Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2009 22:03 - Търговският регистър обяви правила за апортите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
0Експертите, които оценяват апортните вноски във фирмите за нуждите на търговския регистър, вече ще работят по ясни правила. С поправки в наредбата за воденето на регистъра са регламентирани изискванията към вещите лица, както и към ликвидаторите на фирмите, одиторите и контрольорите. Новите текстове бяха публикувани в петък в Държавен вестник (www.dv.parliament.bg).

С тях се регламентира, че вещите лица, които оценяват апортните вноски, трябва да са сертифицирани, висшисти, да не са осъждани и да имат електронен подпис, тъй като ще получават задачите си само по интернет. Възнаграждението им ще е 7 лв. на час. В наредбата е записано, че за отработени ще се считат часовете за оглед на обектите, събиране на образци, справки, изследвания и анализи.

При сложни експертизи вещото лице може да поиска двоен хонорар. Ще му се плащат и разходите по експертизата, като ще се изискват документи за тях. Парите ще се внасят като депозит в специална сметка на Агенцията по вписванията от фирмата, която е поискала да се оцени непаричната вноска в капитала й. Само по изключение ще се признават като разходи такива за самолетен билет в България, пътни за над 30 лв. в едната посока и за нощувка над 65 лв.

За ликвидатори на дружества ще могат да се назначават само икономисти и юристи с поне три години стаж, като за тях има изискване да не са на повече от 65 години. Месечното им възнаграждение за периода, през който подготвят окончателното прекратяване на дружеството, не може да е по-малко от минималната работна заплата за страната. Сумата може и да нарасне по преценка на юристите по регистрацията в Агенцията по вписванията, ако ликвидацията е била усложнена от състоянието на фирмата и е отнела повече време.

За контрольорите, одиторите и проверителите важат отделни правила. Тяхното възнаграждение се определя с договор между експерта и фирмата, за която ще извършва специфичната задача. Само ако дружеството и одиторът не могат да се разберат за заплащането, хонорарът ще се определя от юристите на търговския регистър.
Всички външни експерти, които работят за търговския регистър, ще бъдат обявени в списъци на сайта на Агенцията по вписванията www.registryagency.bg. Назначаването им се определя по вътрешни правила, които също ще бъдат огласени в интернет.

За първи път се регламентира регистрацията на новите за България форми на търговска дейност - европейско дружество, европейско кооперативно дружество и европейско обединение на икономически интереси.

ЦИФРА: 7 лв. на час е хонорарът на вещите лица


Тагове:   обяви,   регистър,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11179753
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36757
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031