Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 21:28 - Самолети на ЦРУ са използвани за нелегален наркотрафик
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0



Италианският седмичник L Espresso публикува статия, в която обвинява ЦРУ в това, че на едни и същи самолети, собственост на американското разузнавани, са транспортирани не само заподозряни в тероризъм до базата в Гуантанамо, но и наркотици от Колумбия в САЩ.

По данни на изданието, в продължение на няколко години самолети на ЦРУ са извършвали тайни полети между Северна Америка и районите на отглеждане или транзит на наркотици.

В наркоскандала е замесена и Организацията на обединените нации. В частност, по данни на изданието, в хода на разследването се изяснило, че в продължение на много години агенцията на ООН за борба с наркотиците / United Nations office on drugs and crime/, която се намира във Виена, е подправяло и намалявало данните за обемите на производство на наркотиците в света.

Така, по данни на ООН, годишното производство на кокаин е 600 тона. В същото време по данни на асоциация Libera, това е количеството, произвеждано в Колумбия само за един месец. Данните на италианските антимафиотски организации също опровергават статистиката на ООН: само италианските мафии камора и ндрангета внасят годишно в Европа до 600 тона наркотици.

Най-интересното е, че данните на Виенската агенция на практика съвпадат с данните на американския Държавен департамент. Може да се обясни с това, че в САЩ през 2000 година е приет "План Колумбия", който е струвал на американците 4.5 млрд долара. Този план включва провеждането на тайни и открити военни операции, унищожение на плантации с растения, съдържащи наркотични вещества и култивирани заместващи растения.

Предоставянето на достоверни данни за прогнозното и реално ниво на производство на кокаин би означавало провал на този план и подозрения в нецелесъобразно изразходване на парите на американските данъкоплатци, пише седмичникът. Обективните данни, най- вероятно, превишават 3-4 пъти оценките на ООН и 4-5 пъти - на Държавния департамент.

Впрочем през 2005 година Комисията за външни работа на Сената на САЩ в своето заключение също написа, че липсата на конкретни доказателства за успех във войната против наркотиците е смущаваща, като се имат предвид милиардите долари, отделени от Конгреса от 2000-та година нататък за борбата с наркотиците и изкореняването на насажденията. Както отбелязва изданието, сред подписалите този документ е и бившият сенатор от щата Илинойс и настоящ президент на САЩ Барак Обама.

Що се отнася до самолетите на ЦРУ, превозващи наркотици, като пример на подозрителни полети вестникът посочва катастрофата от 24 септември 2007 година на самолет от бизнес класа Gulfstream II . Той е летял над Мексико в посока границата със САЩ. Пилотите, които разбират, че горивото им свършва, искат разрешение за кацане. Както става ясно по- късно, не ги спира дори този факт, че на борда в 126 куфара е имало наркотик с общо тегло 3.3 тона. Възможно е бързото изразходване на горивото да е свързано точно с претоварването на самолета.

На самолета не е дадено разрешение за кацане от две летища- в Канкун и Мерида. Когато горивото свършва, той пада на полуостров Юкатан. Пилотите на борда оцеляват. След няколко часа военните ги откриват, тогава те искат връзка с консулството на САЩ. Както било установено по- късно, самолетът е излетял от Рио Негро в Колумбия. Бордовият номер 987SA е открит в два списъка. В периода от 2002 до 2004 година същият самолет е издършил 18 полета между Великобритания, Ирландия, Франция и, по данни на американски източници, между САЩ и Гуантанамо. До катастрофата си в Мексико самолетът е принадлежал на фирми, въвлечени в нелегален бизнес с Колумбия или изпълняващи задачи на правителството.

На 16 декември 2008 година в мексиканския щат Сонора, до границата със САЩ, са арестувани седем самолета, оборудване за обработка на посеви. Тези самолети не е трябвало да се намират в този район. Те са предназначени за провеждане на операции над плантации с кока в Колумбия. /БГФактор




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030270
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930