Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 23:27 - Бг фирми губят по 8,4 млн. лева дневно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0



8,4 млн. лева на ден са преките загуби на 152-те български фирми с ограничено подаване на газ. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев.
За изминалото денонощие подаването на газ от “Булгаргаз” към страната е било в обем от 45% спрямо консумацията от 4 януари, когато нямаше ограничение, информира Станишев.

Електроенергийната система работи нормално и в момента изнасяме 625 мегаватчаса електроенергия. Ситуацията с топлоподаването ще се нормализира утре, обеща правителството.

Относно бъдещите планове за по-добро осигуряване на страната със запаси от газ Станишев посочи, че вече е взето решение след пълното изчерпване на газа от находището в Галата, то да бъде превърнато в газохранилище, като се отделят и съответните инвестиции. Това газохранилище ще бъде по-голямо от Чирен. Тепърва ще се обсъжда въпросът за собствеността му, тъй като находището е частна собственост. Газохранилището може да бъде изцяло държавно, със смесена собственост, но дори да е частно, газът в него ще бъде собственост на държавата.

От мрежата на „Булгартрансгаз” в момента са спрени 72 предприятия, 153 са на ограничителен режим и 44 са без ограничения в подаването на газ, защото са с непрекъснат цикъл. Това каза още министър-председателят Сергей Станишев. Той посочи, че в резултат на инвестиции от миналата година капацитетът на черпене на газ в Чирен е разширен с една трета.

„Има твърдение, че сме били предупредени - такова предупреждение не е правено нито от руската, нито от украинската страна. Когато разговарях с г-н Барозу той изрази своето възмущение и недоумение”, заяви Станишев. По думите на премиера Барозу е разговарял с руската и украинската страна на 31 декември и е получил уверения, че спорът няма да се отрази върху транзита на газ.

Нови пет металургични предприятия също спират производство заради газовата криза, съобщи междувременно председателят на Федерация “Металици” към КНСБ Васил Яначков. “Засега в Бургаския завод “Промед” на 100% е спряна дейността. Всеки момент ще спре на 100% и “Стомана” Перник. Ограничена е в максимална степен в КЦМ “Пловдив”, уточни той. Подобна е и ситуация в МДК. На 100% спира дейността в “Алкомет” в Шумен.

В “Кремиковци” производството е ограничено до последния минимум. От днес 60 процента от работниците на хасковския завод за металорежещи машини пък излизат в неплатен отпуск заради преустановеното газоподаване към предприятието. Ежедневните загуби за фирмата възлизат на 10-15 хиляди лева. Другото голямо предприятие в Хасково “Химмаш” може да загуби до 3 милиона евро като неустойки за неизпълнени договори.

Изграждането на газов терминал край Варна ще струва около 200 млн. евро и ще прекрати зависимостта ни от Русия. Това смята депутатът от ОДС и бивш кмет на Варна Христо Кирчев. Той подчерта, че многократно е предлагал идеята си на правителството, но „партийните другари си водели тяхната руска политика”. Газовият терминал ще изисква 10 пъти по-малко разходи, отколкото всички газопроводи, задоволяващи руските амбиции, твърди Кирчев.



Тагове:   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000700
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031