Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2009 21:07 - Обама замрази нормативни актове на предходната администрация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0



Новият американски президент Барак Обама нареди всички федерални министерства и служби да замразят нормативните актове, които още не са влезли в сила, докато не бъде бъдат прегледани от новата администрация. Заповедта е изпратена малко след като първият чернокож президент встъпи в длъжност, с меморандум, подписан от новия началник на кабинета в Белия дом Рам Еманюъл, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Новината беше разпространена в първото комюнике, изпратено от Белия дом.

Президентът на нареди и на военните прокурори в затвора за заподозрени терористи в Гуантанамо да замразят всички съдебни дела за 120 дни, предаде Ройтерс. Нареждането ще засегне 21 дела, сред които и делото срещу петима затворници, които могат да получат смъртни присъди заради участието си в подготовката на терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Затварянето на Гуантанамо бе едно от предизборните обещания на Барак Обама.

Прегледите на решенията на предишната администрация обикновено се използват от новото правителство, за да се забавят разпоредби на предшествениците, създадени между изборите и встъпването в длъжност на новия президент, отбелязва Ройтерс. Много подобни наредби бяха създадени от предишните трима президенти - Джордж Буш, Бил Клинтън и Джордж Буш – младши.

Сред противоречивите разпоредби на администрацията на бившия президент Буш е разрешение да се носи скрито оръжие в някои национални паркове. Федералните закони изискват да изтече 60-дневен период преди големите регулативни промени да се превърнат в закон, затова някои президенти се опитат да ги въведат преди встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари.

Пред първия си работен ден в Белия дом Барак Обама ще има наситена програма. Той ще събере своите старши икономически съветници, за да обсъди с тях плана си за стимулиране на американската икономика, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс. Новият говорител на Белия дом Робърт Гибс заяви, че срещата вероятно ще се проведе следобед местно време, но все още не е ясно кой ще участва в нея.

Обама ще се срещне в сряда и с висши военни и служители на Пентагона, начело с министъра на отбраната Робърт Гейтс и председателя на Съвета на началник-щабовете адмирал Майкъл Мълън, за да обсъдят войните в Ирак и Афганистан. На срещата ще присъства и Дейвид Петреъс, ръководител на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за военните операции в двете страни. Освен това чрез видеоконферентна ще се включат американските командващи в Афганистан и Ирак - ген. Дейвид Маккиърнън и ген. Рей Одиерно.

Семейство Обама показва танцови умения 

image

Първото семейство на САЩ показа танцови движения на сцената в началото на нощта, когато ще отпразнуват встъпването в длъжност на Барак Обама като първия чернокож президент на страната, предаде АФП, цитиран от БГНЕС. Първият от 10-те специални танца, които ще оповестят настъпването на ерата Обама, беше изпълнен под звуците на “At Last” в изпълнение на Beyonce. Първи беше балът за „обикновените американци“, общински активисти и редови организатори, които идват отблизо и далеч, за да вземат участие в историята. Общо около 2000 души се събраха, за да присъстват на бала, на който се намираха и звезди като Стиви Уондъур и Марая Кери.

„Можете да познаете, че имаме черен президент от начина, по който се движи“, пошегува се актьорът Джейми Фокс, докато президентската двойка се въртеше в ритъма на танца. Първата дама Мишел Обама се появи на бала в бяла рокля с едно рамо, покрита с апликации. Към нея тя носеше тънки диамантени гривни, голям пръстен и висящи обици, а танцът поде на бели обувки. Тоалетът й е дело на родения в Тайван дизайнер Джейсън Ву, който е в модния бизнес от само 3 години. Самият Обама беше предпочел чер смокинг и бяла вратовръзка. Той заяви, че първият бал е символ за това, че американците „са обединени от това, в което си приличат, а не от това, което ги разделя“.

На бала на главнокомандващия, първата двойка размени партньорите си, за да танцува със сержант Маргарет Херара и сержант Елидио Гилен. И двамата признаха, че са се упражнявали, след като научили, че са избрани да танцуват са първата двойка. „Но музиката спря почти веднага, след като започнахме“, заяви Херара пред CNN. Обама поговори с шестима войници, разположени в Кабул, с които беше осъществена видеовръзка. Всички те бяха от родния град на Обама, но за негова мъка, подкрепяха друг бейзболен отбор.

Следващ по ред беше Младежкия бал, посетителите на който бяха вече подгряни от печелилият Грами Кени Уест. Обама показа „някои движения от старата школа“ и получи повече овации дори от знаменития рапър.
http://www.vsekiden.com/?p=44413



Тагове:   нормативни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999187
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031