Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 20:42 - Подобряват инфраструктурата в района на Асенова крепост
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1172 Коментари: 4 Гласове:
0



Община Асеновград подготвя проект за подобряване инфраструктурата около Асенова крепост, съобщи заместник-кметът Светлана Хубенова. Предвижда се пътят до крепостта да бъде реконструиран, да се разшири съществуващия паркинг и да се изгради голям информационен център. Подстъпите към църквата и самата крепост ще останат в автентичния си вид, като на по-опасните места се обмисля да се монтират парапети, но така, че да не променят сега съществуващата инфраструктура. В самата крипта на църквата се планира да се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център за мероприятия свързани с културата и религията и презентации на културния паметник. Като част от проекта е и изпълнението на мултимедиен проект за художествено осветяване на крепостта и църквата. В община Асеновград вече има постъпила оферта от авторите на подобен проект реализиран за Боянската църква в София.
Целият проект ще бъде депозиран за финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" и е на приблизителна стойност около 6 милиона лева. Проектът в архитектурната си част е готов, предстои да бъде изпратен за съгласуване в НИПК, до месец ще бъде готов и работният проект за художественото осветление.
До 9 февруари 2009 г. община Асеновград ще приключи и проекта, свързан с този за Асенова крепост и е за укрепване на свлачище, което се намира под самата крепост. Ако не се извърши бързо укрепването му има вероятност самата крепост да се пропука.
Има идея от директор на Националния исторически музей /НИМ/ проф. Божидар Димитров Асеновград да кандидатства с проект за възстановяване на крепостните стени на Асенова крепост.
Асенова крепост е паметник на културата от национално значение и е собственост на Национален институт за паметници на културата /НИПК/ към Министерството на културата. За да реализира проектите си община Асеновград ще поиска от НИПК и МК разрешение за управление на обекта, което може да стане само с решение на Министерски съвет. За това на предстоящата сесия на 28 януари 2009 г. Общинският съвет трябва да приеме решение за искането.
Средновековната Асенова крепост се намира на 3 км. южно от Асеновград и е разположена на скалист връх над левия бряг на река Асеница. През Средновековието Асеновата крепост претърпява няколко строителни периода, като най-значителен е този от ХІІІ в., дело на цар Иван Асен ІІ. Най-голямата забележителност на крепостта, останала до наши дни е църквата "Св. Богородица Петричка" /ХІІІ в./. Тя е двуетажна, кръстокуполна, еднокорабна, с широк притвор, над който се издига голяма четвъртита кула. Архитектурното изящество, декоративната пластична украса на южната фасада, както и уникалните стенописи /ХІV в./, запазени отчасти в наоса, причисляват храма към най-добрите образци на средновековното българско църковно строителство по нашите земи.


Тагове:   крепост,


Гласувай:
0



1. skribezium - reporter,
24.01.2009 09:49
А за почистването от боклуци - пвц, опаковки от всякакъв характер, вляво на пътя за Асеновата крепост също ли трябва да се направи проект за финансиране от тази оперативна програма?
Може би само една кратка разходка на кмета на Асеновград по маршрута би го накарала да организира един ден за почистване на района, както това направи неговият колега - кмета на Пловдив.
Но след два месеца идва пролетта и зеленината ще покрие цялата мръсотия. Защо трябва да се хабят?
цитирай
2. reporter - skribezium,
24.01.2009 18:31
Трябва да си признаем нещо - българите не сме научени да пазим чиста природата си :( Не може непрекъснато да се иска някой друг (държава, община или друга институция) да върши нещо, а ние да не го пазим.
Според мен е необходимо общината да организира голямо почистване на района, след което там да обикалят екопатрули и да следят за чистотата и опазването на природата, а при нарушения - да налагат глоби. Без парични санкции положението няма да се оправи.
цитирай
3. skribezium - reporter,
24.01.2009 18:44
Абсолютно съм съгласен с теб, но...
Тук никога не са почиствали работници от фирмата за чистота, а отдела за екология към общината би могъл да действа по твоите мисли за поддържане.
Но трябва да сложат някакво положително начало.
цитирай
4. reporter - skribezium,
24.01.2009 18:58
За съжаление за сега не виждам да имат намерение да се започне от някъде :( Надявам се, че ще има гражданска инициативност, в смисъл - обществен натиск върху общината, която пък да накара служителите от фирмата за чистота да си свършат работата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995554
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031