Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 21:05 - Ализан Яхова избрана за постоянен шеф на фонд “Земеделие“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Сегашният временно изпълняващ длъжността директор на Държавен фонд “Земеделие“ Ализан Яхова е била избрана за титуляр на поста, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в сряда. Това е станало на заседание на Управителния съвет на фонда, след като ден по-рано премиерът Сергей Станишев е дал благословията си за назначаването й.

Яхова беше резервният вариант, преди повече от месец агроминистърът Валери Цветанов внесе за одобрение от министър-председателя кандидатурата на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова. Съпругата на осъдения за далавери бивш шеф на Държавния резерв Станислав Копаров обаче не беше одобрявана от Брюксел.

Така след множество спрягани имена, все от средите на ДПС, се стига до избора на Яхова, която беше зам.–изпълнителен директор на фонда преди избирането й за и.д. шеф на мястото на подалия оставка Атанас Кънчев.

Ализан Яхова е завършила Стопанската академия в Свищов, със специалност “Финанси”. Голяма част от професионалния си опит и реализация е придобила в системата на ДФ „Земеделие”, като е била е директор на русенската му областна дирекция, после главен икономист, а от 2005 г до сега зам.-шеф на фонда с ресор “Държавни помощи”.

При отстраняването на дългогодишния шеф на фонда Асен Друмев през 2007 г. заради водено срещу него разследване за злоупотреби на поста тя отново временно пое ръководството, но титуляр стана Димитър Тадаръков. Той подаде оставка през лятото на 2008 г. след скандала със спрените пари по три мерки на програмата САПАРД.

Досегашното й място като зам.-шеф, отговарящ за плащанията на фермерите, ще остане вакантно, като тя ще съвместява отговорностите, съобщи пред Мediapool Яхова. На заседанието не е обсъдено назначението на нов човек, който да поеме плащанията за земеделските стопани през фонда.

Решено и е да се приеме внесената миналата седмица оставка на зам. - изпълнителния директор на фонда Константин Паликарски, който отговаряше за прилагането и изпълнението на програма САПАРД. Той реши да се оттегли именно заради противоречия с Яхова, с която имали “различен стил на работа“. Търканията бяха потвърдени и от Яхова.

Паликарски освобождава поста си веднага, на негово място бързо е избран Мартин Банов, който е съветник в политическия кабинет на Министерството на земеделието и храните. Банов се счита за човек на Цветанов. До май 2008 г.. дипломираният геодезист в продължение на три години е ръководил Института по почвознание и програмиране на добивите „Никола Пушкаров” – София, където е работил и министърът до април 1008 г. преди да бъде назначен след отстраняването на Нихат Кабил.



Тагове:   фонд,   шеф,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995067
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031