Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2009 19:57 - 60 журналисти загинаха през 2008 г.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1048 Коментари: 4 Гласове:
0



При изпълнение на служебния си дълг през 2008 година в света са загинали 60 журналисти, а 670 са били задържани. Това се посочва в годишната равносметка на организацията "Репортери без граници". Макар тези цифри да са по-благоприятни от регистрираните година по-рано, от организацията не виждат повод за радост. Бернд Греслер с подробностите:
Ирак остава най-опасното място за журналистите. През тази година там са загинали 115 журналисти при упражняване на своята професия. Много опасно е да се работи като журлналист и в Пакистан, Филипините и Мексико. Сега със загриженост от "Репортери без граници" гледат и на района в Близкия Изток, казва ръководителката на германския клон на организацията Елке Шефер:
"Много е напрегната обстановката за журналисти в ивицата Газа, където има репортери на западни медии. Те се възползваха от краткотрайното отваряне на границата, за да се настанят в Газа. Сега в района не се допускат представители на чужди медии. По наша информация вече има леко пострадали журналисти заради ескалацията на насилието. Най-малко една електроонна медия е била бомбардирана, както беше преди време в Ливан. Използвахме това за повод да се обърнем с призив към израелския военен министър. Това в общи линии е всичко, което знаем за обстановката в региона."
През 2008 година при различни конфликти в света са загинали най-малко 60 журналисти, съобщиха от "Репортери без граници". Други 670 представители на медиите са били задържани. И макар тези данни да са по-благоприятни от регистрираните година по-рано подобни случаи с журналисти, няма никакво основание за радост, тъй като няма подобряване на положението на журналистите, твърди още Шефер: "Като цяло са намалели случаите на задържане на журналисти, цензурата е отслабнала, но няма никакво подобрение на условията за упражняване на журналистическата професия. Да вземем например Сомалия, която и през миналата година беше опасно място за журналистите. Сега положението се е влошило допълнително - има немалко затворени медии и журналисти, които напускат страната. Тази картина се наблюдава и в други страни, например Ирак."
Най-много държани в затвора журналисти има в Китай и Куба
Онлайн-протести срещу враговете на кибердемонстрациите в Китай
съответно 30 и 23. Немалко случаи на преследване на блогъри регистрират от "Репортери без граници". В Китай дори има един убит човек, пишещ в интернет, и определящ се като "граждански журналист". Независимо, че въобще не може да се прави сравнение с положението в горецитираните страни, в западните демокрации също има основание за известни критики. Така например от "Репортери без граници" виждат в новите анти-терористични закони в Германия риск от ограничаване на свободата на медиите. Елке Шефер:
"В Германия нерядко журналисти стоят в основата на разкриване на злоупотреби и престъпления, преди да се задейства прокуратурата. Сега тази практика може и да спре, след като журналистите вече няма да могат да запазват в тайна източниците си на информация."



Гласувай:
0



1. krotalka - Рискове на професията!
02.01.2009 20:04
Следя новините в Германия, техните журналисти са пример за истинска журналистика! Много неудобно е за някои политици, когато им изкарат "кирливите ризи" на показ и са принудени да се простят с политическата си кариера! Сега се опитват да запушат покосвен начин устите на журналистите?!
цитирай
2. reporter - Оказва се, че журналистиката е м...
02.01.2009 20:19
Оказва се, че журналистиката е много рискова професия. Отгоре на всичко всеки, най-вече политиците, се опитват да подчинят журналистите с някакви измислени правила. Целта е да им попречат да си вършат работата и да вадят кирливи ризи :(
цитирай
3. cefulesteven - Страх ме е с това което става с кол...
02.01.2009 20:55
Страх ме е с това което става с колегите ти у нас. Един ще уволнят, на друг ще му направят интрига, трети ще пребият, наскоро пак четох за един бит в дискотека, пишеше и в днес.бг. тролите го изкараха най-големия алкохолик, но не ми се вярва, никак убедително не ми звучи да е пиянска свада.

Опасна професия си е.
цитирай
4. bizcocho - Рискова професия
02.01.2009 21:14
затова винаги съм я харесвала:) А и много други ценни качества и приписвам:) Но и разграничавам понятията "завършил журналистика" и "журналист" :))
Преди доста години една случайност "спъна" тази ми страст:),но тя си остана в кръвта ми:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995964
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031