Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 20:51 - СДС: Управляващите избягват темата за обезщетения от Русия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 441 Коментари: 0 Гласове:
0



Управляващите си мълчат за обезщетения от Русия за спрените газови доставки и не спазват европейските кризисни регламенти, обяви в петък новото ръководство на СДС.

"Темата за искане на обезщетения от Русия се избягва. Има едно дълбоко мълчание по този въпрос, въпреки че за спрените доставки има един ясен виновник, с който България има договор", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. Той подчерта, че от средите на БСП дори са се чули гласове да бъде съдена Украйна, с която страната ни няма никакви подписани контракти.

България не е спазила европейската директива за действие при кризи от 2004 година, включително енергийни, която изисква наличието на ясен и съгласуван с Брюксел план за действие, съобщи още Мартин Димитров. По думите му управляващите в София са нямали такъв план и въпреки това са насочили основните претенции за обезщетения към Брюксел.

Според него България е саботирала и европейската енергийна политика, като е подписала споразумението за изграждане на газопровода Южен поток.

Позицията на СДС по газовата тема е, че през последните три години българското правителство не е направило нищо, за да се подготви за евентуално спиране на доставките на руски газ. По време на извънредното парламентарно заседание в понеделник от СДС ще отправят към премиера Сергей Станишев питане защо българската газопреносна система е свързана единствено с руската.

"Дори Сърбия, която не е член на ЕС, в момента получава по 2 милиона кубически метра газ на ден от Унгария и по 3 милиона от Германия. В същото време заради липсата на връзка със системата на ЕС България няма как да получи помощ от своите партньори. Това доказва твърдението, че става дума за криза на управлението, а не криза на доставките", коментира Надежда Михайлова.

По думите й последната газова криза от 2006 година е била ясен сигнал за всички, че може да се очаква развитието на събитията от началото на 2009 година, но никой в България не е задействал проектите за свързване на мрежата с Гърция, Турция и Румъния. Надежда Михайлова ще постави и въпроса защо не е разширен капацитета за теглене на газ от хранилището в Чирен.

"Още отсега трябва да се даде път на проекти, които намаляват зависимостта от Русия. Това означава даване на приоритет на НАБУКО, а не на Южен поток, който подкопава общата европейска енергийна политика", заяви Мартин Димитров.

От СДС ще поставят въпроса за пълното разсекретяване на договора за доставка на синьо гориво между "Газпром" и "Булгаргаз", за да се разбере за какви обезщетения може да претендира българската страна.



Тагове:   обезщетения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041917
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930