Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2009 08:42 - Заплатите във фризера през 2009 г.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0



Икономическата криза ни започна, газовата ни довърши. Повечето работодатели отговарят в този дух на въпроса какво ще правят със заплатите на персонала си през тази година.

Консултантските компании, които проучват възнагражденията в България (виж карето), са доста предпазливи в прогнозите си за 2009 г. И с основание - процесите на глобалните пазари са толкова динамични, че ситуацията се мени със седмици, а понякога дори с дни.

Едно е сигурно обаче - в момента всички фирми свиват бюджетите. Причина е не само реалният, но и чисто психологическият ефект от ударите, които се стовариха върху икономиката ни през последните четири месеца - някои просто се презастраховат срещу нещастието, което би могло ще ги застигне в близко бъдеще.

Малко преди Коледа нещата все още звучаха доста оптимистично - според проучване на Българската стопанска камара (БСК) въпреки кризата 57% от анкетираните работодатели предвиждаха увеличение на възнагражденията с 10 до 20%. Основният аргумент беше продължаващият недостиг на квалифицирани специалисти. Преди месец около една трета от мениджърите все още не бяха решили дали да увеличават разходите за труд, само 15% декларираха категорично намерение да ги замразят.

Повсеместен песимизъм

По-нови данни все още няма, но и работодатели, и експерти вече звучат далеч по-минорно - те в един глас предричат, че през тази година повечето заплати ще влязат във фризера. "Между 20 и 30 на сто от компаниите обмислят изобщо да не вдигат възнагражденията. Част от повишенията в длъжност също ще минат без увеличение на заплатата. Надплатените служители ще бъдат съкратени или пък доходите им ще бъдат намалени. Фирмите ще плащат по-малко бонуси", е мрачната прогноза на д-р Конрад Прамбьок, ръководител на отдела за консултации по възнагражденията в Neumann International.

Председателят на БСК Божидар Данев споделя този песимизъм: "Моята прогноза е, че работодателите ще се въздържат от индексации на възнагражденията", коментира той и подчерта, че през последните години ръстът на работните заплати сериозно е надвишавал ръста на производителността на труда, което определено се е отразило зле върху развитието на икономиката. "Номиналната заплата през 2007 г. в сравнение с 2002 г. е нараснала с 67%, а производителността на труда за същия период - само с 34%", посочи Данев.
Кой проучва заплати в България

- Hay Group
- Hewitt Associates (чрез Monday Insight)
- Mercer (чрез ConsulTeam Human Capital Bulgaria)
- AIMS Human Capital Bulgaria
- Neumann International 
- Watson Wyatt Data services (чрез АСЕ Consulting Group)

Въпреки заканите им да настояват за скок на възнагражденията с двуцифрен процент, синдикатите също са склонни да приемат замразяване на заплатите, ако тази мярка запазва работни места.

Там, където изобщо ще има увеличения, те ще бъдат минимални, смятат консултантите по човешки ресурси. Специалистите от Monday Insight, стратегически партньор на Hewitt Associates, залагат на ръст до 2% за първото полугодие, после в зависимост от кризата - между 3 и 5 на сто. Те очакват повишението да се почувства малко по-осезателно при бонусите за сметка на основните заплати.

Под 10% ще бъде повишението и според Ива Тодорова от ConsulTeam Human Capital Bulgaria - партньор на Mercer. Тя е на мнение, че увеличението ще се прилага най-вече за твърдата част от възнаграждението: "Бонусите най-вероятно ще останат на досегашните си нива, но получаването им ще се обвърже много по-силно с резултатите. Ще се оптимизират също разходите за допълнителни придобивки."

Партньорите на Watson Wyatt Data services (WWDS) от АСЕ Consulting Group дори прогнозират спад на бонусите. "Голяма част от компаниите ще преразгледат бонусната си система и обвързването й с трудовото представяне. Целта е по-голяма диференциация на изплащаните бонуси, така че най-добрите служители да не намалят доходите си, а в някои случаи дори да ги увеличат", обясни Цанка Цанкова, консултант "Възнаграждения и придобивки" в АСЕ.

На този фон експертите от AIMS Human Capital Bulgaria за момента запазват хладнокръвие: "Въз основа на събраните през предходната година прогнозни данни от проучването на заплатите, възнагражденията в страната все пак ще продължат да растат", заяви ръководителят на този проект в AIMS Георги Джуров. Той не очаква обаче работодателите да актуализират допълнително възнагражденията по време на активната финансова година, каквато беше тенденцията в последно време. Т.е. реалните увеличения през 2009 г. няма да изпреварват предварително предвидените.

Пролетта е по-мъдра от зимата

По-предпазливите специалисти по заплатите предвиждат, че възнагражденията ще останат във фризера поне до пролетта. "Не изключваме минимално увеличение в някои по-стабилни сектори още в началото на годината, но очакваме повечето мениджъри да изчакат края на първото тримесечие, преди да вземат решение за разходите си за труд. Тогава ще има по-ясни прогнози за развитието на бизнеса през 2009 г.", смята Ива Тодорова. По данни на ConsulTeam миналата година 49% от компаниите са преразгледали заплатите преди април, тази година обаче те ще са значително по-малко.

