Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2009 21:39 - Бесилка за наш шофьор в Иран за дрога
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1424 Коментари: 2 Гласове:
0



След 4 месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово бе открит в ирански затвор заплашен с екзекуция заради 153 кг хероин. Новината потвърди външното министерство, където по случая се е събрала спешна кризисна група, съобщава в. “24 часа”.
През цялото време дъщеря му мислила, че баща й се е задомил с рускиня в Армения, а от фирмата работодател първо мълчали, а накрая подали сигнал за изчезнал шофьор, но със съвсем друго име.
55-годишният Живко Стефанов Русев бил арестуван през септември в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. 

В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога. Властите в Техеран обяснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.
 
Иранската прокуратура твърди, че Русев е само брънка от голяма организирана наркомрежа, която вече е успяла да изнесе по същия канал от Иран към Турция и България повече от 100 кг хероин. Другите заловени са свидетелствали срещу българина. 

Косулът ни успял да склони властите в Табриз и получил разрешение за среща с българина в затвора. Живко Русев се оплакал, че е бил бит по време на разпитите в Орумие и дори му избили един зъб. 
Нашенецът се кълне, че няма нищо общо с намерения хероин. Иранците обаче са категорични, че разполагат с неоспорими доказателства, от които става ясно, че няма как шофьорът да не е знаел, и твърденията, че дрогата била подхвърлена, са смехотворни. 

Посланик Шукюрлиев е изразил недоволство, че пред техеранското МВнР, че посолството ни не е било уведомено в продължение на четири месеца за задържането и че на шофьора не са били предоставени адвокат и преводач по време на следствието. Отговорът бил, че съжаляват за закъснението, наистина е била допусната грешка, но иранските власти са се ангажирали оттук нататък да съдействат на посолството и да се държат дипломатите ни в курса на събитията. 

На посланика ни е обяснено, че в края на разследването цялата документация ще бъде прехвърлена на Революционния съд в гр. Тебриз и ще бъде насрочена дата за дело. Засега обаче не е ясно кога ще приключи разследването срещу българина. 

Посланик Шукюрлиев е заявил, че България се противопоставя на смъртната присъда като наказание и евентуалната екзекуция на български гражданин ще се отрази негативно на приятелските двустранни отношения, коментираха от МВнР.   /БЛИЦ


Тагове:   Иран,   наш,   шофьор,


Гласувай:
0



1. bizcocho - Пак я втасахме!Ох, и тукашния за...
27.01.2009 22:30
Пак я втасахме!Ох,и тукашния затвор е пълен с българи/най-вече/.За кражби и дрога,но тези тук ще отърват само с години затвор,а там...Против смъртното наказание съм,но с тез дроги в бг много сериозно трябва да се замислят за създаване на по-твърдо законодателство относно това,а и най-вече да се следи за спазването му и да се "рови" при всяко съмнение за подкуп,корупция относно "справедливостта" при тез дела,а не да ги точат с години,че и с перца да ги галят тез паразити.
А на тоз шофьор..тежко му!Зъбът да му остане проблем!Ама,че неприятно!
цитирай
2. reporter - Жалко за човека, още по-жалко е, че, ...
27.01.2009 23:11
Жалко за човека, още по-жалко е, че , ако наистина не е знаел за тайника с дрогата, ей така нахалос ще си отиде. В Иран не си поплюват като стане въпрос за наркотици, още повече ако хванат чужденец. Дано дипломатите успеят да приберат човека обратно у нас!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030936
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930