Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 20:17 - Първанов и Станишев реабилитират Ковачки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0



В разгара на газовата криза президентът и премиерът реабилитираха проверявания от прокуратурата бизнесмен Христо Ковачки, пише в. "168 часа". Коалицията на енергийния бос "Напред" организира митинг на 18 януари в защита на АЕЦ "Козлодуй", за да подпомогне властта в преговорите й с ЕС.
Десетина дни преди това същата теза лансира и президентът. Премиерът прие и разговаря с представители на коалицията на скандалния бизнесмен. За някои това бе знак, че Станишев им благодари за многохилядния митинг, което ще улесни сложните му преговори с ЕС.
Кабинетът вече предприе действия за пускането на спрения блок на АЕЦ "Козлодуй".
"Подкрепа от страна на правителството имаше и знаково беше, че премиерът прие лидерите на Движение "Напред", заяви публично Христо Ковачки.
Преди Станишев и Първанов даде мощно рамо на бизнесмена. След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност преди седмица президентът обяви, че спреният блок на ТЕЦ "Бобов дол" трябва да бъде приоритетно пуснат.
Централата бе купена от консорциум от фирми, свързани с Ковачки. Блокът бе спрян, защото не отговаря на екологичните изисквания на Евросъюза.
На 9 януари прокуристът на "Бобов дол" Петър Петров каза, че спреният трети блок вече работи. С пуска й разследваният бизнесмен стана спасител за държавата. Всичкият произведен ток бе изкупуван от НЕК точно когато електропотреблението в страната бе рекордно високо.
Случайно или не, Първанов и Ковачки лансираха едни и същи мерки за излизане от кризата - освен АЕЦ "Козлодуй" и "Бобов дол" ще бъде изградена и връзка за газ от Гърция. Това даде повод в парламента да се заговори за реабилитиране на бизнесмена. Самият Ковачки публично заяви, че очаква до няколко месеца делата срещу него да бъдат прекратени, което не би учудило никого.
Депутати отдавна подозират, че президентът поддържа приятелски отношения с "Напред". Преди време шефката на БЗНС Анастасия Мозер публично заяви, че Първанов определя кой може да влезе в коалицията и кой не. Смята се, че коалицията на разследвания бизнесмен може да е резервната писта на президента, с която той да увеличи влиянието си извън БСП. От опозицията твърдят, че този развой не бил изгоден за премиера, защото това ще намали влиянието му в столетницата.
От пресслужбата на Ковачки отхвърлят подозренията за близост между бизнесмена и държавния глава. /БЛИЦ


Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995134
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031