Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 22:22 - Руският газ секна, България пред енергиен срив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0Тази нощ Русия спря без предупреждение доставките на газ за Югоизточна Европа и Турция, в резултат на което Балканите са пред енергиен срив, а българското правителство обяви кризисна ситуация, тъй като резервната суровина от газохранилището в Чирен може да стигне само за няколко дни.

В резултат на прекратеното снабдяване топлофикациите в страната намалиха силно производството на топлоенергия, а някои оставиха на студено потребителите си; детски градини и училища останаха без отопление; предприятия започнаха да затварят мощности. Министър-председателят Сергей Станишев в същото време каза, че приоритетът е осигуряване на отопление за болниците, училищата, обществените сгради и хората.

Доставките на руски газ през Украйна са били прекратени в 3.30 ч. във вторник. Отрязани са количествата за българския пазар, за Унгария, както и транзитът към Гърция, Турция и Македония; Австрия и Чехия съобщиха за рязък спад на газоподаването.

България въведе газов режим, топлофикациите минават на мазут, “Булгаргаз“ предупреди индустриалните потребители да ограничават потреблението, от газохранилището в Чирен се покриват 1/3 от нуждите на страната, но положението е критично, каза премиерът Сергей Станишев. Във вторник сутринта той свика на извънредно заседание вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и неговия заместник Галина Тошева, изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов и шефа на газовия оператор “Булгартрансгаз“ Ангел Семерджиев.

Безпрецедентно отношение и газова криза

Изправени сме пред газова криза и страната ни става заложник на политическо-икономически конфликт между две страни, заяви Станишев. Винаги сме били предсказуем партньор, плащали сме си сметките авансово,Украйна и Русия и газовите им компании трябва да се разберат, иначе се уврежда имиджът им на основен доставчик и на основен транспортьор на природен газ, допълни премиерът.

Подаването на гориво спря напълно в 3.30 ч. през нощта, когато температурите в страната паднаха до минус 15 градуса. Страната ни е била предупредена около 23 ч в понеделник, че ще се намалят доставките от 6.2 млн. куб. м предишното денонощие на 3.4 млн. куб. м, но после горивото секнало.

И Русия, и Украйна отричат те да са спрели подаването за България, каза Петър Димитров. Според него обаче страната ни няма да разследва кой е виновен за случващото се, защото “не ни е работа да влизаме в този спор и да отваряме война като искаме нови договори с “Газпром“, както настоява опозицията“.

“Огън не се гаси с петрол“, заяви министърът, чието становище бе подкрепено и от Станишев.

Часове по-късно, след разговор с руския премиер Владимир Путин, с вицепремиер на Украйна, чието име не бе назовано, и с ръководителя на “Газпром“ Алексей Милер, Сергей Станишев заяви, че е настоял пред Москва и Киев за “обективиране“ на данните за количествата газ, които постъпват на украинската граница.

Пред тримата Станишев поставил “остро кризисната ситуация в България" и изразил “нашата загриженост“ от неприемливото поведение на двете страни в този икономическо-политически спор.

Българският премиер поискал разговор и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, “защото все повече страната ни се превръща в заложник на спора на Украйна и Русия и трябва да има обективиране на постъпващите количества на украинска територия и да се разбере къде те се губят“.

След разговора с руския си колега Станишев влезе в неговия тон и коментира, че “вероятно Украйна не е спряла да си гарантира първо своите вътрешни нужди“.

Газовата криза застигна България именно след като в понеделник вечерта Путин нареди на “Газпом“ да отреже транзита през Украйна с 65.3 млн. куб. м, колкото руснаците твърдят, че са откраднати от Украйна. Киев обаче твърди, че “Газпром“ не са доставили 210 млн. куб. м газ във вторник, заради което е и проблемът.

Руският монополист иска ЕС да извършва мониторинг именно върху доставките през украинска територия, като по думите на Станишев швейцарска компания била съгласна да се заеме с тази задача. ЕС обаче засега не желае да посредничи в спора Москва-Киев и настоява двете страни веднага да възобновят доставките за страните от общността.

