Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 22:29 - Жан Виденов напусна БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 621 Коментари: 1 Гласове:
1



image
Правителството на Сергей Станишев реализира политиката на ръководството на БСП след 1997 г. и не може да се оправдава с НДСВ и ДПС. Огромното мнозинство от членовете на партията не са доволни от крайния резултат и аз съм един от тях, затова вече не съм в БСП. Това призна бившият премиер Жан Виденов в Благоевград на среща с младежкото крило на социалистите ЕКИП, съобщава в. "Струма". Най-голям интерес към Виденов имаше по въпроса с кризата през 1996-1997 г., която доведе до свалянето му от власт. Той обясни, че до голяма степен кризата била заложена още от времето на управлението на Андрей Луканов и от прилагането на финансовата система на плаващия лев. Това било и основната причина за последвалия фалит на банките. Немалка вина за случилото се в България тогава носела и световната общност, защото на страната били наложени непосилни условия за връщане на заеми, без да получаваме в същото време каквато и да е финансова подкрепа, обясни Виденов. Според него, Русия, чийто президент по това време беше Борис Елцин, не е помогнала на региона, защото се занимавала с "полагане на начално натрупване на капитала, родило по-късно олигарсите".
Във вътрешнополитически план за кризата през 1996 г. според бившия премиер допринесли и двете лобита в БСП, които се борели за икономическо влияние в страната. "По това време в партията се роди идеята бъдещата приватизация да се прави от червените директори на фирми, нещо, което впоследствие се реализира от Иван Костов от името на СДС", заяви още ексминистър-председателят.
Той не отрече и личната си вина и призна, че от онова време му е останала горчивината от собственото му разочарование. Жан Виденов смята, че привидното постъпателно развитие на България в последните 10 години не е довело до добър резултат.
"Новите политически теории за пълна деполитизация на управлението, които се прокламират в навечерието на предстоящите тази година парламентарни избори също не са полезни за страната. Да прокламираш деполитизация е все едно да обезцветяваш цветни метали", коментира бившият вече социалист.
"Всеки въпрос има политически хастар, друг е въпросът дали можеш да го обърнеш така, че да го видиш. 90% от българите си отиват без да са видели хастара. Политиката има нужда от борбени хора, които имат мнение, готови са да го отстояват, готови са да понесат загубата, ако не успеят да го защитят. Най ме е страх от мънкащите хора без собствено мнение. Имам усещането, че никакъв политически дебат не може да преодолее демагогията и клоунските реклами, които ни заливат", каза още Виденов.
От ЕКИП поискаха от бившия премиер да даде рецепта срещу бъдещи кризи, но той бе категоричен, че такава няма. Все пак, той призна, че общественото недоволство е онзи катарзис, който от време на време има оздравителен ефект върху политическата система.
Жан Виденов в момента преподава в Пловдивския университет икономика и европроекти, живее скромно и не се е забърквал в политически и икономически скандали. /БЛИЦ


Тагове:   БСП,   напусна,


Гласувай:
1



1. анонимен - Добър ден г-н Виденов,
13.01.2009 22:43
Ужасно е бивш премиер да напусне Партията, която го е избрала за Премиер.
Вашата човешка драма би трябвало да е пример за много от членовете на Партията.
Макар да съм на другия бряг на политическата река не мога да не Ви съчувствам като човек.
Не като бивш Министър председател, подведен да участва в Национална катастрофа, а като човек.
Бъдете здрав !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000629
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031