Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2009 20:55 - Сътресение по върховете на тройната коалиция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



Месеци преди края на управленския мандат, НДСВ е готово и този път твърдо решено да напусне потъващия кораб на тройната коалиция. Това са заявили пред електронното издание Mediapool висши представители на жълтата партия. Според тях вече се били натрупали "доста непреодолими различия" с БСП и ДПС, като "чашата на търпението преляла" с упорития отказ на социалистите за сливането на изборите за национален и европейски парламент и провеждането им през юни.

От НДСВ смятат, че БСП и ДПС са решили да насрочат вота за Народно събрание в края на юли или август, разчитайки на апатията в летните отпуски, ниска избирателна активност и възможност за по-добро представяне.

НДСВ от два месеца лансира тезата за избори в един и същи ден, през юни, когато е насрочен общоевропейският вот за Европарламент. В сряда жълтите започнаха и подписка сред депутатите, която ще бъде подкрепена от опозицията.

Президентът даде рамо на НДСВ

Изненадващо, рамо на тази кауза даде президентът Георги Първанов, който в сряда заяви пред Дарик радио: "Ще ни дойдат много два избора в рамките на 2-3 месеца и не е само въпросът в разхода на повече средства. Демокрацията изисква средства и ние трябва да сме готови на това. По-скоро се опасявам, че това ще изтощи допълнително електората, че това ще доведе до едни изборни дебати, които по-скоро ще деформират самата дискусия. Тя ще бъде отдалечена от същността, от необходимостта да се намерят управленски решения."

НДСВ притисна правителството и за енергийната му политика, която се контролира от социалистите, като настоя да се даде пълен отчет за газовата криза, да се искат компенсации от Москва, да се прави нов договор с "Газпром", а също така да се каже как са изразходвани европейските средства за затварянето на III и IV блок в АЕЦ "Козлодуй" и дали от тях не са отклонени пари за АЕЦ "Белене".

Притиснат между НДСВ и ДПС, премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев е пред огромна дилема, особено след като страна в спора взе и президентът.

Пълен мандат на всяка цена

От БСП казват, че нямат никакъв друг приоритет, освен да изкарат докрай настоящия си управленски мандат.

Ще държим властта здраво, защото един предсрочно прекратен мандат ще донесе много повече негативи на предстоящите избори. "Как ще се явим пред избирателите и ще поискаме доверието им, след като сме се провалили сега?", аргументира се представител на БСП.

Независимо от градуса на общественото напрежение заради протестите пред парламента, социалистите твърдят, че не са обезпокоени от евентуалното напускане на НДСВ. Ще си изкараме докрай мандата с ДПС, тъй като имаме подкрепа от независими народни представители, които "неведнъж са идвали при нас и са питали дали имаме нужда от гласове", коментираха пред Mediapool червени депутати.

Другият им политически "резерв" е новата група "Напред" на Красимир Каракачанов, в която влизат ВМРО, "Гергьовден" и земеделци. Те са част от коалицията "Напред", формирана около партия ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки.

Тази група, но в предишната си битност като Български народен съюз, неведнъж е давала рамо на тройната коалиция в тежки ситуации, а за пръв път предложи "услугите" си на БСП още през лятото на 2005 г., когато първият опит на Станишев да състави кабинет БСП - ДПС бе бламиран.

От БСП изпитват облекчение и от факта, че вече е изтекъл законният срок за внасяне на пореден вот на недоверие срещу правителството, а за по-важните закони, които предстои да приемат, ще "съберат" нужните гласове.

Турбуленции в коалицията

През последните дни БСП и НДСВ влязоха в няколко челни сблъсъка, освен този за конституционните промени, които да позволят съвместяване на изборите. НДСВ обвини БСП, че си прави "скъпа предизборна кампания" с исканията за повторно отваряне на III и IV реактор, тъй като това означава България да връща стотици милиони на ЕС, дадени за компенсации.

От БСП обаче отвръщат, че хора от НДСВ са взели една "крупна сума" за предсрочното затваряне на двата блока.

В сряда се разигра и нова сцена на коалиционен разкол, след като НДСВ се отклони от договорената преди това позиция с БСП и ДПС и вместо с резерви, подписа безусловно Обществения договор за провеждане на свободни избори. Инициативата е на неправителствени организации и договорът съдържа ангажименти, които партиите поемат, за да се предотврати купуването на гласове.

Социалистите парафираха документа с резерви, защото не получили достатъчно убедителни аргументи за създаването на регионални преброителни секции, които трябва да елиминират фалшификациите на изборните резултати по секциите. Според червените създаването на такива центрове, където в присъствие на наблюдателите ще бъдат броени гласовете от определен район, ще създаде възможност за преднамерена загуба на бюлетини по време на транспортирането.

Социалистите се обявиха и срещу идеята за допускане на наблюдатели от гражданската коалиция в изборния процес. Така щяло да се "институционализират" едни организации за сметка на други.

ДПС също подписа договора с резерви.

Представителите на двете партии обаче бяха повече от изненадани, след като представителят на НДСВ Огнян Герджиков обяви, че жълтите приемат договора "без възражения".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998365
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031