Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 21:56 - Доставчици + торенти = брак по сметка в интернет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
0



Всеобщото мнение за изминалата 2008 г. е, че е била най-успешната досега за пиратството, като май се оказва, че у нас кибер престъпниците стават все по-умели и изобретателни. В какво обаче се съдържа техният „майсторлък“? Много просто – в това, че приобщават обществото към себе си. Схемата е толкова проста, че никой не я взема под внимание. Искаш ли едно нещо да стане масово, трябва само да го направиш лесно за употреба и достъп. Ако попиташ който и да е случаен минувач на улицата дали одобрява обирите на банки, ще ти отговори отрицателно, без да се замисли за секунда, но на въпроса дали одобрява закриването на торент сайтовете ще получиш пак отрицателен отговор. И това е естествено, по-лесно различаваме престъплението, когато не получаваме облаги.

 

У нас интернет доставчиците за съжаление не са доставчици само на интернет, а и на съдържание, при това на незаконно съдържание. Това заяви за „Класа“ Явор Колев, ръководител на отдел „Компютърни престъпления“ в МВР. Конкуренцията помежду им се диктува от това, че за да привличат повече клиенти, те предлагат повече незаконно съдържание. В Добрич например са били задържани 25 терабайта, което се равнява на около 4 американски мола за музика, филми и софтуер, а се предлага едва на 6-7 хил. клиента. През 2008 г. броят на следствените дела в сферата на кибер престъпленията е девет, което е ръст в сравнение с 2006 и 2007 г., когато са били шест. При дознанията нарастването е дори по-голямо – за миналата година те са 50, докато за 2006 г. са били 37, а за 2007 г. едва 17. Според Георги Илиев от „Мегалан“, ако торент сайтовете се закрият напълно, интернет потребителите ще намалеят едва с 5% и няма да засегне сериозно бизнеса на големите доставчици.

 

Българското законодателство в никакъв случай не изостава в сравнение с останалите държави, когато става въпрос за IT, каза още Колев. То е много съвременно, но по-принцип цялото законодателство, свързано с информационни технологии в световен мащаб изостава, защото те се развиват много бързо. Всеки ден се появяват нови форми на технически напредък и разбира се, юридическите норми, които го регулират, не могат да го настигнат и това не касае само България, а всички страни. Въпросът е да има една рамка и тази рамка е именно Европейската конвенция за кибер престъпленията, която дава възможност за небивала бързина на сътрудничество между правоохранителните органи в световен мащаб и страните, ратифицирали тази конвенция, стават все повече. Законът, създаден от Съвета на Европа, призовава държавите за координирани мерки в борбата с кибер престъпленията и ги задължава да си сътрудничат в разследването и в съдебното преследване на тези престъпления. Когато се случи нещо в кибер пространството е много важно да бъдат запазени данните, които впоследствие да се изискат и да бъдат използвани в наказателното производство срещу извършителите на престъплението. В интернет могат много бързо да бъдат изтрити и да изчезнат данни, да речем, за един порнографски сайт, който съществува известно време или съдържание, което се разпространява в торент тракер и после изчезва. Чрез сътрудничеството, което осъществяваме, е по-лесно следенето в такива случаи.

 

Естествено не може законодателят да променя текста при всяка една техническа новост. Думи, като примерно „сийдване“ и „лийчване“, са заместени с „разпространение“, но все пак са застъпени и фиксирани в Наказателния кодекс. Сега е много популярен т.нар. стрийминг, при който не е необходимо да качваш и да сваляш файловете, а можеш да влезеш в един сървър и да гледаш съдържанието директно онлайн.

 

Първо през 2004 г. бяха разпространени фрий сървърите, на които имаше папки с потребители и там хората качваха съдържание и предоставяха достъп то да се сваля свободно. После се появиха торент тракерите и сега са стрийминг сървърите като Youtube и Vbox. На тях хората стриймват не само свое съдържание, но и чуждо, което прави процесът нелегален.

 

Торент тракерите са характерни най-вече за България, докато в чужбина е много разпространено eMule. У нас обаче практиката е изродена, в чужбина няма хора, които да печелят от това нещо, отбелязва Колев. Собствениците на торент тракери, като Pirate Bay, да речем, не печелят, защото в сайта няма реклама. В другите страни не се среща и характерната доскоро у нас практика на извиване на ръце на доставчици за даване на достъп и банване на IP адресите, мрежите на някои доставчици. Много от доставчиците в София и по-малките градове оцеляват именно като поддържат един огромен обем сървъри, на които се предлага съдържание. През последните няколко месеца всеки един доставчик на интернет има в мрежата си по един торент тракер, не повече, който маскира сървъри като потребители. По думите на Колев изход могат да бъдат, от една страна, високите скорости и от друга – възможностите, които дават платформите. Има вече над 500 вида платформи, които дават възможност за легално сваляне на съдържание от интернет.

 

МВР работи в много тясно сътрудничество с местното и чуждото бюро на Международната федерация на звукозаписната индустрия, т.нар. Българска асоциация на музикалните продуценти, както и с местните и чуждите представителства на Организацията на производителите на филми и на Business software alliance – организация, която обединява най-мощните производители на бизнес софтуер като Microsoft, Adobe, Mac и др. МВР провежда съвместни операции с тях, тъй като те са ощетените, в много случаи те сигнализират за нередности. 
http://www.class.bg/view.php?id=29808


Тагове:   брак,   сметка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033644
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930