Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2009 22:46 - До 20 февруари дават на фермерите 70% от сумите за директни плащания
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0



До 20 февруари 2009 г. на зърнопроизводителите ще бъдат изплатени около 70% от цялата сума, предназначена за директни плащания за кампания 2008 г.

До това споразумение с посредничеството на министър-председателя Сергей Станишев стигнаха представителите на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие" и членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Шест часа продължиха разговорите между заместник-министрите на земеделието и храните Светла Бъчварова и Бюрхан Абазов и на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие" Ализан Яхова от една страна и представители на НАЗ от друга.

В началото на деня премиерът Станишев прие представителите на фермерите, за да обсъди с тях проблемите в сектора.
Провеждането на срещата беше договорено през декември м. г., когато в присъствието на министър-председателя между МЗХ и НАЗ беше сключено споразумение, гарантиращо 150 млн. лв. за национални доплащания през 2009 г. на зърнопроизводителите.

imageСлед срещата с премиера обаче Васил Петров, зам. председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, информира, че близо 70% от зърнопроизводители не са получили средства по европейските субсидии за 2008-ма година.

Петров уточни, че е напълно възможно сред тези 70 процента, които не са получили средства, да има неизрядни кандидати.
Първо ще трябва да ги отсеем, да имаме информация кои са некоректните сред тях и тогава да пристъпим към изплащане, допълни зам.-председателят. Земеделците настояват и за облекчен кредитен ресурс.

Що се отнася до готовност за евентуални протести, Петров заяви, че в момента такива не се планират.

Във всеки случай, той увери, че ако се стигне до стачки,  те няма да са от мащабите на гръцките фермери. Законът не ни го позволява, а и не мисля, че ще се стигне до там, каза още той.  

Тук сме с доброто желание да помогнем, защото знаем, че проблемите в сектора са реални, посочи премиерът Станишев и възложи на заместник-министрите да продължат преговорите.

Накрая те приключиха със споразумение, подписано от министър Валери Цветанов и председателя на НАЗ Радослав Христов и утвърдено от министър-председателя.

С документа МЗХ пое ангажименти по отношение на ускоряване на плащанията на единица площ за 2008 г., осигуряване на кредитни ресурси в земеделието и ускоряване обработката на проекти и тяхното изплащане от Програмата за развитие на селските райони.

Крайният срок за изплащане на субсидиите по схемите и мерките за подпомагане на единица площ за кампания 2008 г. е 30 юни 2009 г. С подписаното днес споразумение правителството гарантира, че процесът ще бъде максимално ускорен, за да бъдат подкрепени зърнопроизводителите в условията на световна икономическа криза.

До момента са изплатени субсидии на над 41 000 земеделски стопани в размер на над 276 млн. лв.

Общият ресурс, предвиден за кампанията, е 800 млн. лв. Заповедта на министъра на земеделието и храните за проверка на място на декларираните площи е издадена в резултат на проведени одитни мисии от страна на Европейската сметна палата през октомври и декември 2008 г., които установиха множество нарушения от страна на кандидатите.

По инициативата на министър-председателя за провеждането на дискусии по проблемите на земеделието у нас в следващите два месеца предстоят срещи с представители на животновъдите, на птицевъдите, на преработвателния бизнес.

Припомняме, в средата на декември зърнопроизводителите блокираха с трактори площада пред храм паметника „Александър Невски". Последва среща с премиера Сергей Станишев, при коятобяха договорени 150 млн. лева допълнителни доплащания през 2009 година. /Нюз.бг



Тагове:   дават,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041176
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930