Посетители във форума на KARIERI.bg дори посочват примери с компании, които са отложили въпроса за възнагражденията чак за края на юни. Те са отказали дори предварително договорените увеличения, които е трябвало да влязат в сила от началото на 2009 г.

Рисковите сектори

По всичко личи, че доходите в индустрията ще бъдат най-дълбоко замразени. Според националната статистика още в началото на икономическата криза - през ноември м.г., в промишлеността е отбелязан сериозен спад - минус 5% спрямо октомври м.г. и минус 8.8% спрямо ноември 2007 г. Най-силно засегната е преработвателната индустрия, където само за един месец продажбите са се свили с 10.7%. Още преди газовата криза положението в химическата промишленост е било драматично - през ноември м.г. производството там е намаляло с 22.5% спрямо предходния месец. Сериозни трудности има и в металургията заради срива в международните цени на металите. Ограниченият финансов ресурс на пазара създава проблеми също на строителството и свързаните с него производства - циментова индустрия, производство на дограми, стъкла, мебели и др., както и на производството на текстил и облекла.

"Българските поддоставчици за автомобилната индустрия също ще пострадат, защото в световен мащаб продажбите на автомобили спадат с 30 до 50%", смята Конрад Прамбьок. По негово мнение обаче голямата опасност за България се състои не само в това, че ще бъдат свивани или затваряни предприятия, а че компаниите трайно ще преместват производствата си още по на изток поради сериозния ръст на заплатите в България през последните години.

Няма как да се повишат възнагражденията в секторите на недвижимите имоти и финансите: "През последните години цените на имотите в България скачаха с 30% годишно, през последните два месеца обаче паднаха с 20%. По мое мнение това е само началото на по-нататъшни спадове. Цените на акциите на някои западноевропейски компании за недвижими имоти са паднали с повече от 90% в сравнение с последната половин година", твърди Прамбьок. Експерти от бранша на търговията с имоти твърдят, че не толкова спадът в цените, колкото намалелият обем работа - по-малкото сключени сделки, ще се отрази зле на възнагражденията в сектора.

Подобно е положението във финансовия бранш, където компаниите вече не търсят нови служители, а по данни на Neumann International чуждестранните инвестиции в последно време са отбелязали спад с 40%.

Оазисите

Според проучването на WWDS оригиналните фармацевтични компании, изглежда, ще оцелеят при масовия икономически срив. Те планират средно увеличение с 13 до 15%. Традиционните отличници - високите технологии и IT, също ще вдигат заплатите, макар и с по-бавен темп от предишните години. "През 2008 г. компаниите в сферата на информационните технологии и телекомуникациите планираха среден ръст на възнагражденията за настоящата година от 17.2%, което е с близо три пункта над средното планирано увеличение за целия пазар", отбеляза Георги Джуров. Все пак от Monday Insight предвиждат тази година IT заплатите да бъдат актуализирани само веднъж, а не два пъти, както досега.

Експертите очакват макар и по-скромен ръст на доходите също в сектора на услугите, хранително-вкусовата промишленост и бързооборотните стоки.

Кризата ще засегне най-силно нискоквалифицирания персонал както по отношение на заплатите, така и като запазване на работните места. "Компаниите обаче ще съкращават служители на всички нива, включително на управленски позиции", убеден е Прамбьок. "Най-сигурно е положението на добрите търговци, защото един добър търговец гарантира работни места, не на последно място своето собствено", добави той.

Надежда за повишение на доходите има само при висококвалифицираните служители, които компаниите ще се стремят да задържат в очакване на по-добри времена. Според Божидар Данев от БСК работодателите по-скоро ще съкращават работни места, отколкото да ограничават заплащането на качествените си служители: "Все още стои проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка, а единственият начин за задържане на добрите работници продължава да бъде атрактивното трудово възнаграждение", убеден е той и препоръчва да се разшири ножицата на заплащането в полза на квалифицирания персонал.

Експертите са категорични: Не допускайте най-добрите ви служители да си отидат, защото им плащате малко - когато кризата свърши, няма да можете да си ги върнете обратно. 
 
И фирмите по света затягат коланите

В края на миналата година половината компании в света намалиха замислените повишения на заплатите през 2009 г. Една четвърт от фирмите направо замразиха възнагражденията. Данните са от глобално проучване на международната консултантска компания Hay Group, проведено сред 2589 организации от 91 държави на шест континента.

Почти една трета от фирмите очакват заради глобалния срив на икономиката да се развиват значително по-зле от планираното. В предпоследното изследване на Hay Group от март 2008 г. така песимистично настроени са били 12% от работодателите.

Сега съкращения предвиждат 15% от организациите, една трета от тях няма да назначават нови служители. Само 3% от компаниите планират да увеличат персонала си.

Основните страхове на служителите в компаниите, участвали в проучването, са свързани именно със съкращения, инфлация, липса на увеличения на заплатите и на бонуси. От друга страна, работодателите са загрижени за задържането на талантите във фирмата, за конкурентоспособността си, за мотивацията и развитието на служителите.
http://www.karieri.bg/show/?storyid=620410



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032478
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930