортирането на имота в Стария Пловдив, който представлява къща паметник на културата, е абсолютно незаконно. Пред БНР депутатът Елеонора Николова добави, че в къщата, която е много скъп като оценка имот, се помещава детска музикална школа.

Самият Гергов пое от общината “стопанисването и използването” на историческия център на града, известен като Стария Пловдив, срещу задължението да го реставрира и поддържа. Това стана чрез създаване на смесено дружество на общината с Гергов, в което общината влезе с имоти в централната част на Пловдив.

Сделката бе един от щедрите “подаръци”, които пловдивски общинари и бившият син кмет два мандата Иван Чомаков направиха на бизнесмена.

С помощта на общинарите Гергов успя да влезе като съсобственик и в Пловдивския панаир, а след като вече бе изпълнителен директор на дружеството, в ранната есен на тази година се сдоби и с телевизия “Евроком България”. По думите му телевизията била единствено на панаира, а не негова и щяла да обслужва рекламно клиентите и панаирните гости. Никой не се изненада, когато за неин шеф бе назначен Иван Чомаков.

Вторият основен сигнал е за данъчни престъпления. Янев и Абаджиев не изнесоха подробности, но имали достатъчно доказателства, че бизнесменът е присвоил 100 млн. евро от източване на ДДС благодарение на близостта си с ръководството на териториалната дирекция на НАП.

Третата далавера или по-точно “съмнения за приготовление на престъпление”, както каза Димитър Абаджиев, е опитът на Гергов да създаде смесено дружество между държавата и Пловдивския панаир за откриване на филиал на панаира в София. Според схемата му, държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, трябваше да влезе с апортна вноска от 86 декара недалеч от столичното летище, а панаирът да изгради на терена бизнеспарк и изложбен център.

За целта Министерството на транспорта трябваше да прехвърли определените декари на икономическото министерство. Сделката на два пъти бе препъвана заради юридически усложнения, защото собствеността на терена, принадлежащ на столичното летище, не бе изчистена напълно.

В края на октомври на питане на депутата Елеонора Николова дали сделката не обслужва частните интереси на Гергов, икономическият министър Петър Димитров обясни, че тя ще се състои, само ако е юридически издържана. Тогава близки до ръководството на БСП коментираха, че премиерът Станишев не е бил съгласен да се даде “нов подарък” на Гергов, който е в по-близки отношения с президента Георги Първанов, бившия вътрешен министър Румен Петков и др.

Пред БНР Николова предупреди, че тя и колегите й от антикорупционната комисия ще следят внимателно дали покрай изборите проектът на Гергов за столичен “Пловдивски панаир” няма да мине незабелязано през Министерския съвет.

Тя напомни, че още миналата година прокуратурата е била сезирана за сделките, с които е източван ДДС. Според нея трябва да се даде рамо на магистратите да си довършат работата. Така всъщност ще стане ясно как бе извършен преходът у нас и как с държавни пари през икономическите групировки се роди българската олигархия, допълни Николова, която по професия е прокурор.

Потърсен за коментар, Георги Гергов заяви по повод на отправените обвинения, че призовава компетентните органи да извършат проверка както на него като физическо лице, така и на дейността на фирмите, в които участва или е собственик. 

"Смятам, че нямам нарушение и след като излязат резултатите от проверките, ще заведа съдебни дела за клевета", заяви Гергов. Според него действията на депутатите Янев и Абаджиев са "политически воаяжи на хора, които си търсят място под слънцето и начин да влязат в следващия парламент, и това е тяхното поредно
предлагане на политическия пазар".



Тагове:   дадени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040966
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930