Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 20:45 - Унгарска газова компания първа заведе съдебен иск за щети от кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 316 Коментари: 0 Гласове:
0



В разгара на газовата криза една европейска компания вече заведе първия съдебен иск – срещу Украйна – с искане да й бъдат възстановени пари. Виенската правна кантора "Уолф тайс" ( Wolf Theiss) в четвъртък е подала съдебен иск в Европейския съд в Люксембург от името на унгарския газов достачвик "Емфез" (Emfesz) срещу украинската държавна компания "Нафтогаз".

Съдебният иск е на базата на регулация на ЕС от 1994 г., която подпомага европейски фирми да защитават правата си въз основа на международните договорености и по-специално тези на Световната търговска организация (СТО). Украйна се присъедини към СТО през май м.г.

"Емфез" е завела и още едно дело срещу "Нафтогаз" в съд в Будапеща. Това може да предизвика ефекта на доминото в завеждане на съдебни искове във връзка със загуби, които търпят европейски фирми в резултат на газовата криза.

Унгарската "Емфез" има договор за доставки с базираната в Швейцария посредническа компания "РосУкрЕнерго" (RosUkrEnergo), която препродава руски газ на "Нафтогаз".

В съдебния иск се твърди, че "РосУкрЕнерго" е собственик на газа, който се съхранява в хранилища на "Нафтогаз" и който украинската държавна фирма не доставя на клиентите на "РосУкрЕнерго" .

Размерът на претърпените загуби от "Емфез" е трудно да се изчисли, тъй като газовата криза продължава вече девети ден. Компанията е отговорна за доставките на 20% от природния газ в Унгария и за отоплението на 100 хил. домакинства.

Българската Конфедерация на работодателите и индустриалците посочи, че загубите за бизнеса в страната са 250 млн. евро дневно – далеч по-малко от официалните данни на икономическото министерство, което твърди за малко над 23 млн. лева.

Към момента 18 страни от ЕС са засегнати от газовата криза, което означава, че общите загуби може да стигнат няколко милиарда евро. При всички случаи сумата ще надхвърли многократно размера на газовото споразумение между Русия и Украйна от 1.5 млрд. евро, което е обект на ожесточения спор.

Има ли задължения Русия по Енергийната харта

"Газпром" заяви в четвъртък, че Украйна е виновна за загубите, съгласно задълженията си по споразумението по Енергийната харта (Energy Charter Treaty), сключено през 1994 г. да подпомага защитата на западни търговски интереси в страните от бившия Съветски съюз.

Украйна твърди, че вината е на "Газпром", който е спрял доставките и защото фирмите от ЕС имат договори с "Газпром", с дъщерни фирми на "Газпром" или с негови посредници като "Газпромекспорт", "Овергаз" и "Винтерсхал" (какъвто е случаят с България -бел. ред.).

Аргументите на Русия за задълженията на Украйна във връзка с Енергийната харта могат да рикушират върху самата нея. Група бивши акционери от разбития руски енергиен гигант "Юкос" миналата година заведоха дело в Хага, за да докажат, че Русия също е обвързана с хартата, защото я е подписала, макар че не я е ратифицирала.

Анализатори смятат, че в условията на световна икономическа криза, нито Русия, нито Украйна могат да си позволят да понесат нови финансови удари.

"Газпром" има около 44 млрд. евро корпоративен дълг и може да има проблеми с изплащането на планирани сделки като тази за придобиване беларуската транзитна фирма "БелТрансГаз".

Посредникът "УкрРосЕнерго" - препъни-камък в спора

Междувременно стана ясно, че базираната в Швейцария търговска компания, която продава на Украйна целия вносен газ, може да се окаже ключова пречка за разрешаване на спора с Русия, предизвикал най-сериозния от години срив в доставките на руски природен газ за Европа.

В разгара на преговорите с европейско посредничество за намиране на изход от кризата, името на регистрираната в Цуг компания "УкрРосЕнерго" все по-често се споменава като свързващото звено между Украйна и Русия.

Украйна твърди, че купува целия си вносен газ от "УкрРосЕнерго", която е 50/50 смесено дружество между руския държавен монополист "Газпром" и двама украински бизнесмени. Посредникът от своя страна купува от "Газпром" руски и централноазиатски газ.

Премиерът на Украйна Юлия Тимошенко и някои от миноритарните акционери в "Газпром" обаче искат въобще да няма посредник за доставките.

Това провокира и спекулации на тема кой в крайна сметка има изгода от съществуването на "УкрРосЕнерго" и предизвика взаимни обвинения между Тимошенко и украинския президент Виктор Юшченко, както и конфликт с Русия.

Говорител на посредническата компания отрече украински или руски политици да имат търговски интерес или изгода от дейността на фирмата.

Запитан за "УкрРосЕнерго" , руският премиер Владимир Путин заяви в четвъртък, че "Газпром" е готов да подпише директен договор с украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз", но Украйна не позволява.

"Газпром" и висши украински представители повтарят, че са готови да се освободят от "УкрРосЕнерго", но всяка година компанията остава като посредник в договорите.

През октомври 2008 г. Тимошенко и Путин подписаха меморандум, който предвижда да бъдат премахнати посредници за газовите доставки като "УкрРосЕнерго".

В четвъртък обаче Путин заяви, че корумпирани държавни представители в Киев имат изгода от "политически колапс" на страната.

"Това говори за високо ниво на корупция в днешните политически структури, при тези условия, борейки за газовите цени и за шанса да запазят този или онзи посредник, да използват дивиденти от него за лично обогатяване и за бъдещи политически кампании", каза Путин.

Украинското министерство на енергетиката заяви в сряда, че "УкрРосЕнерго" е спомогнала за избухването на газовия спор. Тимошенко заяви многократно, че "УкрРосЕнерго" е "корумпиран посредник", защитаван от висши политици.

Говорител на посредническата компания отвърна, че нямат нищо общо с политиката.

Не разбирам обвиненията в корупция, след като от 2006 г. компанията доставя газ на приемливи цени за Украйна и винаги си е изпълнявала договорите, допълни той.

"Газпром" притежава половината от "УкрРосЕнерго", а базираната във Виена "Центрагаз холдинг" (Centragas Holding AG) притежава другата половина. Групата на украинския бизнесмен Дмитри Фирташ ГДФ (GDF) държи 90% от "Центрагаз холдинг". Украинският бизнес партньор на Фирташ, Иван Фурсин, притежава другите 10% в "Центрагаз холдинг".

Агенция Ройтерс информира, че през последните четири дни е изпращала неколкократно имейли на "Центрагаз холдинг" с молба за интервю с Фирташ, но такова не е дадено.

Ръководителят на "Нафтогаз" Олег Дубина заяви пред Ройтерс, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да позволи на "УкрРосЕнерго" да остане посредник за украинския внос на газ.

"УкрРосЕнерго" вече е проблем и на Европа

"УкрРосЕнерго" е един от основните въпроси в този спор и затова един от ключовите проблеми в преговорите, който трябва да се разреши" посочва Том Майн, директор на "Глобал Уитнес", организация, която се бори за прозрачност на бизнеса и е изготвила няколко доклада за "УкрРосЕнерго".

"Ако "УкрРосЕнерго" е част от проблема, а по всичко личи, че е, тогава е също и проблем на Европа", заявява той.

Фактът, че "УкрРосЕнерго" все още е на мястото си, независимо от съпротивата на Тимошенко и на шефа на "Нафтогаз" и след като Путин и Тимошенко се споразумяха да се освободят от тях, показва, че някои хора искат много компанията да остане и не сме съвсем сигурни защо", казва още Том Майн.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030194
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930