Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 20:44 - Наблюдателите са в Украйна, но газът пак няма да тръгне
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 276 Коментари: 0 Гласове:
0



Трудно договорената европейска мисия за контрол на руските газови доставки е вече в Украйна, но по всичко изглежда, че доставките няма да бъдат възобновени и в петък.

Преди обед председателят на съвета на директорите на Газпром Алексей Милер заяви, че газовите доставки за Европа могат да бъдат възобновени още в петък, ако бъдат разположени европейските наблюдатели за контрол на газопроводите през Украйна. Милер посочи, че окончателно споразумение за изпращане на екипа ще бъде подписано в петък и веднага след това Газпром ще възобнови газовите доставки за Европа.

По-късно европейските наблюдатели пристигнаха в Украйна и започнаха работа. В състава на мисията освен на ЕК са включени представители и на германската компания Е. ОН, италианската "Ени", френската "Газ дьо Франс - Суез", австрийската ОМВ, чешката RWE Transgas. Предстои да се включат и представители на други държави, включително България.

В международната комисия влизали и Газпром, украинската държавна компания Нафтогаз и представители на министерствата на енергетиката на Русия и Украйна, съобщи Алексей Милер на среща с руския президент Дмитрий Медведев.

На тази среща президентът наредил на Газпром да работи с украинската страна само след като тя подпише необходимите документи. Медведев отбелязал, че иначе "кражбите никога няма да бъдат прекратени" и че "за съжаление вече не е останала никаква вяра в украинците".

В подкрепа на това заключение руският президент съобщи, че през миналата година Украйна е купувала руския газ за 179.5 долара, след което е продавала същия този газ на украинските потребители по 320 долара за хиляда кубически метра. Медведев попита в чий джоб е отивала разликата между двете цени.

Следобед в петък чешкият премиер Мирек Тополанек, чиято страна председателства ЕС, пристигна в Киев за финализиране на мисията за мониторинг на транзита на газ за Европа. Още в началото на визитата обаче придружаващият Тополанек чешки министър на промишлеността и търговията Мартин Ржиман заяви, че не е реалистично днес да се очаква споразумение за международна наблюдателска мисия на руските газови доставки през Украйна.

Така или иначе, не е сигурно, че установяването на наблюдателската мисия ще доведе автоматично до възстановяване на газовите доставки за Европа. Съмнение за това изказа председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, който пред журналисти в Германия посочи, че по технически причини ще е нужно известно време, докато доставките бъдат възобновени.

Според Европейската комисия за възстановяване на подаването на руски газ през Украйна в пълен обем ще са необходими три дни. Това заяви говорител на Еврокомисията, позовавайки се на оценка на европейски специалисти по пренос на газ.

В надлъгването се включи и украински съд

Междувременно ситуацията се обърка още повече, след като в петък Киевският стопански съд обяви за незаконен договора за транзит на руски газ през Украйна. Ищец по делото е украинското енергийно министерство. В съдебната зала не е имало представител на Газпром.

Договорът е сключен през 2006-та за пет години – до 31 декември 2010 година. Основанието на съда да го обяви за недействителен е, че от украинска страна договора е подписал бившият заместник-председател на Нафтогаз Игор Воронин, без да е получил от украинското правителство съответните пълномощия.

Коментирайки решението на съда, директорът на юридическия отдел на Нафтогаз Сергей Давиденко заяви, че сега условията за транзит на руски газ през Украйна за 2009 година не са определени. Тоест, досегашната такса от 1,6 долара за 1000 кубически метра газ на 100 километра вече е невалидна. Така украинската фирма вече имала основание да иска от руската страна определянето на нова такса.

Представителят на Газпром Сергей Куприянов нарече решението на съда в Киев “абсолютно нелегитимно”, тъй като договорът бил сключен по правилата на шведското законодателство и по него може да се произнася само съдът в Стокхолм.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997825
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031