Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 09:14 - Вестници на светло с по-малък ДДС?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
0



Медиите, които посочат в публичния регистър своя реален собственик и неговия бизнес извън издателския, да плащат по-малък ДДС. Тази идея лансира Валери Запрянов, зам.-председател на Съюза на издателите, на среща, организирана от фондацията "Национален съвет по журналистическа етика". Запрянов, който е и издател, сам определи идеята като "утопична", но шефът на етичната комисия в печата - специалистът по медийно право д-р Радомир Чолаков, вижда в подобни преференции и юридическа логика. Моралната е в изтласкването на сивия сектор от медиите. Затова и 27 издателства, обединени в СИБ, представиха варианта на публичен регистър на собствеността на печатните медии.
     Еврокомисарят Меглена Кунева бе гост и активен участник в дебата, в който участваха и ръководителят на представителството на ЕК у нас Зинаида Златанова, шефът на СБЖ Милен Вълков, собствениците на в. "Капитал" Иво Прокопиев и в. "Новинар" Любен Дилов-син, програмният консултант на Нова тв и “Диема” Силва Зурлева, управителят на Центъра за развитие на медиите Огнян Златев и десетки журналисти.
     "Потребителите на информация, чиито права г-жа Кунева брани, трябва да знаят кой им продава новините", категоричен бе главният редактор на "24 часа" Венелина Гочева.
     Кунева подкрепи идеята за регистър, но предупреди, че най-важното са контролът на данните в него и механизмът на порицание при подаване на невеярна информация. Тя даде за пример саморегулацията в гилдията на производителите на гоблени в Белгия от столетия, където изключвали всеки, нарушил правилата.
     Да има ли "задължително" вписване в регистъра на собствениците, които не са в СИБ, попита Чолаков и получи категоричния отговор на Дилов-син, който нарече операцията с осветяване на медийните собственици като тъжно-закъснялото отваряне на досиетата, което все пак върши работата.
     Скептична за ползата от регистър бе Силва Зурлева:"Към СЕМ има регистър за електронните медии. И като потърсиш кой стои зад дадена телевизия, излиза офшорка.”
     Според Иво Прокопиев регистърът би имал морална стойност и в бъдеще ще раздели медиите на два типа - подписали и неподписали етичния кодекс.     
     В 10 графи осветяват медиите
     Скелето на регистъра на собственици на медии съдържа 10 графи. Сред данните, които трябва да бъдат попълнени, са собствеността, бизнесът извън медии, упълномощени лица от собственика да го представляват и техният бизнес. Ще се посочва мениджмънтът на издателството, балансът за 2 г., главният редактор и заместниците му.
     Има 2 хипотези, при които собственикът не може да бъде открит, обясни д-р Чолаков. Първата била съдружник, който е регистриран на място, където не може да бъде разкрита собствеността. Втората включвала група физически лица, които влизали във фирмените регистри като код с десет единици. В Съюза на издателите няма такъв случай, лично съм проверил, увери специалистът по медийно право.
http://www.24chasa.bg/Default.asp?statid=105378&rubr=0&izd=1&fsize=&swidth=800&tr=1&im=01&id=22&iy=2009


Тагове:   малък,   ДДС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040497
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930