Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 17:12 - Търговията на борсата замря, цената на зърното поема надолу. Станишев обеща помощ на зърнопроизводителите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.01.2009 18:00


Борсовата търговия със зърно почти е замряла.Това показва бюлетина на Пловдивската стовока борса от последната търговска сесия. В последните 3 седмици на борсата няма заявки за курпуване на зърно.За година цената на пшеницата падна 2 и половина пъти-от ниво 500 лева за тон предлагането сега е на ниво 200 лева за тон. С приближаването на времето за пролетни работи ще се увеличи натиска върху зърнопроизводителите да предложат на пазара задържаната досега продукция, което допълнително ще понижава цената й. Поскъпване на пшеницата заради износ също не се очертава, поради сериозната конкуренция на зърнения пазар в Черноморския регион, която смъква цените на по-ниско равнище. Тази пазарна ситуация поставя под въпрос възможността на производителите да покрият себестойността на добитото през 2008 г. зърно, коментира брокери. Подобна е и ситуацията при пазара на царевицата и слънчогледа в страната,също заради значително по-добрата реколта през миналата година.От това обаче печелят потребителите. Сега борсовата цена на брашното е 1,7 пъти по малка от миналогодишната,а олиото върви по 1,75 – 1,96 лв. за литър без ДДС.

До 20 февруари 2009 г. на зърнопроизводителите ще бъдат изплатени около 70% от цялата сума, предназначена за директни плащания за кампания 2008 г. До това споразумение с посредничеството на министър-председателя Сергей Станишев стигнаха представителите на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” и членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), съобщиха от Министерски съвет. Премиерът Станишев прие днес представителите на фермерите, за да обсъди с тях проблемите в сектора. През декември м. г., между МЗХ и НАЗ беше сключено споразумение, гарантиращо 150 млн. лв. за национални доплащания през 2009 г. на зърнопроизводителите. Постановлението за размера и схемите за национални доплащания беше прието от правителството на първото му заседание за т. г.
Тук сме с доброто желание да помогнем, защото знаем, че проблемите в сектора са реални, посочи премиерът Станишев. Той възложи на заместник-министрите на земеделието и храните Светла Бъчварова и Бюрхан Абазов и на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Ализан Яхова да обсъдят със зърнопроизводителите поставените от тях въпроси и да подготвят споразумение за повишаване конкурентоспособността на сектора в условията на общата селскостопанска политика и икономическата криза. Разговорите продължиха повече от шест часа и приключиха със споразумение, подписано от министър Валери Цветанов и председателя на НАЗ Радослав Христов и утвърдено от министър-председателя. С документа МЗХ пое ангажименти по отношение на ускоряване на плащанията на единица площ за 2008 г., осигуряване на кредитни ресурси в земеделието и ускоряване обработката на проекти и тяхното изплащане от Програмата за развитие на селските райони.
По отношение на кредитирането, беше решено до 5 февруари да се проведе среща с търговските банки и да бъде инициирано подписването на споразумение за предоставяне на оборотни кредити на земеделските производители срещу плащания на декар, дължими за 2009 г. Освен това, ще бъдат осигурени кредити за земеделието (инвестиционни и оборотни) чрез целева кредитна линия на Българската банка за развитие към търговските банки. До 28 февруари ще бъде разработена и приложена мярка за пряко кредитиране и/или кредитиране чрез рефинансиране на търговски банки от ДФ „Земеделие” на проекти, одобрени по реда и условията на Програмата за развитие на селските райони.
По отношение на самата програма беше договорено Разплащателната агенция да започне незабавно изплащане на обработените заявки на одобрените проекти, а срокът за изплащане на субсидията за земеделска техника да бъде намалена от 4 месеца на 1 месец.
Крайният срок за изплащане на субсидиите по схемите и мерките за подпомагане на единица площ за кампания 2008 г. е 30 юни 2009 г. С подписаното днес споразумение правителството гарантира, че процесът ще бъде максимално ускорен, за да бъдат подкрепени зърнопроизводителите в условията на световна икономическа криза.
До момента са изплатени субсидии на над 41 000 земеделски стопани в размер на над 276 млн. лв. Общият ресурс, предвиден за кампанията, е 800 млн. лв. Заповедта на министъра на земеделието и храните за проверка на място на декларираните площи е издадена в резултат на проведени одитни мисии от страна на Европейската сметна палата през октомври и декември 2008 г., които установиха множество нарушения от страна на кандидатите.


Тагове:   Надолу,   Станишев,   обеща,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13145708
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031