Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2009 20:38 - Русия пуска газа, България иска преговори с "Газпром"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



"Газпром" обеща да пусне във вторник в 9 часа българско време спрения миналата сряда руски природен газ за Европа, пренасян през Украйна, "ако не възникнат някакви проблеми". Русия обещава първите количества да поемат към Балканите, но най-вероятно горивото ще достигне България в края на работната седмица, сочат повечето прогнози на специалистите.

Това би трябвало да е краят на най-тежкия етап от безпрецедентната газова криза между Европа и Русия, но споровете на руснаците с Украйна остават, както и заплахата на Москва, че ще спре газа отново, ако установи, че украинците крадат от транзита.

В Европейския съюз, чиито енергийни министри заседаваха извънредно в понеделник в Брюксел, започва преосмисляне на енергийната сигурност и отношения с Русия. Москва настоя за ускоряване на проекта "Южен поток", а в края на януари в Будапеща се събират министри от страните по проекта "Набуко".

България поиска в понеделник в Брюксел помощ от 400 млн. евро за разширяване на газовото хранилище и свързване с газовите системи на Гърция и Румъния.

Министър Петър Димитров официално уведоми колегите си от ЕС, че може да включим един от спрените реактори в "Козлодуй", ако кризата не приключи в следващите дни. Същата заплаха отправи и Словакия, която се закани да го направи до края на деня. Във вторник енергийната комисия в парламента ще обсъди няколко предложения на депутати за незабавното пускане на 3 и 4 блок в АЕЦ и задействането на "аварийния" член 36 от Договора за присъединяване към ЕС. В действителност България не страда от дефицит на ток и дори в момента изнася, а и има цели производства, които не могат да преминат от газ на електричество.

Освен това се търси премахване на фирмите посредници за доставка на руски газ и предоговаряне на формулата за определяне на цените, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. "Искаме да уточним конкретните параметри по изчисляването на цената. Сегашната формула работи, но е друг въпрос на каква база стъпва тя", обясни Гогов. Меморандумът с "Газпром" от 2006 г. гарантира количествата до 2030 г., но не и подробностите за дългосрочните доставки, уточни той. Два договора за руски газ изтичат през 2010 г. и 2012 г. и българската компания се опитва отсега да започне преговори за по-изгодни условия.

В парламента премиерът Сергей Станишев съобщи, че през първото тримесечие на 2009 г. България плаща под 400 долара за 1000 куб.м. Западни анализатори прогнозират, че в следващите месеци цената на природния газ на "Газпром" ще падне до 250-180 долара. На европейските пазари цените на природния газ за вторник веднага след новината за руско-украинската сделка паднаха от 10% в Лондон до 22% в Холандия, съобщи агенция "Блумбърг".

Конфликтът Русия - Украйна бе уреден частично след бурна дипломация в нощта срещу вторник. Русия, Украйна и ЕС подписаха отново документа за мандата на международна мисия наблюдатели на преноса на руски газ, които вече са в украинските и руските газови станции. Така бяха удовлетворени претенциите на Москва от понеделник, че в Киев са дописали в първия вариант текстове, несъгласувани с руснаците.

Тепърва ще се разбере какво е състоянието на украинската и на румънската транзитна мрежа, през които преминава синьото гориво за България.
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=613301


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030787
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930