Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2009 20:27 - Брюксел даде срок за пускане на руския газ за ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0



Брюксел поиска незабавно да бъдат възстановени доставките на руски газ за Европа и Москва и Киев да възобновят преговорите за цените на суровината за Украйна и за транзита през нейна територия. Спорове по тарифите доведоха до намаляването на снабдяването на ЕС от първия ден на 2009 г., което спря напълно в сряда.

Русия и Украйна продължиха да си разменят взаимни обвинения кой е врътнал кранчето, а чешкият премиер Мирек Тополанек, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, предупреди, че ако доставките на руски газ за Европа не тръгнат до четвъртък, ще последва по-твърда намеса на ЕС. Той обаче не уточни как ще се намеси Евросъюзът.

Публично спиране, пред наблюдатели

След часове на прехвърляне на вината между Москва и Киев, шефът на “Газпром“ Алексей Милер предложи на руския премиер Владимир Путин да се прекратят доставките на газ за Украйна. Путин одобри, като отбеляза, че спирането трябва да стане "максимално публично, в присъствието на международни наблюдатели", предаде РИА Новости.

Изпращането на европейски наблюдатели в Украйна бе предложено часове преди това от Брюксел. След окончателното спиране на руското синьото гориво за цяла Европа, говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс – Феран Тараделас, заяви, че ЕК е готова да изпрати свои наблюдатели, ако това бъде поискано от двете страни. Украинският премиер Юлия Тимошенко одобри предложението.

На въпрос на руския премиер има ли документи, които потвърждават, че Украйна е спряла газа към Европа, Милер отговори, че това е отразено в заключенията на независима международна компания и наблюдатели от "Газпром".

Взаимни обвинения

На 7 януари представител на "Газпром" заяви, че Украйна е затворила последния от четирите газопровода, по които руският газ се доставя в Европа. От ръководството на монополиста твърдят, че все още доставят газ в украинската газотранспортна система, но кражбите на обеми от Киев растат с всеки час.

"Нафтогаз" от своя страна заяви, че Русия напълно е прекратила транзитните доставки на газ. Президентът на Украйна Виктор Юшченко настоя за незабавно възстановяване на доставките през територията на страната му към Европа. Ръководителят на "Нафтогаз" Олег Дубина съобщи в сряда, че страната му е използвала от 1 до 6 януари 72 милиона куб. метра от собствения си газ за осигуряване на транзитното подаване към Европа. През този период през Украйна са преминали транзитно 1.432 милиарда куб. метра руски газ, уточни той и добави, че газопреносната система в страната от сряда е преминала на автономен режим

За пълно прекратяване на доставките на руски газ в сряда съобщиха от Словакия, Чехия и Австрия, откъдето ден по-рано алармираха за силно понижаване на налягането в тръбите.

Във вторник повечето от европейските страни усетиха рязкото намаление на доставките, а България, Босна и Херцеговина, Унгария, Гърция, Македония и Хърватия бяха напълно отрязани.

Ден по-рано Европейският съюз неохотно се намеси в спора на източните си съседи, наричайки прекъсването на доставките “неприемливо” и настоявайки за спешни преговори между Украйна и Русия.

В сряда представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов призова Брюксел "по-активно да работи с украинската страна" за разрешаване на ситуацията с прекратяването на транзита на руски газ за Европа. По думите на Чижов обаче, тристранни преговори с участието на представител на Русия, Украйна и ЕС не се предвиждат.

Координаторът за общата външна политика на ЕС Хавиер Солана описа конфликта между Украйна и Русия като политически, а не чисто търговски спор.

“Нефтът и газът не бива да се използват като политическо оръжие, длъжни сме да намерим професионални механизми", заяви Солана в интервю за Испанското национално радио.

По -рано шефът на "Нафтогаз" Олег Дубина заяви, че преговорите с Русия ще бъдат възобновени на 8 януари, а Алексей Милер каза, че на същия ден представителите на "Газпром" ще проведат преговори с ЕК и европейския парламент.

Европотребителите са обезпечени с резервите на страните си

Европейските страни търсят алтернативни начини за газоснабдяване след пълното спиране на руския газ. За разлика от българските потребители обаче, европейските няма да имат нарушения в доставките

Шефът на германската енергийна компания “Е.ОН Рургаз“ Бернхард Рейтерсберг заяви, че компанията има достатъчни запаси, за да гарантира безпроблемни доставки за потребителите в продължение на всичките зимни месеци. Главният проблем за компанията е бил да пренасочи от север потока на природен газ за потребителите си на юг, захранвани сега с руския газ, преминаващ през Украйна и Чехия. Германският енергиен гигант се е справил с проблема за един ден.

Директорът на словенската компания "Геоплин" Алойз Стана предупреди, че ситуацията в страната се променя с всеки изминал час, поради което е трудно да се предвиди какво ще се случи в следващите 24 часа. По думите му "Геоплин" засега успява да осигури нормални доставки на газ за своите клиенти, ползвайки включително и хранилището в Баумгартен в Австрия, където Словения има закупени резерви, достатъчни за месец и половина нормално ползване на газ.

Всички газови потребители в Австрия се обезпечават преди всичко за сметка на запасите в подземните газохранилища. В хранилищата на "ЕконГаз" има 1.7 милиарда куб. м газ.

Френският газов гигант "Же Ер Те-газ" обяви, че крайните потребители във Франция получават нормални количества природен газ.

На спешно заседание снощи сръбското правителство създаде кризисен щаб и потребителите в Сърбия бяха приканени към спестовност, а компаниите бяха призовани да използват мазут като алтернативно гориво.



Тагове:   Брюксел,   даде,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996687
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031