Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2009 18:47 - 900 млн. евро струва осигуряването на алтернативни доставки на газ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
0



За разнообразяването на доставките на природен газ за България са необходими около 900 млн. евро, които не са заложени в бюджета и затова те ще бъдат търсени от европейските партньори. Това каза в неделя в Русе премиерът Сергей Станишев в коментар за предстоящата в понеделник среща на равнище министър-председатели на страните участнички в проекта "Набуко" в Будапеща, съобщи електронното издание Mediapool.

Когато избухна газовата криза между Украйна и Русия и доставките на газ за Европа бяха спрени, България се оказа най-потърпевшата държава, защото изцяло зависи от руски газ, пристигащ от едно единствено направление. Страната не можеше да получи дори аварийно захранване поради липсата на връзки с южните ни съседи.

Според Станишев за крайно необходимата цялостна модернизация на газохранилището в Чирен са нужни около 250 млн. евро. За изграждането на връзка за пренос на газ между България и Гърция са нужни други 25 млн. евро. Възможно

е също изграждане на връзка към алтернативен източник на по-сериозни доставки от Гърция, както и връзка между газовите системи на България и на Румъния, отбеляза още премиерът.

На предстоящата утре среща в Будапеща той ще проведе разговори с премиерите на Чехия, Унгария и Турция. Предстои и среща с президента на Азербайджан за доставки на газ от азиатската държава.

Премиерът добави, че газовата криза е показала възможностите на проекта "Набуко" като алтернатива на "Южния поток" в нова светлина и с нова политическа тежест.

Станишев оправда спорното решение на парламента за отварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" с думите, че се запазва голяма несигурност в отношенията между Украйна и Русия, независимо от подписаното между тях споразумение. Според него тази несигурност е довела до решението на парламента.

Трябва обаче да бъдем изключително внимателни и много точни в нашия анализ по отношение отварянето на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", защото вече и от Европейската комисия акцентират върху това, че газовата криза е приключила, обясни още той.

Премиерът изрази скептичността си за успеха на акцията "отваряне на спрени блокове" с думите, че "трябва внимателно да формулираме аргументите си - по много предпазлив и умен начин, защото не бива да се оставя впечатлението, че действаме напук, че сега е дошъл моментът да пуснем реакторите". Той напомни, че имаме конкретни условия по присъединителния договор, едно от които е спирането на малките реактори на атомната ни централа в срокове, с които сме се съгласили и сме изпълнили.



Тагове:   млн,   Осигуряването,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028770
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930