Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 20:09 - Социалистите бесни заради Паси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 753 Коментари: 2 Гласове:
0



Кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, обявена вчера от НДСВ, е разгневила червените им колеги, научи “Всеки ден”. Социалистите се ядосали не заради идеята или личността на бившия външен министър, а заради подхода на царистите. “България наистина има реални шансове за този пост, Паси е подходяща фигура, но не се прави по този начин, защото това не е партийна кандидатура!”, оплакаха се от БСП. От “Позитано” 20 обясниха, че това е решение, което се взима в Министерски съвет. Освен това идеята трябвало да бъде представена и пред Съвета на коалицията. “Защо го казват първо пред медиите? Самият пиар подход слага край на реалния шанс на кандидатурата, тя става неразбираема”, коментираха още социалистите.

“Нормално е всяка държава първо да проучи възможностите си - дали кандидатът й ще бъде възприет от другите страни-членки. НДСВ сигурно са го направили. Но ако идеята е само да пуснем наш кандидат, ще бъде много глупаво”, смята пък Ремзи Осман от ДПС. Според него би било смешно ей така да се надпреварваме и да предлагаме наши представители за различни международни постове.

Зам.-шефът на партията Лютви Местан обаче беше на друго мнение. “Това е кандидатурата на един политик с кръвна група натовец”, категоричен беше той. Депутатът припомни, че във Великото народно събрание само двама политици изпреварващо прозряха, че членството в НАТО е стратегическа за България цел. “Това бяха г-н Доган и г-н Паси”, добави Местан и пожела успех на народния представител от НДСВ.

НДСВ не са сондирали мнението на БСП и ДПС, стана ясно по-рано днес от думите на зам.-шефа на партията Милен Велчев. “Партията се надява кандидатурата на Соломон Паси да получи подкрепата на Сергей Станишев и Ахмед Доган”, каза той пред БНТ. Според него кандидатурата на бившия външен министър за шеф на Алианса е силна и той можел да претендира с право за този пост. “Не знаем дали кандидатурата му ще получи единодушна подкрепа от коалицията, но се надяваме, защото колкото повече българи кандидатстват за такива постове, толкова повече ще се говори за България”, смята Милен Велчев.

Бившият външен министър и настоящ депутат от НДСВ Соломон Паси беше разследван от прокуратурата изразходването на 20 милиона лева предназначени за Комуникационната стратегия на България за присъединяване към ЕС. Разследване на “Всеки ден” от 2006 г. показа, че близки до Паси фирми са печелели проектите по пиар стратегията. Приятели и бизнеспартньори на бившия министър са взимали пари от Външно. Схемата за пълнене на партийната каса на НДСВ накара обвинителите да образуват проверка през юни 2006. Тя е прекратена на 14 февруари 2007 година.

“В последствие по разпореждане на Върховния касационен съд е извършена служебна проверка от Софийска апелативна прокуратура. С тяхно постановление от 25 април 2007 година е потвърдено постановлението на Софийска градска прокуратура. Изводът на постановлението е, че няма данни за извършени престъпления от общ характер от страна на Соломон Паси, както и от други длъжностни лица от Министерството на външните работи”, заяви за “Всеки ден” говорителят на Софийска градска прокуратура Стеляна Кожухарова. Тя уточни, че проверката е била много подробна. “Проверени са договорите за реклама, по три от тях са установени нарушения, които обаче са съвсем незначителни, не са довели до наличие на престъпление”, каза Кожухарова. Става въпрос за “детайли и дребни неща”, не за нарушение на процедурите по обществените поръчки, категорична е Кожухарова. Според прокуратурата хората, с които са сключени договорите не са свързани с НДСВ лица.

НДСВ: Не изнудваме никого

“НДСВ не използва заплахи и изнудване спрямо коалиционните си партньори”, каза още зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев. “Грешно би било политиката да се води с методите на изнудване или заплахи. Вероятно много често коалиционните партньори са се изнудвали. Аз ви уверявам, че такива методи като заплахи и изнудване не използваме. Ние използваме убеждението със силата на аргументите си, със силата на досегашния ни опит”, обясни той.

Велчев коментира и споровете между министрите на външните работи и по европейските въпроси Ивайло Калфин и Гергана Грънчарова по повод отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй”. “Всеки политик си казва честно и искрено мнението в рамките на дискусия, след което се изработват общи решения. Ако те задържаха за себе си и не споделяха публично, смятате ли че щеше да бъде по-добре за нашето общество?,” попита риторично зам.-шефът на царистите. Той каза, че партията не мисли непрекъснато как да излезе от тройната коалиция.

Според Велчев сегашното управление е полезно за страната. “Дали изборите ще са в един или два дни не е каузата на нашия живот. По-добре ще бъде да се проведат в един ден, за да разчитаме на висока избирателна активност, а и да спестим излишен разход на обществото”, коментира заместникът на Симеон. /Всеки ден



Тагове:   социалистите,


Гласувай:
0



1. kalbotobg - ?
28.01.2009 20:16
Наистина ли има щанс да изберат българин ?
цитирай
2. reporter - Според мен шансът е равен на една ...
28.01.2009 20:20
Според мен шансът е равен на една голяма кръгла нула. Паси трудно ще намери лоби, което да лобира за него. В НАТО решаващата дума имат други държави, не България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000718
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031