Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 21:41 - Овчаров: Проектът "Белене" не е решен веднъж завинаги в полза на Русия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
0



Депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Румен Овчаров разкритикува правителството, че не е реагирало политически "по-рязко" на Русия в отговор на спрените газови доставки. Като аргумент за натиск е трябвало да се използват важни руски проекти в България, като АЕЦ "Белене".

"Имаме много неща, с които можем да разговаряме с руснаците, както и сме ги ползвали тези неща. Аз примерно, сега, сигурно ще прозвучи изключително сензационно, но аз не мисля примерно, че ако щете и проектът "Белене" е един въпрос, който е решен веднъж и завинаги...в полза на руснаците, още повече като гледам темповете, с които се развива проектът", каза в петък Овчаров пред бТВ.

Той поясни, че не става въпрос за "изтъргуване" на позиции, а за поддържане на "нормални партньорски взаимоотношения".

Овчаров каза, че газовата криза е била удар срещу правителството и управляващата коалиция.

Въпросът защо, след като предишни спирания на руския газ не засегнаха България, сега се оказахме най-потърпевши "според мен има политически отговор", смята той.

По негова оценка правителството е реагирало на кризата "като цяло правилно" от технологична гледна точка, но трябвало да действа "доста по-рязко и доста по-ясно и чисто политически".

Политическите споразумения са само с Русия

"Русия не може... да обяснява това с неясни и неизпълнени търговски взаимоотношения между Русия и Украйна. Нас това не ни интересува", коментира Овчаров.

Той уточни, че търговските отношения на България са с посредническите фирми, контролирани от "Газпром", но политическите споразумения са само с Русия и със самия "Газпром".

Позицията "трябваше да бъде, че подобни действия са изключително недопустими. Има си съответните дипломатически начини, пишат се нонпейпъри, пращат се ноти - така, както Русия прави, когато е недоволна примерно, че България продава оръжие на Грузия", поясни Очваров.

За политически изводи по отношение на газовата криза и преразглеждане на отношенията с Русия настояваше дясната опозиция, но тройната коалиция начело с БСП отхвърли подобен подход. Това стана по време на парламентарен дебат преди десетина дни, от който Овчаров отсъстваше, тъй като, както сам обясни, си е позволил по-дълга ваканция в чужбина с чувство за добре свършена работа след приемането на бюджета.

Тезата, че България има с какво да притисне Русия, за да договори по-изгоден газов договор, бе лансирана през септември м.г. от лидера на ДСБ Иван Костов.

"Въобще не е безнадеждно, защото от другата страна стои възможността на едно отговорно за българските интереси управление на страната да спре важни руски геополитически проекти, като например Бургас-Александруполис или "Южен поток". Достатъчно е само да бъде забавен "Южен поток" и той ще стане излишен, така че Русия ще седне да преговаря - разбира се, ако бъде поканена по съответния начин, каза Иван Костов на 17 септември пред Нова тв.

Той даде пример със собственото си правителство и кризата с "Газпром", избухнала преди 10 години заради искането на Русия да погълне българската газова компания и транзитната мрежа. Ние стигнахме до споразумение "с груб натиск от страна на моето правителство", заяви лидерът на ДСБ.

Овчаров: Не ние сме договорили посредниците, но без тях не може

В петък пред бТВ Румен Овчаров обвини именно Костов и тогавашния енергиен министър Евгений Бакърджиев и за включването на посредници в договора с "Газпром", и за всички основни клаузи, които, според него, са останали непроменени, когато през 2006 г. , докато той беше министър на енергетиката, контрактът бе предсрочно прекратен и се подписа нов.

Сигурно ще бъде по-добре без посредници, но това според мен не е възможно, смята Овчаров. "Газпром" няма такива директни взаимоотношения с никого, той винаги работи с посредници, такава е политиката им, поясни той.

Овчаров изтъкна, че лично той не е подписвал новия договор с "Газпром", това са направили шефовете на държавната "Булгаргаз" (чийто принципал все пак е енергийният министър -бел.ред.), а след това МС е потвърдил споразуменията със свое решение. Ние променихме само транзитния договор, по който се доставяше 25 процента или една трета от природния газ, всичко останало са подписали Бакърджиев и Костов, заяви Овчаров.

Затова, по думите му, лидерът на ДСБ не може да обвинява сегашното правителство, че не са предвидени компенсации.

В договорите ни с "Газпром" има предвидени такива компенсации, но "не бих казал, че те могат да уплашат руснаците", каза Овчаров.

Той отхвърли и обвиненията на лидера на СДС Мартин Димитров, че България е загубила 2 милиарда за 2 години вследствие на новия договор.

"За едната година сме платили 888 милиона, за 2006, за 2007 сме платили 970 милиона. Е, как са загубени тогава тези милиарди", запита Овчаров.

Тъй като контрактите са секретни, няма независимо потвърждение за твърденията на спорещите страни.

Овчаров обърна внимание, че "Газпром" гарантира количества за България до 2030 г., но до 2010 г. страната ни трябва да каже какви са тези количества.

До 2010 трябва да е ясно ще има ли диверсифицирани източници на доставки на руски газ, дали ще работи "Набуко", дали ще доставим газ от Египет, дали връзката с Гърция и Турция ще бъде реална диверсификация, поясни Овчаров.

Бих насочил правителството към уточняване точно на тази задача, препоръча той.

След отправените критики към поведението на сегашния екип на Станишев (макар името на настоящия министър на икономиката и енергетиката да не бе споменато нито веднъж – бе.ред.), Овчаров изтъкна, че "няма алтернатива политиката, която точно това правителство и аз като министър започнахме, на реално търсене на диверсификация на източниците."

Аз започнах разговорите за връзката с турско-гръцкия газопровод през Комотини. Аз започнах преговорите отново с Турция за връзката с египетския газопровод. Аз започнах преговорите с Оманския емират за терминала за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, каза Овчаров.

Той смята, че III и IV блок на "Козлодуй" не могжат да бъдат отворени с една или друга кампания, а "само в резултат на последователна политика, която се провежда изключително целенасочено."



Тагове:   Белене,   Овчаров,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002037
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031