Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2009 10:50 - Започва чешкото ротационно председателство на ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

 

„Да подсладим Европейския съюз” - под това мото започва на 1 януари чешкото ротационно председателство на Европейския съюз, което ще продължи до края на юни 2009 г. Когато мотото стана известно, коментаторите тук бяха озадачени. Какво точно трябва да се подслажда? Вътрешните проблеми на Европейския съюз ли, нараснали заради неясната съдба на Лисабонския договор и засилили се още повече в сегашните кризисни времена, или "по-особените" отношения с Чехия заради отчетливия й евроскептицизъм?

 

Ясен отговор на въпросите, предизвикани от двусмисленото мото, няма и не може да има. В европейските институции приеха, че новото председателство ще "подслажда" Европейския съюз, каквото и да означава това.

 

Висши чешки представители очертаха шестмесечната програма на председателството. Техният език бе много по-разбираем за Брюксел за разлика от посланието на мотото. Тази програма може кратко да бъде очертана като "Трите "е" - от английските думи economy, energy, external relations - икономика, енергетика, външни отношения.

 

Чешкият премиер Мирек Тополанек обясни за какво точно ще става най-вече реч през шестте месеца на 2009 г., когато той ще председателства Европейския съвет, чешки министри - Съветите на Европейския съюз в различните области, а страната му ще чертае насоките в развитието на съюза.

 

В икономиката чешките амбиции са да се повиши конкурентността на Европейския съюз, да се засили доверието на потребителите, да се увеличат възможностите на малките и средни предприятия. Друга цел ще е да се търси ефикасно противодействие на разразилата се финансово-икономическа криза чрез реформи в бюджета и политиките на Европейския съюз, особено на Общата селскостопанска политика, чрез премахване на бариерите за напълно свободно движение на работна ръка в Европейския съюз.

 

В енергетиката Чехия смята да насочва усилията в Европейския съюз към постигане на засилена енергийна независимост и към приемане на обща енергийна политика на съюза.

 

Във външните отношения Прага вижда най-важните си задачи в залагането на "ново начало" в отношенията между Европейския съюз и САЩ след встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама, в засилване на важността на "източната политика" за Европейския съюз, в подтикване на разширяването на съюза със Западните Балкани.

 

Искаме да се задълбочат отношенията между Европейския съюз и страните от Западните Балкани, заяви неотдавна Милена Виценова, постоянен представител на Чехия към европейските институции. Защото, подчерта тя, Западните Балкани са ключов регион за мира и стабилността в Европа. (БТА)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032027
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930