Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 08:32 - Богатите на хляб и вода в Давос
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2009 08:35


Финансовата криза изпразни трапезите на богатите. Тази година на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос няма да се лее шампанско “Дом Периньон” и да се ядат омари. Вместо това милиардери и световни политици ще набиват сандвичи с шунка и кашкавал и ще ги поливат с евтино бяло вино.
     
В тази отчайваща атмосфера, тихо и вяло вчера бе открит един от най-големите икономически форуми в света. В него до 1 февруари трябва да вземат участие повече от 2500 души от 96 страни. Над 600 са водещи бизнесмени, а 1000 са представители на големи международни компании.
     
Форумът трябваше да бъде открит от руския премиер Владимир Путин, а словото му ще проследят 43 президенти и министър-председатели.
     
Парите за почерпката обаче са малко. Според швейцарския вестник “Зонтагсцайтунг” бюджетите на приемите т.г. са намалени с 30 на сто. Освен това са сериозно разредени. Банки, които традиционно са давали по два коктейла, вече са свили кесията до един, твърди шефът на най-големия хотел в Давос “Стайнбергер гранд хотел” Ернст Вирш.
     
Няма ли блясък, няма и звезди. Традиционните участници във форума - ирландският певец Боно от групата U2 и актрисите Анджелина Джоли и Шарън Стоун няма да дойдат. Вместо тях представителите на бизнеса ще се срещнат с китайския майстор на бойните изкуства Джет Ли и с актьора от Боливуд Амитаб Бачан. Напълно в тон с духа на форума, където най-очакваният гост е китайският премиер Вън Цзябао. Той, придружен от голяма делегация от специалисти, ще обсъжда огромните рискове от спада в икономиката в тяхната страна. 

Световният икономически форум в Давос ще премине почти без българско участие. Единственият нашенец, който ще се докосне до лидерите на света, ще бъде шефът на фирмената група “Търговска Лига Национален Аптечен Център” Тихомир Каменов.
     
Това е петата покана за участие към него от основателя на организацията проф. Клаус Шваб. Специализирал международно право в Хага, Кембридж и Женева, Каменов работи и живее в САЩ и Швейцария (б.р.- мнението му за форума виж вдясно).
     
За разлика от него българските политици тази година ще пропуснат участието си във форума. Финансовият министър Пламен Орешарски няма да отиде на срещата в Давос, съобщиха вчера от неговия пресцентър.
     
Премиерът Сергей Станишев все още не се е завърнал от Унгария, където участва на енергиен форум. Президентът Георги Първанов от своя страна е на азиатска обиколка в Япония и Виетнам.
     
В предишни години в този форум участваха почти всички изявени български политици. На него са ходили бившият премиер Иван Костов и президентът Петър Стоянов. Най-активно участие взимаше ексфинансовият министър Милен Велчев, който дори бе избран за един от 100-те глобални световни лидери на една от срещите. 

Самото участие в Давос е доста трудно. Причината е ограниченото място в малкото швейцарско градче. По принцип то побира около 30 000 души. Естествено, желаещите са много повече, затова те се подбират само след специална покана от президента Шваб. Дори журналистите са принудени да минават през това сито, като изпращат заявки няколко месеца преди това. Пречка са и цените на хотелите, които по време на форума скачат толкова неимоверно, че стряскат дори милионери. /Труд


Тагове:   вода,   хляб,   Давос,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998365
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031