Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2009 19:29 - Газовата криза: Правителството няма да обяви официално криза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
0



"Защо да обявим кризисно положение? Откъде накъде държавата трябва да поема разходите на топлофикациите и други предприятия, които си имат сключени търговски договори с доставчиците?" Това отговори министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на въпрос на "Дневник" защо правителството не прилага Закона за управление при кризи.

Разпоредбата описва задълженията на държавните органи в състояние на криза и че "разходите, извършени от допълнително привлечени сили и средства", се поемат от държавния бюджет. След това средствата се възстановяват от "причинителя на вредите" по реда на гражданските закони.

Правителството може да обяви кризисно положение по предложение на Съвета по сигурността към кабинета. Съветът обаче не е заседавал за спрените доставки на природен газ.

"Ситуацията може да се овладее в рамките на Закона за енергетиката, не се налага да се обяви национално кризисно положение", каза Петър Димитров. Той призна, че ако това стане, бюджетът трябва да покрие загубите на компаниите. "Въпросът е дали бюджетът може да си го позволи", коментира министърът. Пред "Дарик радио" вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин пък нарече идеята абсолютно безнадеждна схема от правна гледна точка.

Олимпи Кътев (НДСВ) каза, че е "въпрос на целесъобразност" дали да се обяви криза. Политици от БСП също заявиха, че не може да се товари бюджетът с тези разходи. Вместо това левицата подготвяла декларация, в която отново се поставя въпросът за компенсации и обезщетения, които фирмите да търсят от доставчиците си. Юристи коментираха през последните дни, че договорите на компаниите с доставчиците почти не дават възможност за неустойки в сегашната ситуация, която се определя като форсмажорна.

Представителите на опозицията директно обвиниха правителството, че не изпълнява законовите текстове. Йордан Бакалов (ОДС) коментира, че на съвета при президента е поставил този въпрос, който бил посрещнат с мълчание от управляващите. Правителството няма дори антикризисен план, както изискват европейските директиви - на кои производства да се подава газ и кои да бъдат буферни, коментира депутатът. Колегата му от ДСБ Евгени Чачев допълни, че Съветът по сигурност към премиера трябва да работи постоянно в такава ситуация.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=612459



Тагове:   криза,   Официално,   обяви,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930