Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2009 22:01 - Сашо Дончев: Големият газов играч от Ямбол бил дребен акционер в “Овергаз холдинг” и имал 0,375% от компанията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1527 Коментари: 0 Гласове:
0



Газовият играч Сашо Дончев източва държавата чрез офшорни компании с неясна собственост. На всичкото отгоре той се оказва и дребен акционер в тях.

Всичко в "Овергаз инк", която е основният доставчик на газ за България, се ръководи от централата на фирмата в Лихтенщайн.

През 2002 г. акционери в компанията са "Газпром" с 50 на сто от акциите, ямболското дружество "Овергаз холдинг" с 49,95% и Сашо Дончев с 0,022%.

С решение на Ямболския окръжен съд от 12 април 2002 година 99,978 на сто от акциите на "Овергаз холдинг" стават собственост на "Енерджи кънсълтънс лимитед". Дружеството е учредено през март 1999 г. в Англия от Алистър Тюлох и Явор Маноилов (човек на Сашо Дончев). Регистрирано е в Лондон на ул. “Хил стрийт” №4. Според запознати посоченият адрес е само пощенска кутия.

През 2004 г. Алистър Тюлох и Явор Маноилов упълномощават полския гражданин с българско ЕГН Даниел Михал Дончев да представлява компанията като мажоритарен собственик на "Овергаз холдинг".

Според списъка на присъстващите акционери на общото събрание на холдинга, проведено на 26 юни 2008 г., 98,125% от акциите вече са  собственост на "Ди Ди Ай холдингс лимитед". Това е новото име на "Енерджи кънсълтънс лимитед". То е било променено на 24 октомври 2007 г. Адресът на фирмата е на същата лондонска улица. Най-големият акционер в нея е някоя си Марияна Гелова. Тя държи 98,125% от капитала на дружеството. Въпросната дама е главен юрисконсулт на "Овергаз холдинг". Гелова няма участие в никакви български компании. Според фирмените регистри тя се занимава с благотворителност чрез две асоциации - "Приятели на децата" и "Българче". Същата дама е и шеф на спортен клуб "Овергаз".

Лицето Сашо Дончев пък притежава нищожните 0,375%  от "Овергаз холдинг".

Останалите миноритарни пакети са собственост на Иван Тодоров Чолаков, "Николов инвест", Иванка Станева Бойчева, Станислав Петров Бойчев, Владимир Петров Бойчев, Георги Димитров Калайджиев и Никола Георгиев Петрушинов. Все негови хора и подставени лица.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин  косвено потвърди информацията на "Монитор", че на практика  Сашо Дончев  не  ръководи "Овергаз". 
"Винаги, когато има посредник, има завишение на цената", категоричен е  Ивайло Калфин.

"Природният газ е собственост на "Газпром" и ние бихме искали да купуваме газ от "Газпром". Продължавам да го казвам и това е позицията на правителството", заяви вицепремиерът.

Калфин припомни, че в момента при доставките на природен газ посредниците са трима - най-голямото количество минава през "Овергаз". Останалите фирми са  "Винтерсхал" и "Газпромекспорт".

Според българския външен министър проблемът с посредниците е, че в такава ситуация като сегашната криза е трудно да бъдат заведени искове за нанесени щети на България и българската икономика.

Почти пълната власт на вътрешния газов пазар е само част от монопола на "Овергаз". Защото скандалният посредник  държи и тръбата за доставка на природен газ от Русия. Компанията е основният посредник между "Газекспорт" и "Булгаргаз" и продължава да продава основните количества синьо гориво на България.

Държавната "Булгаргаз" има няколко договора за доставка на газ, като основният - за около 83% от количествата, е именно с "Овергаз". В исторически план документът е наследник на договора със скандалната българо-руска компания "Топенерджи". "Булгаргаз" купува ограничени количества гориво и от търговеца "Дексиа", добити от находището край Галата, което вече се изчерпва. Националният газов доставчик купува малко природен газ и от WIEE, смесено дружество между дъщерната компания на BASF - "Винтерсхал", и руската "Газекспорт". 

Как трупа печалби в България?

Чрез двойно източване. Един път, като доставя гориво на "Булгаргаз" на високи цени, и втори път - като продава природния газ на потребителите си у нас на още по-високи.

За източването вина има и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която дава на "Овергаз" лицензи за газоснабдяване у нас на килограм. Според законодателството цената на горивото се определя като среднопретеглена стойност на количествата газ, внесени от доставчиците, и от местните добивни предприятия. Всичко би било напълно прозрачно, а цената нямаше да предизвиква толкова много въпроси, ако беше ясна още една малка подробност. Защо цените на четирите доставчика на газ за България -"Овергаз", "Винтерсхал", "Мелроуз рисорсиз" и "Газекспорт", са коренно различни. Те варират от 200 до 548 долара за 1000 кубика природен газ. Формулата е  залегнала и в договора от 1998 г. с основния ни доставчик "Топенерджи", наследен след това от "Овергаз инк". Срокът на този договор е до 31 декември 2010 г., но през 2006 г. е подписан анекс. Според него руската страна гарантира, че за периода 2007-2009 г. ще бъдат доставени 1,416 млрд. куб. м годишно, а за 2010-2012 г. - 1,424 млрд. куб. м, по преференциални цени до 31 декември 2012 г.  В меморандума е записано, че тези количества ще се доставят приоритетно от "Овергаз". Цените, по които обаче "Овергаз"  купува горивото от руската компания,  и тези, по които го продава на "Булгаргаз", са "търговска тайна". Как се отразява вторият газов монопол на "Овергаз" на цената на газа за България, разбира се, един Господ знае. Ясно обаче е едно -  средната цена, по която 26-те дружества на "Овергаз" продават на домакинствата, е с около 30% по-висока от тази, на която продава държавната "Булгартрансгаз". Така  монополистът  "Овергаз" продължава да трупа тлъсти печалби на гърба на абонатите. 
http://www.monitor.bg/article?id=183905



Тагове:   Овергаз,   играч,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000948
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031