В МС бе повикан и шефът на “Овергаз“ Сашо Дончев, чиято компания е основният доставчик на руския газ в страната с 60-65 на сто от количествата. Останалите снабдители са “Газпром експорт“ и “Винтерсхал“. И трите компании са контролирани от “Газпром“.

Дончев уверил премиера, че сутринта към газопроводните съоръжения на руско-украинската граница е подадено дори по-високо от планираното количество природен газ, но решението за спирането на доставките за България и останалите страни от региона е взето от украинските власти. Очевидно е, че въпросът е изцяло политически и на експертно ниво той не може да бъде решен, заявил шефът на "Овергаз", цитиран от правителствената информационна служба.

За тежката ситуация вече официално е информиран и ЕС, поддържа се връзка с останалите потърпевши страни от региона за сформиране на обща позиция по проблема, каза Станишев.

Чирен пое осигуряването на газ

В момента от газохранилището в Чирен се покриват около 1/3 от нуждите на страната ни, съобщи министър-председателят. Запасите възлизат на 570 млн. куб. м и от хранилището ще се черпят по 4.5 млн. куб. м на денонощие при потребление от 12 млн. куб. м в последните дни.

Капацитетът на хранилището е 1.3 млрд. куб. м, но от там вече са ползвани количества от началото на отоплителния сезон, а режимът на работа на съоръжението позволява или само нагнетяване и складиране на газ, или само изпомпването на количества.

Станишев подчерта, че ако ръководството на “Булгаргаз“ е било послушало ДКЕВР да вади повече обеми от Чирен, за да натиска цените на горивото, ситуацията е щяла да бъде много по-критична.

Отделно от находището в Галата се ползват около 300 хил. куб. м, но запасите там ще се изчерпат до края на януари.

Не бе обяснено обаче защо се задоволява едва 1/3 от нуждите на страната и се предизвиква напрежение в бита и икономиката на страната, при положение, че реално с половината от обявените от Станишев количества в Чирен може нормално да се покрие потреблението за около 20 дни.

Фактически през нощта “Булгартрансгаз“ е въвел 48- часов ограничителен режим на газоподаването, в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката ще разпише заповед със самия график.

Режимът ще бъде съгласуван на среща в сряда на Петър Димитров с над 60 индустриални потребители. Приоритетно ще бъде осигуряването на бита, като топлофикациите минават на мазут, а газът ще отива за промишлеността, но въпреки това не е изключено проблеми да имат металургията, циментовите и стъкларските заводи, както и ферми и оранжерии, каза Димитров.

С “Нефтохим“ е говорено да осигури мазут, налични са 29 хил. т , ежедневно може да се набавят допълнително по 3 хил. т, ще се водят разговори за още внос, при нужда ще се използват и количествата от Държавния резерв.

Нужна е диверсификация на доставките и маршрутите

По думите на Станишев критичната ситуация за пореден път е доказала необходимостта от диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ и правилността на търсенето на алтернативи като газопроводите “Набуко“ и “Южен поток“ и изграждането на терминал за втечнен газ в Егейско море съвместно с Гърция.

Калфин допълни, че се прави всичко възможно до края на деня да се възстанови поне частично подаването на газ за страната като за целта ще се използват политически аргументи.

“Това е прецедент, който ще се отрази върху енергийната политика на ЕС, която иска да въведе механизъм за ранно предупреждение при проблеми с доставките“, коментира вицепремиерът.

“В търговските договори с доставчиците съществуват механизми за “поправяне“ на страната, която е създала проблем“, каза шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов. По думите му има тримесечен срок за доставяне на количествата, които не са били спазени. В договорите е записано право за предявяване на претенции за пропуснати ползи и нанесени щети. Те обаче трябва да се оценят и като приключи кризата това ще бъде направено и ще се предявят претенциите, допълни Гогов.

Въпросът с компенсациите е бил повдигнат и от Станишев пред Сашо Дончев, който отговорил, че "договорите са за това, за да се изпълняват, и който не ги спазва, трябва да плаща за това”.

Дончев обяснил още, че спирането на газоподаването на компресорните станции отнема няколко минути, но за пускането отново ще са необходими няколко денонощия.Тагове:   България,   срив,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11991225
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37051
Календар
«  Ноември, 2022  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930