Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2009 18:49 - Газовата битка за Украйна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



По-малко от седмица след сключването на споразумението за край на газова кризата, засегнала много европейски страни, сред които най-тежко България, се появи съобщение, че споразумението може да бъде преразгледано. Същевременно става все по-ясно, че става дума за епизод от политическа битка за геополитическото бъдеще и за властта в Украйна с оглед на предстоящите президентски избори.

Споразумението може да бъде преразгледано

Продължаващият вече няколко дни вътрешен украински спор за ползите и вредите от сключеното от министър-председателя Юлия Тимошенко с руския й колега Владимир Путин споразумение, в петък достигна до директна заплаха, че споразумението може да бъде преразгледано. Заплахата, естествено, дойде от администрацията на основния опонент на Тимошенко – президента Виктор Юшченко.

Украйна може по-късно през годината да поиска преразглеждане на споразумението за доставка на руски газ, защото при сегашните условия сделката е неблагоприятна за националната икономика, заяви Олександър Шлапак, икономически съветник на украинския президент, цитиран от Асошиейтед прес. Засега споразумението ще бъде изпълнявано, но през лятото Украйна може да поиска преразглеждането му, каза Шлапак.

Междувременно заседанието на украинския Съвет за сигурност, което трябваше да се състои в петък, бе отложено за 30 януари. Опасенията бяха, че съветът може да задължи правителството да отмени и обяви за преразглеждане газовото споразумение. Текстът на самото споразумение пък, който бе обявен за конфиденциален, бе публикуван от електронното издание "Украинская правда".

Всички срещу Тимошенко

Единствено самата Юлия Тимошенко смята за "победа" договора, подписан на 19 януари от украинския "Нафтогаз" и руския "Газпром". Всички останали - Юшченко, неговият секретариат и опозицията, в хор се развикаха, че Тимошенко е действала предателски спрямо Украйна по време на "поредната си изневяра с Кремъл", коментира  руското електронно издание Утро.ру.

Подобни обвинения срещу министър-председателката се чуха и през лятото на миналата година, когато тя отказа да осъди Русия за действията й срещу Грузия. Сега секретариатът отново твърди, че последните договорености за газа "доказват антиукраинското сътрудничество на премиера на Украйна с висшето политическо ръководство на Русия". И задава въпроси.

Колко струва газовият мир?

Първият е дали наистина дъщерната компания на "Газпром" - "Газпром сбит Украина", е получила не само 25 на сто от украинския газов пазар, но и разрешение от премиера да доставя газ само на предприятия с руски капитал (и то доста по-евтино, отколкото плащат всички останали потребители в страната)? И дали не става дума за действия в полза на руските политически интереси?

Дали е истина, че Тимошенко е склонила да изплати собствените си дългове, натрупани още от нейната компания "Единни енергийни системи на Украйна", като предостави на руснаци възможността да купят редица украински предприятия, главно от енергетиката и химическата промишленост?

Наистина ли министър-председателката е приела да лобира за създаването на газотранспортен консорциум с участието на компании от Европа и САЩ, контролирани от руски капитали - консорциум, чиято крайна цел ще бъде Русия да получи контрола, а после и собствеността върху газотранспортната система на Украйна?

И накрая, дали е вярно, че в Москва е договорено да се координират всички действия в поредната мащабна политическа атака срещу президента на Украйна?

Опозиционната, проруска Партия на регионите и нейният лидер Виктор Янукович с несвойствен за тях патриотизъм обявиха, че Тимошенко е изгубила в играта срещу Москва, предала е националните интереси и обрекла на пълна катастрофа за цялата промишленост, а хората - на крайна бедност, глад, студ и безнадеждност. Според Партията на регионите "отстъпките за Кремъл, разменени срещу политическа подкрепа в навечерието на президентските избори".

Газовото споразумение и президентските избори

По време на газовата криза мнозина анализатори смятаха, че който успее да се договори с Русия и "Газпром" ще получи големи бонуси в очите на украинските избиратели преди президентските избори, които би трябвало да бъдат в края на 2009 или в началото на 2010 година. Затова на пръв поглед изглежда желанието на Путин да подкопае позициите на прозападния президент Юшченко се увенча с успех.

Междувременно обаче "подаръците", които донесе Тимошенко от преговорите в Москва, може не само да й излязат през носа, но и окончателно да я скарат с нейните "колеги", коментира Утро.ру.

Засега Янукович и Тимошенко имат на практика еднакъв рейтинг със съвсем малка преднина на премиера. Медиите в Русия и Украйна вече обявиха, че Москва разглежда кандидатурата на Тимошенко за президент като най-перспективна. Последните събития обаче може да сринат доверието в нея, а поклонниците й в чужбина може силно да променят приоритетите си в навечерието на президентския вот, коментира руското издание.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=148238&srcpos=10



Тагове:   битка,   Украйна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031114
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930