Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 23:05 - Четири наши фирми ще унищожават излишните боеприпаси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 441 Коментари: 0 Гласове:
0



Четири фирми ще вземат общо 28 млн. лева за утилизация (унищожаване) на излишни боеприпаси, съобщиха от военното министерство в четвъртък.

Държавното дружество "Терем”, фирмите "Дунарит” АД, консорциум "Берета Трейдинг” ООД и "Векс” ООД ще утилизират 14 945 тона боеприпаси. Първите три дружества са известни във военнопромишления сектор, а компания “Векс” не е добре позната на специалистите, но пък участва в консорциум.

В процедурата за възлагане на специална обществена поръчка са участвали 17 компании, пет от които чужди – "VOP–026”, Чехия, "STV Group” a.s., Чехия, IMI, Израел, "ЕST Entsorgungsgesellschaft MBH”, Германия и “REINMETALL”, Германия. И петте фирми са доказани в областта си имена и са сред водещите в света.

В хода на процедурата петте чужди компании са отпаднали, тъй като са предложили утилизацията да се извършва на работни площадки извън територията на страната. МО е приело, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница.

По информация на Mediapool две фирми ще обжалват класирането – чужда и българска.

При обявяването на условията за участниците в процедурата в средата на юли МО пропусна да спомене, че фирмите няма да могат да утилизират боеприпасите извън страната. Тогава изискванията бяха фирмите да имат необходимите лицензи и технически възможности, складова база и да са извършвали такава дейност.

Оказва се, че това изискване е било "открито" по-късно. В хода на процедурата от МВР обяснили, че изнасянето на боеприпасите, собственост на БА извън страната, противоречало на Закона за контрол над взривните вещества.

Темата за утилизацията на боеприпасите стана особено актуална, след като на 3 юли взривове във военното поделение край Челопечене разтърсиха цяла София. Това принуди правителството спешно да отпусне 30 млн. лева за унищожаване на излишните армейски боеприпаси.

Първоначално военният министър Николай Цонев обяви, че всички фирми, които отговарят на условията, ще се включат в утилизацията, но в крайна сметка на този етап едва три частни фирми са получили договори.

От МО нямат намерение да кажат от "съображения за сигурност" коя фирма колко тона боеприпаси ще утилизира и каква част от средствата ще вземат. С други думи пак няма да има публична информация коя фирма колко пари и за каква дейност ще получи.

Общото количество на боеприпасите за унищожение в страната е около 40 000 тона, но следващите няколко години ще се натрупат още около 30 000 т. Очаква се през март да бъде открита следващата обществена поръчка за утилизация.

По информация на Меdiapool военното министерство е успяло да продаде сериозно количество боеприпаси от лятото насам.



Тагове:   НАШИ,   боеприпаси,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030437
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930