Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2009 21:03 - Всички говорят... чрез Skype
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1070 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2009 21:16


 
image
Автор: Капитал

През пролетта на 2008 г. жителите на "Oстрова на свободата" Куба получиха глътка технологична свобода от Команданте Кастро - мобилни телефони. Апаратите обаче бяха скъпи, а цената на разговорите - непосилна за повечето хора. Така кубинците усвоиха мобилната комуникация по доста оригинален начин. Мобилните телефони се използват за "прозвъняване", което е сигнал за търсения човек да се втурне в издирване на далеч по-евтините улични телефони.

Кубинският пример може да се окаже заразителен и милиони потребители да намалят сметките си за международни разговори, ползвайки Skype Lite вместо роуминга на мобилния си оператор. В началото на месеца компанията за пренос на глас по интернет Skype представи версия на програмата си за мобилни устройства, които работят със софтуер на базата на Java или под операционната система на Google Аndroid.

Какво ново, Skype?

По време на тазгодишнoто технологично изложение CES (Consumer Electronics Show) представители на Skype демонстрираха бета версия на клиентския си софтуер за мобилни телефони, наречена Skype Lite. Всъщност компанията имаше такъв софтуер и преди, но само за апаратите с операционна система Windows Mobile. Едва 14 % от смартфоните са с такава операционна система, сочат данните анализаторите от Canalys.

Новата програма Skype вече е съвместима с операционната система на Google, наречена Android, а също и с телефони, поддържащи Java Virtual Machine. Така в обсега на Skype попадат над 100 нови модела на Motorola, Sony Ericsson, Nokia, LG и Samsung.

Работи се и по проект за съвместимост с телефоните, които са изградени на базата на процесора на Intel Atom, или т.нар. MID - Мobile Internet Devices. Според анализаторите от ABI Research до 2013 г. ще бъдат продадени над 86 милиона такива устройства.

Самата програма не е богата на функционалности, но позволява да се обаждате както на други Skype абонати, така и да провеждате международни разговори до стационарни и мобилни телефони. Как обаче работи Skype Lite?

Технологията не се нуждае от интернет свързаност за самите разговори. Вместо това Skype Lite "набира" специален домашен номер в държавата, в която сте, и чак след това превръща обаждането в интернет трафик. Разговорите се таксуват по тарифата на Skype и според цената за вътрешни разговори на мобилния ви оператор. Единствено за включването ви към програмата е необходима интернет свързаност. Според компанията обикновеният потребител, използващ Skype на мобилния си телефон, ще може да се вмести в рамките на 1 MB трафик месечно. Преведено на езика на потребителите в Европа, това означава около 1 евро.

Засега хората от 10 държави ще могат да се възползват от възможността да "заобикалят" телекомите. Това са Великобритания, Бразилия, Полша, Швеция, Дания, Финландия, Естония, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. За сметка на това разговори ще могат да се приемат от всяка точка на света.

Това ли е бъдещето

За пет години проектът Skype успя да постигне много. Набра над 370 милиона онлайн абонати, изгради позната на много повече хора марка и между другото през 2005 г. бе купен за 2.6 милиарда долара от онлайн аукциона eBay. Следващата стъпка за Skype бе да се позиционира като платена евтина алтернатива на традиционните телекоми. През миналата година компанията пусна и пакети за неограничени разговори по интернет до стационарни телефони.

Може би една от малкото непостигнати задачи пред Skype е да започне да печели наистина добре. Всъщност приходите за третото тримесечие на 2008 г. отчитат 46% ръст на годишна база и 143 милиона долара печалба, но за парите, които eBay плати за компанията, това не е достатъчно.

За сметка на това Skype има всички предпоставки да донесе много пари на собствениците си. От една страна, при по-суровите икономически условия в момента, хората обръщат повече внимание на излишните разходи. От друга, мобилните телефони все по-често се използват за интернет и онлайн базирани приложения.

А от разходи за роуминг такси определено може да се спести. Неслучайно еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг води тежки битки за въвеждане на допустим праг за размера на роуминг тарифите в рамките на съюза. От юли цената на минута за приемане на разговор в границите на 27-те държави ще бъде с таван от 14 евроцента, а за набиране - 49 евроцента. Не така стоят нещата обаче с разговорите на "далечни разстояния" - минута обаждане до САЩ може да струва и 4 долара. По изчисления на списание Business Week  минута международен разговор чрез Skype Lite ще варира от 2 до 40 цента. Дори и при екзотични отдалечени дестинации като Гвинея Бисау например цената не надвишава 1 долар.

Потвърждение, че бизнесът се интересува от алтернативи на традиционните телекоми за международни разговори, е и броят на корпоративните клиенти, който Skype отчита. Досега той никога не е бил толкова висок - 30 на сто от времетраенето на обажданията през Skype се пада на бизнес абонатите, твърди главният оперативен директор на компанията Скот Дурчслаг. 
http://www.capital.bg/show.php?storyid=620203


Тагове:   Skype,


Гласувай:
0



1. bizcocho - Въведоха го и в Испания. Удобство ...
25.01.2009 21:14
Въведоха го и в Испания.Удобство е:)Не е възможен при всички телефони.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028953
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930