Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2009 21:21 - МВнР и МТ: Превозвачите да се въздържат от пътуване в Гърция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2009 21:24


Министерството на транспорта (МТ) и Министерството на външните работи (МВнР) препоръчват на българските превозвачи да се въздържат от извършването на превози до, от и транзит през територията на Република Гърция. Това се казва в съвместно изявление на двете ведомства във връзка с получена днес информация за допълнително усложняване на обстановката на територията на Република Гърция, изразяващо се в блокиране и на вътрешни пътища, както и продължаващата блокада на граничните контролно-пропускателни пунктове между Република България и Република Гърция, съобщиха от ведомствата.
    
Министерството на транспорта съвместно с Министерството на външните работи и другите отговорни институции полагат всички възможни усилия за разрешаването на възникналата ситуация. 
    
Компетентните български институции продължават усилията си, както чрез двустранни контакти с гръцките власти, така и по линия на Европейския съюз и на международни транспортни организации за облекчаване на обстановката по българо-гръцката граница и за трайно решаване на проблемите. Използват се всички възможности, на всички равнища, включително чрез дипломатическите представителства на Република България в Гърция, органите за местно самоуправление, Гранична полиция и неправителствените организации за подпомагане на засегнатите български граждани и фирмите – превозвачи.
    
От страна на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) са осъществени контакти с техните гръцки партньори с молба за съдействие за нормализиране на условията за превоз. АЕБТРИ също така е потърсила съдействие по този въпрос от Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ). От своя страна ИРУ е изпратила протестно писмо до гръцкия министър на транспорта с настояване за отстраняване на пречките пред автомобилния транспорт.

Междувременно стана ясно, че движение НАПРЕД обмисля реципрочна блокада на българо-гръцката граница през май. "Ако в най-къс срок блокадата на българо-гръцката граница не приключи, Движение НАПРЕД ще предприеме действия за реципрочна блокада на границата през май месец, която ще компрометира износа на гръцка земеделска продукция и старта на активния туристически сезон", се казва в позиция на движението. 
    
Във връзка с продължаващата блокада на границата, Движение НАПРЕД смята да предприеме още - спешна среща с посланика на Република Чехия у нас за вземане на мерки от Чешкото председателство за прекратяване на блокадата; Парламентарна инициатива за обща позиция на българския парламент по блокадата;
    
"Партиите от Движение НАПРЕД (ВМРО, Гергьовден, ЗНС и Лидер), смятаме, че проблемите на гръцките земеделски производители са общи за всички земеделски стопани в региона и могат да бъдат поставени като съвместна инициатива на земеделските и селски партии от ЕС. В тази връзка, съпредседателят на Движение НАПРЕД Стефан Личев ще направи специално предложение на предстоящата среща на партиите от ЕНП в четвъртък, в Брюксел" - се казва в позицията. /БГФактор


Тагове:   МВнР,   МТ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999956
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031